6 Temmuz 2012 Cuma

90'ların En İyi Yerli Dizisi Anketi

Tek bir yerli dizinin bile incelemesinin olmadığı bu blogun konseptine biraz ters gelebilir bu anket, ama TRT'nin Şaşıfelek Çıkmazı'nın tekrarlarını verdiği, benim de kendimi bile şaşırtarak sektirmeden izlediğim ve biraz da nostalji hastalığına tutulduğum şu günler, çook eskiden izleyip de sevdiğim Türk dizileri olduğunu hatırladığım bir dönem oldu. Anketi 90'lı yıllarda çekilmiş dizilerle sınırlı tutmamın nedeni şu: Öpüşmelerin, sigaraların, içki kadehlerinin, hatta eşcinsellikle ilgili diyalogların (evet) bile sansüre uğrayarak buzlandığı ya da kesildiği, bir bölümünün reklamlı üç buçuk, reklamsız iki buçuk saat sürdüğü günümüz dizilerini kendi adıma çok itici buluyorum. Anketin seçeneklerini çok keyfi biçimde oluşturduğumu da itiraf edeyim, kendi sevdiğim dizileri aldım sadece (80'lerin sonundan ve 2000'lerin başından da birkaç dizi var, mazur görünüz). Sizin seçiminiz şıkların arasında yoksa, ankette "diğer" şıkkını seçip dizinin adını yorum bölümünde belirtebilirsiniz. En çok sevilen diziyi 10 gün sonra, 16 Temmuz Pazartesi günü bu yazının sonuna ekleme yaparak açıklayacağız :)


(Soldan sağa Derya Alabora, Fikret Kuşkan ve Füsun Demirel. Anlaşılacağı üzre benim favorim Şaşıfelek Çıkmazı.)


Ek: Oy veren 2131 kişiden 745'i Şaşıfelek Çıkmazı demiş bulunuyor. Yani yüzde 35'lik bir ağırlıkla, Şaşıfelek açık arayla birinci oldu. 306 oyla Süper Baba ikinci, 295 oyla Sıdıka üçüncü, 216 oyla İkinci Bahar dördüncü, 172 oyla Yeditepe İstanbul beşinci.


57 yorumcuk:

Adsız dedi ki...

Umut Taksi (1993)

Öylesine Biri dedi ki...

oyuncuların fotoğraflarıyla karşılaşınca insanın şaşıfelek çıkmazını işaretleyesi geliyor ama:)

geyikli gece dedi ki...

cok hos bir anket olmus ve katiliyorum son yillardaki diziler bir kac istisna haricinde bir facia. hic birinde su mahalle dizilerinin sicakligi, gercekligi yok. anketde olmayan bizimkiler'i de cok severdim kucukken ama favorilerim super baba & yeditepe istanbul. sasifelek'i de merak ettim simdi.. (:

kitap film fotoğraf müzik dedi ki...

sizin yönlendirmeniz anketi etkilemiş sanki..

Artemisia dedi ki...

Bizimkiler'in şıklarda olmaması büyük talihsizlik... Tabii ki Bizimkiler. :)

Başak dedi ki...

Farkettim ki bu dizilern hiç birini izlemiyormuşum o dönem. Hatta bütün ortalık yıkılırken Süper Baba'yı bile izlememişim. "Uzaylı Zekiye"ye arada baktığımı hatırlıyorum ama iyi bir dizi olduğunu iddia edecek kadar hatırlamıyorum. 87'ymiş yıl, şimdi baktım.
TRT'de "Gülşen Abi" vardı. Haluk Bilginer'li. Çok sever ve gülerdim.
Ayrıca Bir Demet Tiyatro'yu unutmamak lazım. Lisedeydim; "Midyat, Seyfo! Gülün!", ya da "iki sevişek" dilimizdeydi sürekli:)

Çavlan dedi ki...

artemisia: dediğim gibi şıklara ben kendi sevdiklerimi aldım, bizimkiler'i hatırlamıyorum bile ama yeteri kadar yorum gelse gayet galip çıkabilir bu yarıştan :)

kitap film fotoğraf müzik: zannetmiyorum, niye etkilesin ki? yönlendirmeden çok fikir belirtmeydi benimki. şu ara tekrar bölümleri yayınlanıyor diye şaşıfelek çıkmazı insanların hafızasında tazelendi belki.

