14 Mart 2010 Pazar

Online Oyunlar 5: Adventure

Bir zamanlar çok popüler olan, Sierra ve LucasArts'ın başını çektiği adventure oyunları, 3D'nin ve first person shooter gibi türlerin yaygınlaşmasıyla gelen oyun trendlerinden nasibini alıp 90'ların ortasından itibaren satmamaya başladı ve bu türle uğraşan büyük yapımcıların çoğu ya battı, ya da adventure yapmaktan vazgeçti (Warcraft'ın adventure'ını hatırlayan var mı? Piyasaya çıkmadan yarı yolda iptal edilmişti). Böylece biz de etrafta pek adventure görmez olduk. Uzun durgunluk döneminden sonra gelen son yıllarda tekrar belli başlı adventure'ların ismini kalabalığın içinden duyurabilmesine rağmen, hala bu türün çok canlı bir şekilde geri döndüğünü söylemek mümkün değil esasında. Bazı ekipler sadece bu türe olan sevgilerinden dolayı başka işlerden kazandıkları gelir sayesinde bu tarz oyunlar yapmak için çabalarken (Amanita Design'ın Machinarium'u gibi), bazı stüdyolar ise satışlarını artırabilmek adına daha çok aksiyon etrafında gelişen adventure'lara yöneliyor (Funcom'un Dreamfall'da yaptığı gibi). Kendilerini sadece adventure türüne adamış büyük oyun stüdyoları (Adventure Company ve TellTale Games gibi) ise, artık sayıca bir elin parmaklarını geçmiyor.


Son zamanlarda çıkan en iyi adventure'lardan Machinarium'un online demosunu internetten oynamak mümkün, zira oyunu yapan ekip, aynı zamanda online oyunlar üreten bir ekip.

İndirilebilir oyunları bir yana bırakırsak, adventure oyunlarını seviyor ve özlüyorsanız, genelde 1-2 kişi tarafından yapılmış olan hoş (ve bedava) online oyunlardan güzel örnekleri bu yazıda bulabilirsiniz.

[Bu noktada bir açıklama yapmam gerek; bugün bigfishgames.com ya da benzeri büyük portallarda adventure başlığı altında bulabileceğiniz bir kısmı online oynanabilen bir sürü oyun var, özellikle yüksek kalitede grafikleriyle dikkat çekiyorlar, fakat çoğu daha çok insana hitap etmesi amacıyla birbirine benzeyen çok basit mekanikler etrafında dönen (ekrandaki gizli objeleri bulmak gibi) oyunlar. Çoğu tam versiyonlarını downloadable olarak paralı sunuyor, bu yüzden fazlasıyla seri üretime dayanan o furyaya burada hiç girmiyorum, girmek isteseydim bile o oyunlara ilgim olmadığı için verecek örneğim yok açıkçası.]

The Several Journeys of Reemus

Tür: Point & Click

Birkaç oyundan oluşan bu seri, hem konusu hem grafikleri hem de bulmacalarıyla çok renkli ve eğlenceli, online adventure'lar arasında en bitmiş hissi veren oyunlardan diyebiliirim. Kesinlikle oyunu yapan Zeebarf'ın diğer oyunlarına da sitesinden göz atın. Reemus'un maceralarını oynamak için:
http://www.zeebarf.com/the-several-journeys-of-reemus.html

Samorost

Tür: Point & Click

Pek çok adventure sever bu oyun serisini biliyordur ama burada yer almasa olmazdı. Serinin ilk oyunu, aynı zamanda bu ekibin ilk oyunu, esasında bir yüksek lisans projesi. Bu ekip kim derseniz, en son olarak Machinarium'u çıkartan Amanita Design'ın sayfasına ve diğer oyunlarına bakmanızı öneririm.
Samorost 1'i oynamak için: http://www.amanita-design.net/samorost-1/
Samorost 2'yi oynamak için: http://www.amanita-design.net/samorost-2/

Alice is Dead

Tür: Point & Click

Alice'in cesediyle beraber kendinizi içinde bulduğunuz çok farklı bir Wonderland'de geçen bu macerayı oynamak için buradan buyrun:
http://www.newgrounds.com/portal/view/511552 (episode 1)
http://www.newgrounds.com/portal/view/524348 (episode 2)

