23 Kasım 2010 Salı

Stephen King Romanlarından Uyarlanan En İyi 5 Film

1. The Shining (1980)

Filmin kitaptan çok farklı olduğu ve King'in bu filmi hiç mi hiç beğenmediği doğru, ama böyle nefis bir filmin Stephen King Uyarlamaları listesindeki yerini etkilememeli bu iki faktör bana kalırsa; ne kadar farklı olursa olsun Medyum'un uyarlaması The Shining sonuçta (Medyum diye biliyorum ben romanın Türkçesini okuduğum için) ve Kubrick de, romanın temel unsurlarına sadık kalmış. Üstelik Stephen King'in, romanlarının onlarca berbat uyarlamasını bağrına bastığı göz önüne alınacak olursa, The Shining'le ilgili nefret dolu tavrı iyi bir şey olarak bile görülebilir. Jack Nicholson'ın oyunculuğundan tutun filmin sinematografisine, otelin insanın tüylerini ürperten, aynı zamanda da gönlünü çelen genel havasından tutun müziklerine kadar her şeyiyle harikulade bir film The Shining.

2. The Shawshank Redemption (1994)

King'in bir hikayesinden uyarlanan The Shawshank Redemption (yazının başlığında 'roman' sözcüğünü kullandığımı şimdi fark ettim, neyse çok geç), pek çok kişinin tüm zamanların en iyi filmi olarak kabul ettiği yapıt, IMDb'de de puanı 10 üzerinden 9'u geçen üç filmden biri. Çok iyi bir film olduğuna katılıyorum, ama benim için The Shining'i geçemedi bu listede. Güçlü hikayesi ve olağanüstü performanslarıyla, Frank Darabont'un yönettiği The Shawshank Redemption kesinlikle bir klasik.

3. Misery (1990)

Kathy Bates bu filmde en sevdiği yazar araba kazası geçirince onu evine alıp iyileştiren, ama çaktırmadan da evine hapseden, onu yeni bir roman yazmaya zorlamaktan ayaklarını kırmaya kadar türlü işkenceler yapan psikopat bir "fan"ı canlandırıyor, ki bu filmdeki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu ödülünü almıştı. Kesinlikle yerinde bir ödül, ben şahsen doğaüstü güçleri olmayan bir karakterden daha çok korktuğumu hatırlamıyorum, bu kadar yıl sonra bile, Annie'nin ekranda göründüğü bazı anlarda çığlık atıyorum. Rob Reiner'ın yönettiği filmde James Caan da kariyerinin en iyi oyunculuklarından birini sergiliyor. King'in de en sevdiğim kitaplarından biri olan orijinaline (Sadist diye çevrilmişti) bir hayli bağlı kalan bir uyarlama Misery, ama hatırladığım kadarıyla beni rahatsız eden iki büyük fark var filmle arasında: 1- Kitapta Annie Paul'un ayağını sadece kırmıyor, kesip yakıyordu, 2- Kitapta Paul son Misery kitabının tek kopyasını yakıyor gibi yapmak yerine, gerçekten yakıyordu. Filmin biraz yumuşatılmış olması anlaşılır bir durum sanırım :)

4. The Mist (2007)

Bizde Sis adıyla yayınlanan King'in uzun hikayesi ya da novella'sından uyarlanan The Mist, ilk izlediğimde hiç beklemediğim kadar etkileyici bir film çıkmıştı. Açıklanamayan sisin ve mutasyona uğramış devasa böcek ve diğer tüm yaratıkların kasabaya getirdiği terör nefis biçimde yakalanmış filmde. Bir de günlerce aklınızdan çıkmama potansiyeline sahip sonu var tabii, The Shawshank Redemption'ın da yönetmenliğini yapmış olan Frank Darabont, The Mist'in sonunu büyük bir cesaretle değiştirmiş ve açıkçası, öyküyü çok daha etkileyici bir hale getirmiş.