Özge'nin Oltası dedi ki...

Şaşıfelek Çıkmazı benim de hiç kaçırmadan izlediğim bir diziydi, tekrarına rastlayınca da izlerim mutlaka. Ama Yeditepe İstanbul, İkinci Bahar ve Şehnaz Tango da çok çok sevdiklerim arasındaydı.

Şu anda sorarsan izlediğim tek dizi var Behzat Ç. Diğer dizilerin hiçbirini izlemiyorum. Eski dizileri yayınlasalar tekrarlarını bile izlerim.

mete dedi ki...

fakat yedi numara ve kaygısızların olmaması? bir de ruhsarı aradı gözüm ne kadar saçma sapan, çocukça olsa da ben ayrı bir severdim ya, olsa da izlesek dediğim dizilerden

Adsız dedi ki...

bence bizimkiler şimdinin akasya durağından farksız, bir de yazlıkçıları çekilmişti pii. ama sırf eski olduğu için o bile güzel geliyor insanın gözüne. bu arada ikinci bahar 2000'lerin başında değil miydi ya sanki o kadar eski bi tarihte değildi

Callieach Bheur dedi ki...

Ruhsar, Bizimkiler, Yılan hikayesi

Çavlan dedi ki...

adsız: 1998 - 2001 arasındaymış ikinci bahar.

cashkopat dedi ki...

Üzgünüm ama bence başarısız bir çalışma olmuş. Anketin başlığını "benim sevdiğim dizilerden sizin en sevdiğiniz" şeklinde değiştirirseniz durumu kurtabilir ama başlık buysa gerçekten önemli "talihsizlik"ler var. Gene üzülerek belirtiyorum; oy kullanmaya değer bir anket olarak göremesem de bu kadar yazmışken:

Bizimkiler. En kalitelisi olduğunu savunamam ama benim en sevdiğim oydu.

Callieach Bheur dedi ki...

Bir acayip herkes :S

Şehnaz Tango'da vaar onu unutmuşum :)

Çavlan dedi ki...

cashkopat: yazıda da belirttiğim gibi, bu ankete oy vermenin tek yolu blogpoll'dan şıkkı seçmek değil, yazıya -sizin de yapmış olduğunuz üzre- yorum bırakarak da fikrinizi belirtmiş oluyorsunuz işte. üstelik geçici olarak anonim kullanıcılara da açtık yorumları, herkesin google hesabı olmayabilir diye. anketin başlığı meselesine gelince, belki önerdiğiniz gibi bir başlık gerçeği daha iyi yansıtırdı ama, çok ama çok çirkin durmaz mıydı? burası da benim (ve umut'un) kişisel blogu oluyor zaten, yani elbette pek çok şey bizim beğenilerimize göre şekilleniyor burada. şu var bir de: 1990'larda türkiye'de çekilmiş kaç dizi olduğunu bilmiyorum ama tümünü bulup ankete seçenek olarak ekleyebilmem imkansızdı, bu nedenle benim aklıma gelenleri eklemekle yetindim, pek bir "talihsiz"lik göremiyorum bu durumda :)

callieach bheur: :D

KadirBey dedi ki...

Utana sıkıla söylüyorum ama Ruhsar :) Ruhsar gitti ruhu geldi... :P

naked as we came dedi ki...

aynen utanarak söylüyorum kara melek :)) kıvılcım diye ib dizi vardı onu da çok sevmiştim ama akıbeti noldu bilemiyorum.

kıvılcım dedi ki...

Varsayalim İsmail.
Sevgiler :)

kerevizli kedi dedi ki...

Hmm, Yeditepe İstanbul'a verdim ben oyumu ama, benim gibi düşünen pek az kişi varmış :))

Çavlan dedi ki...

kerevizli: valla ben de şaşıyorum, yeditepe, ikinci bahar, süper baba, bunlar ortalığı silip süpürür diyordum, şaşıfelek'inse adını bile duymayan insanlar olduğuna emindim, nasıl bu kadar açık arayla diğer dizilere fark atıyor anlamadım.

kara kitap dedi ki...

