26 Ekim 2010 Salı

Bir Kutuptan Diğerine

From Pole to Pole yani Bir Kutuptan Diğerine, Planet Earth/Yeryüzü belgeseli serisinin ilk bölümünün adı. Bu yapımın tagline'ı "Dünyayı daha önce hiç böyle görmediniz" imiş, gerçekten de görmemişiz. Şimdiye dek televizyon belgeselciliğinde hiç kullanılmamış bir teknolojiyle ve inanılmaz bir bütçeyle çekilen belgesel, dünyadaki olağanüstü mekanlar, bitki örtüsü ve vahşi yaşama, daha önce hiç görülmemiş hayvan davranışlarına ve kamerayla ilk kez bu kadar yaklaşılan yerler/canlılara dair görüntüleriyle destansı bir yapım olmuş.

Bu bölüm dünyaya genel olarak bakan, bir kutuptan diğerine giderken yolda karşılaştığı olağanüstü güzellikleri, insan elinin hiç değmediği yerleri, soyu tükenmekte olan hayvanları ve vahşi yaşamı (balı seyircinin ağzına bir parmak çalıp kaçırmak suretiyle) şöyle bir gösterek, seyircinin diğer bölümler için geri gelmesini sağlayan bir nevi giriş bölümü olmuş. En yüksek dağlardan en sığ sulara, buzullardan ovalara, ormanlardan çöllere, en derin okyanuslardan en karanlık mağaralara kadar gezegendeki her şeyin, birbiriyle bağlantılı olduğunu gösteriyor.






























(Görseller, ilk üçü dışında -maalesef kalitelerinden de anlaşılacağı üzre- benim aldığım screenshot'lar.)

Blogda diğer bölümleri de bu ilk bölüm gibi screenshot şöleniyle arşivlemeyi düşünüyoruz Umut'la önümüzdeki haftalarda, ama bu görsellik ne kadar etkileyici olursa olsun (ki bunlar sadece bilgisayarda alınmış düşük çözünürlüklü capture'lar) sanmayın ki izlemenin keyfini verebilecek. O yüzden eğer bu zamana dek izlemediyseniz, "doğa belgeseli, sıkıcı olur" falan demeyin, bulup izleyin bu olağanüstü yapıtı.

Diğer bölümlerden görüntüler:
Dağlar (Mountains)
Tatlı Su (Freshwater)
Mağaralar (Caves)
Çöller (Deserts)
Buz Dünyaları (Ice Worlds)
Büyük Ovalar (Great Plains)
Tropikal Ormanlar (Jungles)
Sığ Denizler (Shallow Seas)
Ormanlar (Seasonal Forests)
Okyanusun Derinlikleri (Ocean Deep)

5 yorumcuk:

Adsız dedi ki...

Muhteşem yahu bakmaya doyamadım.İzlemeliyim!

Judy Abbott dedi ki...

resimlere bayıldım, izlemeye çalışacağım.

Hayalci dedi ki...

Bayıldım,bayıldım,bayıldım,bakmalara doyamadım!Yeryüzü belgeselini geçen yıl izlemiş kendimden geçmiştim,inanamıyor insan hakkaten de bu dünyadamı yaşıyorum ben diyor,ama resimlerine böyle bakmak da çok zevkli diğer bölümleri de yapııınnn!

Unknown dedi ki...

ben izlemiştim, çok beğendim, o çekimleri nasıl o kadar güzel yapmışlar anlayamamıştım bir türlü, izlenmesini tavsiye ederim.

even better than the real thing dedi ki...

Ahh şu mavili yaratığı hatırlıyorum! Bu belgeseli NTV vermişti, birkaç bölümünü izlemiştim, baya geçti üzerinden ama şu tepsi gibi açılmış mavi gözleri ve ağızı olan yaratık dün gibi aklımda :p Tuhaf bir kuş türüydü ve dişi kuşa gösteriş yapmak için şekilden şekile giriyordu, bir an normal bir kuş gibi görünürken bir an mavi joker ağızlı bir tepsiye dönüşüyor, sonra da balon elbise giymiş ayakta duran bir kuş biçimi alıyordu :))) Gerçekten de neler var dünyada öyle... Görseller çok güzel, devamını bekliyoruz.