6 Temmuz 2010 Salı

E3 2010: Favori Oyunlarım



Yazıya başlamadan hemen söyleyeyim, hayır E3'e gitmedim (bilmeyenler için, E3 dünyanın en büyük bilgisayar oyunu fuarı). E3'te neler olmuş diye takip etmek de hiçbir zaman huyum olmadı, ama burada uzun süredir oyun yazılarını ihmal ettiğimi düşünerek bu senekine internetten göz atıp gelecek oyunlara dair yazmanın eğlenceli olacağını düşündüm. Fuara dair birçok bilgi nete dağılmış durumda tabii ki birçok sitede, ama derli toplu tüm gösterilen oyunların trailer'larına ulaşmak isterseniz şuraya göz atabilirsiniz. (Gerçi editörlerin yaptığı 'En iyiler' seçmelerinin neredeyse hepsinde Rage'in birinci gelmiş olması fazlasıyla reklam kokuyor, sırf John Carmack'ın yeni oyunu diye midir nedir, ben hiçbir ekstra olayını göremedim oyunun.)

Esasında fuarda yer alacak oyunların çoğunun beni heyecanlandırmayacağını biliyordum, sonuçta tüm büyük oyunların konsollara kaydığı bu dönemde ben hala PC'de oyun oynamayı seviyorum. Bir tarafta Microsoft ve Sony'nin konsollarıyla başı çektiği Triple-A tabir edilen, çoğunluğunu FPS'lerin oluşturduğu süper grafikli oyunlar (işin komiği FPS oynamak PC'de daha eğlenceli) ve diğer tarafta Nintendo'nun bana hitap etmeyen casual oyunları arasında kendimi eskimiş hissediyorum. Bir sürü insanın çalıştığı ve beklentinin çok yüksek olduğu bu projelerden çok risk alan farklı şeyler beklemiyorum açıkçası, hani "aman da hiç yaratıcılık yok" diye uzun uzun yazmak niyetinde değilim. Beklentiler böyle olunca, bu açıdan çok hayal kırıklığına uğramadım da diyebilirim.

İşin ilginci, bence fuarda tanıtılan en fasa fiso işler (oyunlar demiyorum farkındaysanız), farklı ve yeni olarak lanse edilen teknolojiler olmuş. Microsoft, her zamanki gibi olan bir şeyi alıp geliştirelim diyerek Kinect'i sunmuş, Sony çok kasmamış Wii remote control'ün mavi başlı ve zenci versiyonunu hazırlamış (esprisini yapsam daha komik olamazdı), Nintendo zaten bu teknolojiyi biz keşfettik diyerek kredisini kullanıp paso devam oyunları çıkarmış (ki hiçbiriyle ilgilenmediğim için, üzüldüğümü söyleyemem). Bunların sunumları arasında en utanç verici olanı Microsoft'undu, videosunda küçük bir kız virtual bir pet'i elleriyle sevme hareketi yaparak seviyordu, bu pet de onu ekrandan yalayarak karşılık verdiğinde kız kıkırdıyordu gıdıklanıyordu falan (Öeeeh). Bunun yanında Wii'de aynısı olan oyunların Xbox için olanlarını yapmışlar. Microsoft'un 50 yaşını aşmış olan aile bireylerinin (ki bunların önemli bir kısmının 10 sene önce çocuğu FRP oynadı diye onu satanist zanneden ebeveynlerden oluştuğunu unutmayalım) oluşturduğu marketten pay almak istemesi garip ya da şaşırtıcı değil ama insanın bir de bu teknolojiyi destekleyen zıvırı alabilmek için, Xbox'tan ayrı olarak 150$ ödemesi gerekecekmiş. Sanırım Microsoft Zune macerasından pek bir şey öğrenmemiş.