şaşıfelek çıkmazı ve sıdıka arasında gittim geldim.şaşıfelek çıkmazına verdim oyumu. hala her ikisinin de tekrarlarını izlerim. 7 numara hangi dönemdeydi gerçekten. o da çok başarılı ve özgün bir diziydi. arasıra internetten izleyip gülüyorum.füsun demirel'i çok severim. sıdıka'daki anne rolüne başkası bu kadar yakışmazdı.

İrma dedi ki...

sıdıka kaçırmadan izlediğim tek diziydi. bir de yedi numara var favorim. hala trt de yayınlandığında izliyorum

Adsız dedi ki...

Elbette Şehnaz Tango!
Keşke yeniden yayınlansa.

sessiz balik dedi ki...

izlesem izlesem doyamam gibi gelen bir dizi olarak Yeditepe İstanbul dedim ben. Az oy almış bence. Ve şaşkınım Şaşıfelek Çıkmazı iyi iş çıkarmış .

casey23 dedi ki...

kerevizli kedi: Ben de Yeditepe İstanbul'u çok severdim ama bence o dizi Şaşıfelek Çıkmazı gibi konudan ziyade oyuncularla/oyunculuklarla izletirdi :) Ama nasıl evde kaldım da ayrı bi olaydır Tamer Karadağlı'nın Tamer Karadağlı olduğu, Nejat İşler'in kapıcı kocası olduğu efsane dizidir çook arada kaldım :(

Judy Abbott dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Callieach Bheur dedi ki...

Ferhunde hanımlar (Melek Baykal+Güven Hokna)

Judy Abbott dedi ki...

karanlikta kosanlar ve ikinci bahar arasinda kararsiz kaldim. sonunda oyum ikinci bahar'a gitti. yerli dizi dedin mi bende yer eden birkac diziden biri. digerleri calikusu, asmali konak,cemberimde gul oya,hatirla sevgili ve en iyiyi en sona sakladim,ezel.

90larda pek yerli dizi izlememisim herhalde. aklima ankettekilerden baska birsey gelmedi.

Adsız dedi ki...

bücür cadı ve küçük besleme :P onun dışında unuttuklarımızdan baskül ailesi, eyvah babam, çarli, çılgın bediş, vay anam vay, ayrılsak da beraberiz geldi aklıma her ne kadar en iyileriydi diyemesem de.. gönlümün birincisi kaygısızlar tabiiki.

Mr Safari dedi ki...

dogrusu bendeniz de "sasifelek cikmazi"nin sadik izleyicilerindenim hem de yayinlandigi yillarda da bilir ve severdim. trt2'de olurdu ve ne zaman raslasam bayilarak seyreylerdim.. yanlis bilmiyorsam trt'nin dizinin tanitimini yapamamasi, ilgi gormeyen saatlerde yayinlamasi gibi nedenlerle cok az kisiye ulasabilmisti. o nedenle ben de sonuclara bakinca aldigi oy miktarina sastim,hayir katilimcilarin bir kismi hile mi yapmis diye dusunucem ama bir bilgisayardan bir daha oy da atilamiyor, evet denedim ;) her ne kadar anketin bitmesine 10 gun var dedinizsede 600den fazla oy almis olmasi demek artık genel manzara belli oldu demek kanimca. bu da sampiyon dizi yuksek ihtimalle sasifelek cikmazi olacak demek. birkac aydir televizyonda yeniden gosterilmesine bagladim bu durumu sizin gibi nihayetinde. eski sevenleri hatirladi, onceden bilmeyenler de kesfetti,izledi, sevdi. bu sonuca seviniyorum da acikcasi. ek olarak ankette yok fakat "ferhunde hanimlar"ı pek begenirdim. son olarak "nasil evde kaldim" ne kadar kisa surmus olsa da komedi klasigi benim gozumde, bridget jones'a bin basar.

Adsız dedi ki...

1senofskiiii

şehnaz tango, yeditepe istanbul ve kesinlikle şaşıfelak çıkmazı (ben küçükken cesura yazıyodum...:) )

düşünce dedi ki...

Şimdi iddialı bir yorum olacak ama dizi izleyicileri ikiye ayrılır, Yeditepe İstanbul izleyenler ve izlemeyenler diye :) Şaşıfelek Çıkmazı'nı da not ettim bir yere ama arkadaşlara önerim bir an önce Yeditepe İstanbul'u izleyin, dizi hakkında bir şey yazamayacağım çünkü bilenler bilir,izlemek lazım :) Esen kalın..

