8 Şubat 2010 Pazartesi

Jennifer's Body

Yönetmen: Karyn Kusama
Yazar: Diablo Cody
Oyuncular: Megan Fox, Amanda Seyfried, Adam Brody
Tür: Komedi|Korku|Gerilim
Yapım yılı: 2009
Süre: 102 dk.
Ülke: ABD
Dil: İngilizce
IMDB Puanı: 5.4/10
Umut'un Puanı: 5.5/10
Çavlan'ın Puanı: 5.8/10

Korku ve komediyi birleştirmeye çalışmak ne zamandan beri insanlara iyi bir fikir gibi gözükmeye başladı bilmiyorum. Kakasını yapıp bunu övünçle gösteren çocuğunu kırmamak isteyen babasının buna isim takması gibi, film yapımcılarının da, inanılmaz paralar döktükleri filmi beyaz perdede izleyip, o noktadan sonra değiştiremeyecekleri ve satmak zorunda oldukları son ürünün pek bekledikleri gibi olmadığını görünce bu kavramı uydurduklarını tahmin ediyorum ("That's not a bug, that's a feature" hesabı). Bir sonraki adımı da merakla beklediğimi ekleyeyim, politik/porno falan? (Bu yöntem önceleri keşfedilmiş olsaydı, Dünyayı Kurtaran Adam'ı IMDB top 250'de görürdük bence)

Yine de böyle filmlere bir zaafım olduğunu kabul etmem gerekiyor. Jennifer's Body ile aynı türde olan ve yine 2009 yapımı Drag Me to Hell, tüm sıradanlığına rağmen filmin kendini ciddiye almayışı, klişe de olsa bir şekilde aralarda korkutması, sürekli beklenmedik ve absürd şeylerin olması, iğrençlik dozunu abartışıyla falan hoşuma gitmişti. Sinemada izlenecek bir film değildi ama güzel vakit geçirten bir filmdi bence. (Daha ne kadar düşebilirsin diye soranlarınız için, bir sonraki sefere izlemeyi planladığım korku/komedi filminin fragmanının linkini veriyorum: Mega Shark vs. Giant Octopus

Ama aynı şeyleri Jennifer's Body için söyleyemeyeceğim. Esasında kendine karşı dürüstlük konusunda Jennifer's Body daha önde diyebilirim, çünkü filmin ismi gerçekten kendisini anlatıyor. Filmin konusu Megan Fox'un vücudunun görüntülerinden oluşan bir kolaj çalışması gibi. Esasında bu halinde bıraksalar notum 10 üzerinden 9 olabilirdi ama ne yazık ki filme konu koymaya çalışmışlar. Bu da Megan Fox'un konuşmaya hatta oyunculuk yapmaya çalışması demek oluyor ki bu noktada tabii ki Çavlan konuyu kaçırmamak adına filmi mute etmeme izin vermedi ve sesli izlemek zorunda kaldık. (Abarttım, Çavlan Megan'ı benden daha çok beğendi açıkçası, benim favorim sarışın kız)



Konu şu: Küçük bir Amerikan kasabasında ikamet eden bir adet seksi liseli kız ve onun en yakın arkadaşı olan gözüklü nerd kız, bir gün şehirden gelmiş bir Indie grubunun konserine gider. Kızların seksi olanı, 'groupie' ruhunu kapmış bir kız olarak grup elemanlarına yazar, fakat bilmediği şey grup elemanlarının okült ilgi alanlarının olduğudur ve elemanlar yangınla bölünen konserlerinden sonra kızı kaçıracak ve onu kötü güçlere kurban etmeye çalışırken içine kötü bir yaratığın (şeytan? succubus? her neyse çoktan unuttum) girmesine neden olacaklardır. (Kurban edilen kişinin bakire olması gerekmektedir fakat bizim kızımız bakire falan olmadığı için öldükten sonra Jennifer'ın vücudunu yaratığımız ele geçirir)

İşin ilginci, bu sıradan konuya rağmen film sıkıcı sayılmaz, güzel ve eğlenceli anları var ve Amanda Seyfried de (Megan Fox'un filmdeki kankası) izlemesi eğlenceli bir aktrist. Amerikan lise ortamını anlatan dizi/filmlerden hoşlananlar için, bunlara ait klişeleri de kullanmaktan kaçınmıyor film, kızın yatak odasına camdan giren yakın arkadaşıyla muhabbetleri, okuldaki erkeklerle ilişkileri, balo gecesine hazırlanmaları vs... Haliyle böyle sıradan bir konuyu daha "köşeli" işleyeceğini düşünüyorsunuz filmin ama öyle olmuyor, hafif başlayıp hafif bitiyor film. Çok fazla mantık hatası veya anlamsız diyaloglar yok, ama ilgi çekecek, akılda kalacak sıradışı şeyler de pek yok filmde. Megan Fox'un vücudu bile pek mütevazi, pek tutumlu kullanılmış. Konu ve senaryo böyleyken, komedi, gore veya her neyi abartacaklarsa biraz daha abartsalarmış daha çok eğlenebilirdik sanıyorum.