Nintendo'nun hakkını yemeyeyim, DS'in devamı olarak 3DS'i çıkartıyormuş, gözlüksüz 3D deneyimi falan filan.. Görenler muhteşem olduğunda hemfikir ama tabii bunu birinci elden görmeden nasıl sonuç verdiğini bilebilmek imkansız olduğundan bir şey diyemiyorum. Bir şey 3D diye heyecanlanmak için çok yaşlandım ben. (Nintendo DSi'daki şu demoların çok güzel gözüktüğünü eklemem lazım -yalnız bunlar head-tracking denen farklı bir teknik sayesinde elde edilmiş, yeni bir şey değil. 3DS'teki sistem farklı bir şey yani.)

Oyun fuarında oyun yerine oyun teknolojileri sunma modası da bitse iyi olur artık, firmalar yeni, çirkin ve hantal oyuncaklarını almamız için yalvarırken kendilerini utandırmayı bir gün bırakacaklar gibi bir umudu içimde taşıyorum hâlâ. 800'lü hatlar aracılığıyla satılan sözümona mucizevi aletlerin piyasasına döndürdüler iyice ortamı.

Uzatmadan, benim ilgimi çeken yeni oyunlara geleyim (önemli bir kısmını oynayabilmek için konsolu olan arkadaşlara sarkmak zorunda kalacağımı itiraf edeyim):

XCOM

386-486'ların yaygın olduğu dönemin oyunuydu X-com, kendine has süper bir strateji oyunuydu. Dünyaya saldıran UFO'ları haritada yakalar, düşürebildiklerimiz üstüne kara ekibini gönderir ve topladıklarımızı onlar hakkında araştırmalar yapmak için kullanırdık. Serinin pek bir sıradan 3. oyunundan sonra devamı gelmemişti. Evet, Bioshock'un yapımcısı 2K bu franchise'ın devamını yapmaya karar vermiş. FPS olarak. Hmmm. Stratejik önemli öğeler yine olacakmış, bunları first-person bakış açısından yönetecekmişiz falan filan.. Benim trailer'dan gördüğüm tek şey oraya buraya zıplayan siyah mürekkep lekelerine ateş ettiğimiz. Her şeye rağmen merakla bekliyorum doğrusu, arkasındaki ekip boş bir hikayeye dayanan sıradan bir FPS ortaya koyacak bir ekip değil. http://www.xcom.com

Shank

Bu oyunu Independent Games Festival'da adaylar arasında görmüştüm, şimdi dağıtım haklarını EA almış. Öyle çok yeni bir oynanış tarzı falan getirmiyor ama süper grafik tarzı var, eğlenceliye de benziyor. http://shankgame.com

Brink

İnsanlığın çevreyle daha uyumlu yaşaması için inşa edilmiş olan şehrin, gelecekte kalabalıklaşması ve kaynakların kıtlaşması blaa blaa blaaaa. Her FPS'de olduğu gibi hikaye de bir yere kadar ama onun altyapısını hazırladığı grafiklerin ilgi çekici kıldığı bir FPS gibi gözüküyor Brink. Ortamlar falan cillop, görsel anlamda Mirror's Edge Borderlands'le biraraya gelmiş gibi. Bunun yanında karakterimizin görünüşüne dair birçok detayla beraber, safını da belirleyebiliyoruz: Şehirden kaçmaya çalışan resistance üyesi ya da şehirde düzeni sağlamaya çalışan güvenlik olabiliyoruz. Bir de smart düğmesi varmış, buna basınca, karakterimiz onu yönelttiğimiz yöne doğru mekanı avantajına çevirecek şekilde koşup atlayıp zıplayıp otomatik hareketler yapabiliyormuş. Videoları daha açıklayıcı: http://www.brinkthegame.com

Bulletstorm

Mottosu "Kill with Skill" olan ve çok çok eğlenceli gözüken, bir sürü garip silahı kullanabildiğimiz, düşmanları süper yaratıcı ve farklı şekillerde -bazen abartı ve komik olmak üzere!- öldürebileceğimiz, shooter olayının gereksiz kısımlarını silip shooter kısmını son noktasına taşımaya and içmiş bir oyun gibi gözüküyor. Arkasında Gears of War'ı yapan Epic Games ve Painkiller'ı yapan People Can Fly var, çok güzel olacak gibi, Cliff Bleszinsky'nin sunumuyla videosu da komik olmuş: http://www.bulletstorm.com