5. The Running Man (1987)

Çocukken defalarca izleyip de unutamadığınız bir film vardır hani, yetişkin halinizle başına geçip bilmemkaçıncı kez izlediğinizde de aynı keyfi verir size, ama filmi küçükken seyretmemiş olsanız pek beğenmeyeceğiniz, hatta bazı öğeleriyle dalga bile geçeceğiniz bir filmdir bu. Paul Michael Glaser'ın çektiği, Schwarzenegger'in de başrolde arz-ı endam ettiği The Running Man (ve uyarlandığı kitap olan Azrail Koşuyor) biraz öyle işte benim için. Distopik Romanlar yazı dizisinde ayrıntılı olarak anlatmışım konusunu, ilgilenen olursa: Distopik Romanlar - III.

Ayrıca bahsetmeye değer diğer King uyarlamaları: Carrie, It ve Pet Sematary.

Benim izlemediğim (veya çok küçükken izleyip bölük pörçük anımsadığım) ama çok iyi oldukları söylenen uyarlamalar da var elbet: Stand by Me, The Stand, The Green Mile, The Dead Zone ve Dolores Claiborne.

17 yorumcuk:

Judy Abbott dedi ki...

Misery dedin mi aklımda hep o sahne patlıyor

***spoiler***

adam kaçamasın diye kadının adamın ayaklarını düzelttiği sahne. bam. ayak yanda dümdüz.

vallahi içim çekildi şu an. ne sahneydi o .

We are the Hippies dedi ki...

running man dışında hepsini izledim.. hepsi gerçekten de birbirinden güzel...

Sera dedi ki...

The Shawshanke Redemption'ı daha çok severim ben The Shining'den. İlk izlediğim filmlerden biri olmasının yanında hapishane ve umut temalı bir film olması ve iki muhteşem karaktere sahip olması filmi gözümde başyapıt yapmaya yetmiştir. The Running Man diye bir uyarlamayı ilk defa duyuyorum. The Mist çoğu izleyenin beklemediği kadar iyi çıkmıştı gerçekten de. Misey'yi oldukça trajikomik bulmuştum. Sürükleyici uyarlamalardan biriydi. Stand By Me'ye bayılırım. The Green Mile da oldukça sarsıcıdır. Dolores Claiborne pek King havası taşımayan bir dramdı. Daha çok oyuncularıyla kalmış aklımda.

FKH dedi ki...

hala "The Shawshanke Redemption" ın imdb de ilk sırada yer alması da ayrı bir ironidir.

(bkz: film izlemeden imdb'den notuna bakmak)

Korhan Korman dedi ki...

Neye göre bu liste Çavlancım misal bence Green Mile açık ara gider. Keza Pet Sematary de.Sonracığıma benim taa video kasette seyrettiğim "o" "it" vardı. İki kasetti onun 1.bölümü müthişti. 1408 i de sevmiştim ben.Ya galiba bu herif ne yapsa sevmişim ben :)

Çavlan dedi ki...

bana göre bu liste korhancım, gayet açık değil mi :) yazıda da belirttiğim gibi green mile'ı izlemedim, pet sematary ve it'i de seviyorum ama ilk 5'ime giremediler işte.

Korhan Korman dedi ki...

Ha tamam o zaman :) Ama green mile ı mutlaka izle.Hatta bu gece izle. Hadi burada yorum cevaplayarak zaman harcıyosun hemen izle! Heyt:))

Çavlan dedi ki...

evet evet onu, bir de stand by me ve dead zone'u en kısa zamanda izlemem lazım :)

Estar Abi dedi ki...

Kanımca en iyi 10 King uyarlaması:

1-The Green Mile/Yeşil Yol (Frank Darabont
2-The Shawshank Redemption/Esaretin Bedeli (Frank Darabont)
3-The Mist/Öldüren Sis (Frank Darabont)
4-Misery/Ölüm Kitabı (Rob Reiner)
5-The Shining/Cinnet (Stanley Kubrick)
6-Carrie/Günah Tohumu (Brian De Palma)
7-Secret Window/Gizli Pencere (David Koepp)
8-Needful Things/Korku Dükkanı (Fraser Clarke Heston)
9-Pet Sematary/Hayvan Mezarlığı (Mary Lambert)
10-The Running Man/Koşan Adam (Paul Michael Glaser)

King kaynaklı en iyi mini dizi uyarlaması da kanımca Storm of the Century/Yüzyılın Fırtınası'dır.