Adsız dedi ki...

Son yıllarda entrikası bol dizileri dayatıyorlar "insanlar bunları görmek istiyor" gerekçesi altında..Oysa insan günlük yaşam koşturmacası içinde en çok gülmeyi arıyor, özlüyor.Bence yayınlandığı zaman bunu en iyi, en akıllıca yapabilen dizi 'Sıdıka' idi.Her bir bölümünü büyük bir zevkle takip ettim, yetmedi kitaplarını alıp okudum.Oyuncu seçimi o kadar iyiymiş ki, kitabı okurken sanki oyuncular da oynuyordu okuduklarımı kafamda.Hasibe Eren benim için hala 'Sıdıka'dır o nedenle.Anket için teşekkürler, geçmişe dönmek hoş oldu..

Adsız dedi ki...

bizimkileri tek geçerim.bir de kaygısızlar vardı ama bizimkiler en iyisiydi bence.

irem dedi ki...

Şaşıfelek çıkmazı kaç bölüm daha sürecek ya da toplamda kaç bölüm çekildi bilen var mı?

Orhun Gençosmanoğlu dedi ki...

Yaklaşık 40 saattir uyumuyorum ve atlamış olabilirim ama bu kadar insanın Çılgın Bediş 'i zikretmemiş olması çok enteresan. Yonca Evcimik 'in şeffaf telefonunu bir tek ben mi hatırlıyorum yani :)

Adsız dedi ki...

ilk tercihim şaşıfelek çıkmazı olsa da mizah açısından nasıl evde kaldım ve tabiiki kaygısızlar efsanedir.

Adsız dedi ki...

yasemince, bir demet tiyatro, mahallenin muhtarları

Larsson dedi ki...

Anket kral olmuş.özellikle benden başka karanlıkta koşanlar dizisini izleyen birini duymak hoş oldu.Favori Şaşıfelek Çıkmazı tabiki ama Bir Demet Tiyatro da listeye girebilecek özel bi yapım bence.

Deli Paratoneri dedi ki...

Şaşıfelek Çıkmazına oy verdim elbette ama 2. sırada Sıdıka ve Yeditepe İstanbul var. Sonrasında 3.lükte Karanlıkta Koşanlar ve Süper Baba :)

Adsız dedi ki...

Hepsi birbirinden başarılı yapımlar benim oyum her zaman kalemine hayranlık duyduğum Ali Ulvi Hünkar'dan dolayı Yeditepe İstanbul. E tabi müthiş oyuncu kadrosunu, çekildiği mekanı ve yönetmenide ekleyince bir tık önde oldu benim için ;) Birde isimlere baştan aşağı bakınca hemen hepsinin ortak noktası "kadın hikayeleri" olması. Şimdiki dizilerde merkez kadın ve kadın sorunu gibi görünsede dönüp dolaşıp aşk-meşk konusuna gelip onun etrafında saçma sapan bir hal alıyor. Listedeki dizilerdeki kadınları düşünüyorumda çok cesur, sahici karakterler.

Pınar

düşünce dedi ki...

şuraya adsız yorum yapmayın arkadaş, böyle kafa birileriyle tanışmak güzel olabilirdi, şuraya yorum yapan herkes diziden anlayan insanlar gördüğüm kadarıyla :)

Deniz dedi ki...

Pek kimseler o dönem takip etmese de 90'ların sonunda Kanal D'nin yayınladığı Ateş Dansı isimli bir dizi vardı. Kara Melek'i andırırdı biraz (senaristleri aynıydı yanlış hatırlamıyorsam). Bol bol entrika olurdu. Harika bir dizi değildi belki ama zamanının ötesindeydi bence. Şimdiki entrikalı ve olaylı dizilerin atalarından olabilir. Selçuk Yöntem'i ilk izlediğim ve ondan sonra da rol aldığı dizileri, filmleri kaçırmamaya çalıştığım dizidir ayrıca. Son yıllarda karakter olarak birbirine benzer rollerde oynasa da Ateş Dansı'da son derece kötü -hatta sapık diyebileceğimiz- bir adamı canlandırıyordu. Tekrarları olsa yine izlenir bu dizi.

Çavlan dedi ki...

deniz: berna laçin vardı ateş dansı'nda değil mi? ben de izliyordum o diziyi, yarım yamalak hatırlıyordum hatta da adını bir türlü anımsayamamış, netten de bulamamıştım, sağol :)

Deniz dedi ki...