Singularity

Haziran 2010'da çıkmış bu oyun. Elimizde küçük bir zaman makinesiyle dolaşıp etraftaki objeleri veya binaları eski haline getirebildiğimiz, insanları yaşlandırarak öldürebildiğimiz ilginç bir FPS gibi gözüküyor. Merakım, bu aletle insanın aklına gelen birçok şeyi yapmaya izin verip vermediği oyunun. http://www.singularity-game.com

Devam oyunlarından ilgimi çekenler ise:

Portal 2

Merak etmemem mümkün değil. Valve, çok ilginç bir ekip gerçekten. Bir yandan oyuncuyu Half-Life'ın devamı nerede diye sinirle bekletirken, diğer yandan güzel süprizlerle çıkıp gelebiliyor adamlar (Süpriz->Cake esprisi falan yapmayacağım, onlar da daha fazla "cake" esprisi yapmayacaklarını söylemişler). Trailer'lar gayet güzel, yüzeysel sinematiklerle geçiştirmek yerine yeni eklenen bir sürü güzel özelliği tanıtmışlar, hikayeyle beraber hepsinin oyuna inanılmaz şeyler katacağına eminim. En çok heyecanla beklediğim oyun Portal 2 diyebilirim, kötü çıkması çok zor gözüküyor. http://www.thinkwithportals.com

Civilization 5

Civ 4'te olan 'dinler' bu seride kalkmış, yapımcı ekip yeni eklenen bir sürü parametrenin dinleri geçersiz kılmasından dolayı kaldırdık demiş ama benim uzun ara sonra seriye dönme isteklerimin başında geliyordu bu açıkçası. Bir de karelere ayrılmış harita gitmiş, altıgenli harita sistemi gelmiş. http://www.civilization5.com

Little Big Planet 2

Kendi level'larımızı yapabildiğimiz platformer'dan çıkıp, kendi oyunlarımızı (araba yarışı, RTS gibi!) yapabildiğimiz ilginç bir teknoloji kutusuna dönüşmüş gözüküyor LBP. PS3 alsaydım bu oyun yüzünden alırdım, yok yere abartılmış Killzone 2-3 yüzünden değil, orası kesin. http://www.littlebigplanet.com/2

Geçen senelerden merakımı uyandırıp, beni tanıtımıyla hayal kırıklığına uğratan yegane oyun da I Am Alive oldu. Hala yeni bir şey yok çekilmiş kısa teaser'lardan başka.

Sizin merak ettiğiniz oyunlar hangileri? Fuarda gösterilenler olsun, gösterilmeyenler olsun takip ettiğiniz başka oyunlar var mı?

9 yorumcuk:

methadonia dedi ki...

the legend of zelda (skyward sword)'u çok merak ediyorum ama bende wii yok :( ama oyunun çıkacağı zamana dek ki 2011 diyorlar, kesin wii'm olmuş olur, çünkü wii motionplus sayesinde gerçekçi kılıç kullanımıyla müthiş olacak anladığım kadarıyla, şimdiden ağzım sulanıyor düşününce :)

dead space 2, crysis 2, rock band 3, dj hero 2, patapon 3, deus ex human revolution, gran turismo 5 ve journey benim takip ettiğim ve heyecanla beklediğim oyunlar.

artı the last guardian ama e3'te yokmuş sanırım, bir an önce çıksın artık diyorum.

ve tabii ki little big planet (2) candır!

Koray dedi ki...

Dervocan ben de Civ5'te dinlerin olmamasına üzüldüm. Hangi akla hizmet çıkarmışlar anlayamadım. Hayırlısı. Gayet faydalıydı bence.