Haris dedi ki...

The Shining'in en iyi film uyarlaması olarak kabul edilmesini sadece ve sadece Stanley Kubrick iyidir hoşlanmalıyım kesin çünkü entelliğe bu yakışır gibi görüyorum. Kitabı takip edip etmemesini bırakın, kitaptaki bütün psikolojik irdelemeler, Amerikan rüyasının erkek üzerindeki yıkıcı etkileri, bir erkeğin bilinçaltında düşmanı olarak gördüğü oğluna karşı yaşadığı karmaşık duygular, çekirdek aile kavramının nasıl yıkılabileceği gibi hususlar tamamen atlanmış, film sadece Jack Nicholson'ın zırdeli surat ifadelerine ve kitapta gayet cesurca ve ezilse dahi içinde bir yerde cesareti bulup çıkarmayı başaran bir kadınken filmde fare görmüş annem gibi çığlık atmaktan başka bir şeye benzemeyen karısını görüyoruz. Shining, Eyes Wide Shut'la Kubrick'in en kötü filmlerindendir. Tek faydası filmi izleyen her iki kişiden biri King'in olağanüstü romanını okuması, King'in adının pek entel dantel zümrelere bile sızması. Carrie gibi gerçek bir başyapıt dururken Shining'in üstün görülmesinin tek sebebi Kubrick'in adıdır.

ferdinand dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
ferdinand dedi ki...

Şayning bence de en iyisi lakin bunda Kubrick kadar Jack Nicholson'un hayvani oyunculuğu büyük etkendir kuşkusuz.

Misery de güzeldir, özellikle Kathy Bates kesinlikle izlenmelidir bu filmde, tam kaynana olacak kadınmış yaa dedirtir manyakça bir karakteri çok güzel yorumlamış keza James Caan da yakışmıştı filme...

Bal dedi ki...

Bi Stephen King hayranı olarak benim de katıldığım bi liste bu, Mist dışında tabi ki. Onun yerine The Green Mile'ı koyabilirim. Bunların dışında King bence romanlarını sinemaya çok FAZLA uyarlamamalı, çünkü benim için hayal kırıklığı olabiliyor kafamda canlandırdığım şeyleri görememek...

jamsession dedi ki...

yeşil yol yok? olmadııı.

Tamer Baran dedi ki...

Bence sorun listeyi 5 filmle sınırlamakla başlamış, hangi kriteri dikkate alırsanız mutlaka liste dışı kalan "başyapıt" oluyor. "Bazı öğeleriyle dalga geçilebilecek" bir film yerine "Carrie" veya "The Green Mile / Yeşil Yol" alınabilirdi örneğin. Orijinal metne ne kadar sadık kaldığıyla ilgilenmeyip filmlerin sadece "sinemasal" özellikleriyle ilgilenseniz bile "Dead Zone", "Stand By Me", "Dolores Claiborne" gibi çok iyi yönetmenler tarafından çekilmiş, hayli sağlam filmler kalıyor geriye. Hiç olmazsa 10 film seçseniz keşke.

Çavlan dedi ki...

tamer bey, haklı olduğunuza eminim ancak kişisel bir liste bu. "bazı öğeleriyle dalga geçilebilecek" film benim çocukken çok sevdiğim, bu nedenle pek de nesnel bir gözle değerlendiremediğim bir film olduğu için orada. saydığınız 5 filmin 4'ünü de, yine yazının sonunda belirttiğim gibi izlemediğim/anımsamadığım için listeme dahil edebilmem imkansız. siz keşke yapsanız 10 filmlik bir stephen king uyarlamaları listesi, biz de zevkle okusak :)

Tamer Baran dedi ki...

Bence yapmış olduk o listeyi:)
Hem de imece usulüyle:)