16 Temmuz 2012 Pazartesi

Dizi Günlüğü (Kısa Kısa #8)


13 bölümlük ilk sezonunun ardından düşük reytingler nedeniyle iptal edilen Awake, çok kısa sürmüş olsa da kaliteli dizi yokluğunda bize hoş zaman geçirtti, bundan sonra kadrosunda Jason Isaacs olduğu sürece her şeyi izlemeye hazırım artık zaten (bakınız bir sonraki paragraf). Konusu kısaca şöyle: Dedektif Michael Britten, bir gece karısı ve oğlunun da içinde olduğu bir araba kazası geçirir ve bu kazayla birlikte gerçeklik algısı ikiye ayrılır: birinde karısının öldüğü ve oğlunun sağ kaldığı, diğerinde ise oğlunun hayatını kaybedip karısının yaşadığı iki farklı gerçeklikte yaşamaya başlar Britten ve bu dünyaların hangisinin gerçek, hangisinin rüya olduğunu bilemez, bilmek de istemez. Derken iki tarafta da uğraştığı suç vakaları içiçe geçmeye başlar, ve tabii olaylar gelişir. Son derece haksız iptal kararı nedeniyle dizi finaliyle değil sezon finaliyle biten Awake yine de izlenebilir bence, gayet başarılı final bölümü sayesinde seyircide bir tatmin hissi oluşturarak bitiyor.

Case Histories 6 bölümlük ilk sezonu hali hazırda var olan, ikinci sezonuysa önümüzdeki yıl yayınlanacak olan BBC dizisi. Bir İngiliz dizisi olması demek, Jason Isaacs'in Awake'te yaptığı sahte Amerikan aksanı yerine kendi leziz İngiliz aksanını duyabiliyoruz demek, ki bu bile tek başına yetebilir diziyi izlemeye. Çekimleri Edinburgh'da gerçekleştirilmiş yapımda her köşeden çıkan İskoç aksanları da tuzu biberi. Kate Atkinson'ın romanlarından uyarlanan Case Histories, eski asker, yeni özel dedektif Jackson Brodie'nin merkezinde olduğu bir dedektiflik dizisi. Dedektifimiz de şöyle bir adam bu arada.

Revenge bu sezonun sürprizi oldu, "entrika" şeklinde özetlenebilecek (!) türüne karşın beni şaşırtarak bir hayli iyi çıktı. Daha yeni keşfetmemin ve tüm bölümlerini arka arkaya izleyebilmiş olmamın da etkisi olabilir bunda tabii, her bölüm için bir hafta bekleyip o şekilde takip edemezdim sanırım, ikinci sezonu için de sezonun tamamlanmasını bekleyip öyle seyretmeyi istiyorum hatta. Evet ikinci sezon onayını almış, aslında ilk sezonuyla bayağı da sükse yapmış yeni dizi Revenge, adından da anlaşılacağı üzere intikam üzerine bir dizi. Başrolde, küçük bir çocukken babasından ayrılan Amanda/Emily karakterini canlandıran Emily VanCamp var. Amanda'nın babası, yıllar önce çevresindeki dostları, sevgilisi ve ortağı tarafından iftiraya uğramış, işlemediği bu suç yüzünden hapse atılmış, yıllar sonra da hapiste öldürülmüştür ve Amanda'nın bu komplodan kimlerin sorumlu olduğuyla ilgili gayet iyi fikirleri vardır. Yıllar süren ince planlamalardan sonra, Emily Thorne adıyla Hamptons'a döner ve "kötü adam"ların yanındaki evi kiralar. Bolca flashback'le ilerleyen dizinin normalde bana bir gıdım hitap etmeyen pembe dizimsi havası, herhalde belli bir kalitenin üstünde olacak ki bir hayli sardı, en basitinden senaryoda tutarsızlık olmaması, belli ki çekimlere başlamadan önce senaristlerin nasıl bitireceklerini, aralarda neler olduğunu bilerek kalemi ellerine alıp yazmaya başlamış olmaları, devamlılık konusunda sınıfta kalan (ve sayıları bir hayli fazla olan) diğer dizilere fark atmasını sağlıyor. Üstelik kadroda Madeleine Stowe gibi bir isim var. Bir de Gabriel Mann.

Yine Revenge gibi ancak sezonu tamamlanınca, bayağı geç haberdar olduğum American Horror Story ise kaliteli (ve az buçuk zekice) korku yapımlarının mumla arandığı şu dönemde harikulade geldi. Anne, baba ve yeniyetme kızlarından oluşan ailemiz, geçmişte yaşadıkları kötü olayları (bir düşük, bir ihanet) unutmak, yeni bir başlangıç yaparak ilişkilerini kurtarmak için Boston'dan Los Angeles'a, restore edilmiş, eski ve büyük bir konağa taşınırlar. Elbette bu ev perilidir ve daha neler nelerdir. 12 bölümlük ilk sezonuyla şahane bir hikaye anlatan American Horror Story, ikinci sezonunda eski kadrosundan sadece birkaç kişi (Jessica Lange ve Evan Peters) ve yepyeni bir hikayeyle geri dönecekmiş. Eğer korku ve gerilim türlerini seviyorsanız hiç durmayın.