Evet, bu filme dair söylenebilecekler bu kadar olduğu için bu noktada alakasız konularla ilgili mühim görüşlerimi bildirmeye geçeceğim:

Film Türkiye'de vizyonlara Kana Susadım ismiyle girmiş. Jennifer'in Vücudu demek neden bu kadar zordu ve bu ismi kim akıl etti bilmiyorum ama ismi bulan kişiye hayal gücümüzü çalıştırdığı için teşekkürü borç biliyorum. Bence kendini artistik olarak ifade etme imkanını en küçük fırsatta kullanmaktan çekinmeyen film ismi çevirmenlerimizin isimleri de filmlerle birlikte açıklansın ki, onların tek cümlelik eserlerini takip edebilelim.

Her ne kadar kendimi buna muktedir görmesem de, ben de sizinle çeşitli film ismi çevirilerimi paylaşmak isterim: Kamyonu Devirdim (American Pie), Çakarım Bilirsin (Fight Club), Çişim Geldi (Uçurtmayı Vurmasınlar) -evet, Türkçe filmleri bile çeviririm-, Yine Sivilcem Çıktı (Bridget Jones's Diary), Sıktım Kafasına (Herhangi bir James Bond filmi için olabilir), Dönüp Duruyorum (In the Loop), Yengen Olur (Don Juan de Marco).

Ayrıca filmin tanıtımı için çekilmiş bir video buldum ki, bence filmin kendisinden çok daha iyi: tam şuraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Evet, bu noktada yazıyı daha fazla uzatamayacağımı ve çok sıkıldığımı belirtmek isterim sevgili okuyucu. Filmi, senaryosuyla Oscar ödülü alan Juno'nun yazarı Diablo Cody yazmış, Juno'yu izlemedim ama herhalde o bu kadar sıradan değildir. Yine de sırf eğlenmek için izlemeye değebilecek bir film Jennifer's Body. Benim tavsiyem, sinemada izlemek yerine evde izlemeyi tercih etmeniz.

8 yorumcuk:

SirEvo dedi ki...

Ohoo Juno nireee bu nire :D
Bunu izlemedim gerçi ama hani iyi diyene de rast gelmedim daha. Keşke bu kadar uzun yazmasaymışın bu film için, yine de eline sağlık. :))

miss şizoid dedi ki...

film berbattı,konusu tam klişe.sinemayı zaten geçtim,evde de izlemeyin...

Unknown dedi ki...

Megan salağı filme evet demeden senaryoyu okumamış bile. Today Show'da açıklamıştı kendisi. Diablo'nun adını görünce direkt evet demiş.
Diablo'nun da filmi nasıl piç ettikleriyle ilgili sitemini okumuştum geçenlerde.
İzleyesim vardı zaten. Sen de izle deyince izlemek şart oldu. Hem beklentilerimi de düşürdün iyice. :)

Elif Derviş dedi ki...

ahahahaha film ismi çevirilerine bayıldım :D komik insansın yavlum :)

Hayalî İcraat dedi ki...

İtiraz ediyorum sayın hâkim. :) Garip gurup film isimlerinden çevirmenlerin sorumlu tutulmasına itiraz ediyorum. Bunlar üzerinde söz sahibi olan tek merci film şirketlerinin pazarlama birimi. Onların neden böyle bir inci buldukları veya orijinal ismin birebir çevirisini neden kullanmadıkları kendilerini bağlar.

Yazı için teşekkürler. Çok keyifliydi. Filmden haberim bile yoktu, iyi ki de yokmuş dedim Megan Fos'u görünce.

Umut dedi ki...

@ Hayali İcraat,

Haklı itiraza ne denebilir ki? :) O satırları yazarken çevirmenlerin alınabileceğini düşünmüştüm, hatta yayınlamadan önce Çavlan'a gösterdim bunu silsem mi diye (o da çevirmenlik yaptığı için).

Yanlış anlaşılmalara mahal vermemek adına: Burada yazarken, sıradan bir okuyucu/izleyici olarak kişisel görüş bildirmekten ve eğlenceli vakit geçirmekten öte amacım yoktur. :) Kendi alanım olmayan mesleki bir konuda kimseye akıl veriyormuş, işlerini öğretmeye çalışıyormuş gibi görünmek istemem, zira abes olur. Açıkcası film isimlerini kimin çevirdiğini bile zerre bilmiyor(d)um zaten, bilgi için teşekkürler!

Elif Derviş dedi ki...

ben hiç alınmadım üstüme valla çeviriyle uğraşan biri olarak, çünkü ben de yıllardır komik bulurum bu film adı çevirilerini...kardeşim öyle demek istese öyle der di mi yazan? :)

Adsız dedi ki...

en sevmediğim oyuncular listeme iki oyuncuyu(megan, amanda)kazandıran filmdir.