Firaxis üşenmese de Alpha Centauri'yi yeni grafik motoruyla piyasaya çıkarsa ya.

XBOX oyunları için beklerim genco. Al ikinci kolu gel :)

even better than the real thing dedi ki...

Süper bir yazı olmuş, böyle bir oyun yazısını bekliyordum uzun süredir, E3'e denk gelmesi şahane. :) Singularity ve Civilization 5 benim de hevesle beklediğim oyunlardan. Brink'i duymamıştım ama ilgimi çekti baya, not ettim bir kenara. Killzone 3'ü sırf grafiklerinden dolayı merak ediyorum. Ayrıca Crysis 2, Fallout New Vegas, Mortal Combat ve Star Wars: The Old Republic en çok merak ettiklerim. Nefesimi tutup beklemesem de en azından ilgimi çeken oyunlar da var, onlar da Final Fantasy The 4 Heroes Of Light, Call Of Duty Black Ops ve The Witcher 2.

Supernaut dedi ki...

Civ 5 umarım 3ten 4e geçişteki kadar harika olur, ama ciddi şüphelerim var, din de kalkmış zaten :/

Star Wars: The old republic bekliyorum tırım tırım, bir release date için haala erken diyorlar, ama beklemek yormaya başladı, hele ki SW hayranıysanız. Umarım hayal kırıklığına uğratmaz.

sipruu dedi ki...

Mouse'a sağlık ,yazı gayet keyifli..
E3'den bu sene çok fazla şey bekliyordum açıkcası fakat büyük bir sürprizle karşılaşamadım.Sony Move'a abanarak zaten süpriz birşey yapmadı,killzone 3 zaten beklenen sükseyi yaptı,fakat heyecan verici yeni bir oyunun tanıtılmaması üzüntü vericiydi.Microsoft Kinect'le havasını attı fakat beni ikna edemedi,move daha ayağı yere basan bir sistem gibime geldi.Nintendo tabii ki yine 3ds le paraya para demeyecek fakat yaş sınırını yukarı taşısalarda bende tatile giderken cebime atabilsem.Yeni psp haberi yok.Deli gibi istediğim Psn den ps2 oyunları indirme yok.Sürpriz bence steam sisteminin psn'ye gelmesi oldu ve tabii valve firmasının para yüzünden sony'i yalaması....

Umut dedi ki...

Yazıyı yayınladığım gün, blogger'daki genel bir arızaya denk geldi, şansa bak :) Hepinizin yorumları mailimize düştü ama burada belirmedi uzun süre, farketmişsinizdir siz de, suçlusu tamamen blogger'dır :) Belirteyim dedim :)

Koray'ım valla xbox için sendeyiz azizim. Görkem de yandan parmak şıklatır, "masayı donat" yapar, icabında xbox'a bile format atar yanlışlıkla. :) Bi buluşalım cidden, zaman girdi araya, bi boşluk bulamadım arayacak.

Even Better, sipruu, sağolunuz güzel sözleriniz için! :)

Judy Abbott dedi ki...

bu oyunlar beni aşar
LEGO Harry Potter beni paklar:)

kerevizli kedi dedi ki...

Little Big Planet ve Red Dead Redemption için PS3 alacağım, ki yılların PC oyuncusu olarak konsol hiç ilgimi çekmemişti şimdiye dek, ama artık öyle oyunlar çıkarıyorlar ki daha fazla dayanamayacağım. Özellikle LBP'nin videolarını izleye izleye çıldırdım, 2.sinde de ilki için oyuncuların dizayn ettiği binlerce bölümü gene kullanabilecekmişiz. Meraktan çatlamaktayım.
Bir de evet Civ 5 var tabii, başında saatler geçirdiğimiz efsane oyun. Dinlerin çıkarılması bana da saçma geldi ama altıgene bölünmüş harita sistemi oyuna biraz daha hareket getirecek gibi gözüküyor.

Unknown dedi ki...

yeni gta'nın duyurusu yapılabilir deniyodu ama bir şey çıkmadı :(