Evet Berna Laçin de oynardı:)

Korhan Korman dedi ki...

Oyunculuk ve senaryodan dolayı İkinci bahar'a oy versem de listede daha bir çok güzel dizi var. Senaryolarına baktığımızda Türkiye'nin evrimini de farkediyoruz. O zamanlar daha özgür ülkede daha çok sevgiye,aile bağlarına önem veren diziler yapılırken şimdi güya muhafazakarlaşan ülkede her türlü sapkınlığın yaşam tarzı olmasının normal anlatıldığı diziler oynuyor.Seyretmesem de fragmanlar bile kendini belli ediyor. Ha bu arada evet bizimkiler diye bir şey vardı:) Evet boştu ama naif tatlı bir diziydi. Kaç sene sürdü yahu? Dizide ki çocuk orada büyüdü.

Korhan Korman dedi ki...

Türkiye'nin ilk -ve garip bir şekilde başarılı- korku dizisi Sır Dosyası'nı unuttuk. Muhteşem jeneriği youtube'dan izlenebiliyor. Tür olarak bizim ülkemize yabancı bir kavram olduğu için oldukça kısa sürmüştü.

derin dedi ki...

çok alakasız olacak çünkü 2004 fln.dı galiba tarihi ama baktım sözlükte diziyle ilgili entry giren bir allahın kulu bile yok izleyen tek kişi ben miydim acaba diye de şüphe ettim, "canın sağolsun" dizisinden bahsediyorum, şevket çoruh'la idil fırat başroldeydi bunlar bir kazada ölüp insanlara yardım etmek göreviyle dünyaya gönderiliyordu. reytingler yüzünden kısa sürmüştü galiba ama aklımda hoş bir dizi olarak kalmış hep

elektra dedi ki...

Sultan Makamı hiç mi anılmamış. benim oyum ondan yana.

Adsız dedi ki...

Kaygısızlar(1993)

halouex dedi ki...

the jeffersons vardı. türk değildi bunlar ama benimsemiştim baya bi. sonra kavanozdaki adam vardı. beyin nakli konulu. bir de hisseli harikalar kumpanyası vardı ama hiç seyredemedim. sıkı yönetim zamanıydı. saat 10dan sonra salona girmek ve tv açmak yasaktı. babam rakı masasında sniper ile beklerdi. bir de ahmet uğurlu'nun dizisi vardı tiyatral. ama en babası yukarda söylenmiş: varsayalım ismail. oradaki kompulsif tipi arada tekrarlıyorum tekrarlıyorum tekrarlıyorum.

Adsız dedi ki...

sıdıkaya verdim oyumu en sevdiğim izlerken başında en çok güldüğüm diziydi bence :)

Adsız dedi ki...

En sevdiğim ve izlerken en çok güldüğüm dizi Sıdıka'ydı ankette ona oyladım :)

Adsız dedi ki...

Bizimkiler! Ailecek izlediğimiz hala özlediğimiz!

ebr dedi ki...

Anketi geç gördüğüm ve oy kullanamadığım için üzüldüm. Ne güzel zamanlardı, ne kadar kaliteli diziler vardı. Ben de hala tekrar tekrar izlerim yayınlandıkça.

Korhan Korman dedi ki...

Bu konuya e-mail abonesi olduğum için gelen mailde şu mesajı gördüm;
"

derin dedi ki...

çok alakasız olacak çünkü 2004 fln.dı galiba tarihi ama baktım sözlükte diziyle ilgili entry giren bir allahın kulu bile yok izleyen tek kişi ben miydim acaba diye de şüphe ettim, "canın sağolsun" dizisinden bahsediyorum, şevket çoruh'la idil fırat başroldeydi bunlar bir kazada ölüp insanlara yardım etmek göreviyle dünyaya gönderiliyordu. reytingler yüzünden kısa sürmüştü galiba ama aklımda hoş bir dizi olarak kalmış hep

"

Derin dediğin diziyi hiç izlemedim ama sanırım ilk aşırma senaryolardan biri olsa gerek:) Dediğin dizinin orjinal adı "heaven help us" imdb / http://www.imdb.com/title/tt0108801/

Adsız dedi ki...

Kaygısızlar????