11 yorumcuk:

wallflower dedi ki...

ay detektifimiz şöyle bir adam bu arada derkenki "şöyle"ye bayıldım doğruya doğru :p ben harry potterdaki lucius malfoy rolünden biliyordum bu adamı ama esmer hali de bi başkaymış.

Zeynep Ertaş dedi ki...

oo bu çok iyi oldu valla :) ben de kara kara yaz geldi diziler bitti bu boşlukta ne izlesek diye düşünüyodum :)

geyikli gece dedi ki...

bende yeni sezon icin eylul gelene kadar bosluktayim, o arada american horror story neden olmasin (:

awake'i de takip ediyordum ve hakkaten cok haksiz yere iptal ettiler diye dusunuyorum.

eger kacirdiysaniz breaking bad'in yeni sezonu basladi bugun!

Judy Abbott dedi ki...

hepsini de seyredeceğim, ne güzelmişler. süper bir derleme olmuş Çavlan'cım. Zaten "O" dedektifi görüp de izlemeyeni Allah taş yapar:))

Mr. Aşkın Güngör dedi ki...

Awake'in biteceğini şimdi buradan öğrendim ve hüsran içindeyim. Pek çok diziden çok daha iyiydi bence. 13 bölümünü de büyük keyifle izlemiştim. Üstelik 10. bölümden sonra müthiş bir ivmeyle her bölümü merakla beklenir kılmıştı ki, bence iptal kararı büyük kıyım.

Korhan Korman dedi ki...

Çavlan sen bilirsin yardım et. Bundan 4-5 sene önce çıkmış bir dizi var. O da sanırım rating yüzünden bitti. Başrolünde zenci bir adam var. Bu adam polis.1 günü yaşıyor. Her gün aynı güne uyanıyor ve o günün olaylarını değiştirmeye çalışıyor. Atıyorum bi yere giderse karşıdan karşıya geçerken araba çarpan bir kadını kurtaramıyor kadını kurtarsa bişiler oluyo falan. Bulsam bi çok güzeldi ya:(

Çavlan dedi ki...

korhan, aynı konunun erkek polisli olanını değil de, morgda çalışan tıp öğrencisi kızlı olanını biliyorum. tru calling diye bir diziydi, iki sezon sürüp kaldırılmıştı ama bayağı iyiydi. işte kızımız bir günü tekrar yaşıyor ve ikinci denemesinde ilk sefer olan kötü şeyleri düzeltmeye, insanların ölmesini engellemeye çalışıyor falan. ikinci sezonda da bu kızın anti bıdıbıdısı ortaya çıkıyordu, o da günleri tekrar yaşıyor ama doğanın düzenini bozmamak için asıl kızın insanları kurtarmasını engellemeye çalışıyordu. işte şu.

Elif Crt dedi ki...

@Korhan bahsettiğin dizi Day Break. http://www.imdb.com/title/tt0801425/

Helen de Waldebere dedi ki...

case histories harikaymış. eksik olmayınız.

Korhan Korman dedi ki...

Elif çok teşekkür ederim:) Bu arada Çavlan Awake'de güzelmiş hakkaten sana da teşekkürler.

Nuranesc dedi ki...

Awake'in yayından kaldırılması kanımca yayıncılık ayıbıdır, o kadar polisiye varken biraz daha derinlikli bir yapıma bu kadar hunhar yaklaşmaları... keşke kablolu bi yayınlasaydı diyorum. Bir dedizi finali yapsalardı, neyin ne olduğu konusunda daha yetkin olabilirdik.
Revenge ise gecen sezon başlayanlar arasında en özgün yapımlardan biri gibi duruyordu. Beni de vuran pembe dizi havasından dolayı devam etmedim ama edilecekse yazdığınız gibi sezon bittikten sonra izlemesi daha keyifli olur. Zaten mekanlarından dolayı yaz dizisi havasında seyr ediyor.
Case Histories i tanittığınız için teşekkürler. Henüz altyazı sitelerinde türkçeye çevrilmemiş olmasına bir ara "edinip" rahatta seyretmek üzere bir kenarda saklyacağım.
Amerikan Horror Story gecen dönemin en kalitelilerindendi, umarım böyle devam eder de klişe korku filmlerine sağlam bir alternatif bulunduruyor oluruz.