Little Wheel

Tür: Point & Click

"Adventure'ın güzel grafiklisi makbuldür" mottosunu kabul etmiş, fakat bir yandan da yaratıcılığı elden bırakmamış, sade ama çarpıcı görselleriyle öne çıkan küçük bir oyun Little Wheel. Robotumuzun kendi dünyasındaki macerası bana Wall-E'yi hatırlatıyor biraz. Oynamak için:
http://www.fastgames.com/littlewheel.html

Alchemia

Tür: Point & Click

Samorost'un tarzını sevdiyseniz bu oyuna da göz atın.
http://www.alchemiagame.com/

Daymare Town

Tür: Point & Click / Escape Room

Konusuna dair minimum bilgi vererek (ki hiç bilgi vermeden demek oluyor bu) başlayan bu oyunla beraber, ünlü covert front ve sub-machine serisini ve birçok benzer oyunu da yaratmış olan Pastel Games'in diğer oyunlarına da kendi sitelerinden bakmanızı öneririm. Genelde grafikleri yoğun, diyalogsuz oda oyunları/adventure'lar üretiyorlar.
Daymare Town'u oynamak için:
http://www.pastelgames.com/index,games,flash_game,43.html
Pastel Games'in tüm oyunları için:
http://www.pastelgames.com/index,games,flash_games.html

Anika's Odyssey

Tür: Point & Click

Günlerden bir gün Anita, ormanın kenarındaki evinin bahçesinde takılmaktayken, küçük evcil tavşanını kartalın teki kaptığı gibi ormanın tepesindeki dağın ucunda bulunan yuvasına kaçırır. Anita'nın tavşanını kurtarmak için ormana girmesi ve engelleri aşıp ilerlemesi gerekmektedir. Sakin ve dinlendirici bir havası olan bir oyun Anita's Odyssey.
http://www.anikasodyssey.com/game_popup.html

Warbears

Tür: Point & Click

Beş tane ayıdan oluşan özel ajan ekibinin eğlenceli maceralarına dalmak isterseniz, serinin birden fazla oyununu barındıran sitesine göz atın:
http://www.warbears.com/missions.php

Inquisitve Dave

Tür: Point & Click'ten bozma

Klavyeyle oynadığınız, grafikleri eski oyunları özleyenleri mutlu edecek olan bir oyun. Konu? Uyandığı yere nasıl geldiğini hatırlamayan kahramanımızı yöneterek öğrenmemiz gerekiyor konuyu.
http://www.crazymonkeygames.com/Inquisitive-Dave.html

Don't Shit Your Pants

Tür: Text-based

Eski adventure'lara dair en çok özlenen şeylerden biri de espri anlayışları sanırım... Farklı bir mizah tarzına sahip olsa da, belki bu oyun bu özleminizi biraz giderir. Kahramanımız pantolonuna sıçmaması için onu yönlendirmemiz gerekiyor. Bu kısa oyunun birçok sonu var. Oynamak için:
http://www.kongregate.com/games/Rete/dont-shit-your-pants

Alter Ego

Tür: Text-based

Alter Ego, bir hayat simülasyonu. Doğum anınızdan itibaren verdiğiniz her karar sizin karakterinizi ve geleceğinizi şekillendiriyor. Birçok farklı senaryonun türeyebildiği bu oyun, esasında strateji veya simülasyon altında değerlendirilebilir, ama bir yandan da sürekli rastgele ve komik olayları karşınıza atan ve çoklu seçenekler aracılığıyla karar vermenizi sağlayan basit arayüzüyle text-adventure'ların verdiği zevki hatırlatıyor.
http://www.playalterego.com/

Angry Neighbours

Tür: Text-based

İki komşunun arasındaki sorunu çözmeleri için aracı olup, gerek havayı sakinleştirip, gerek bazen sözü alarak müdahele edip, anlaşmalarını sağlayabilir misiniz? Oynamak için tıklayın:
http://www.newgrounds.com/portal/view/8426

Angry Neighbours, gerçek hayattaki zor sosyal durumlara dair adventure'lar yapan bir ekipten çıkmış, diğer adventure'ları arasında amacı iade etmek istediğiniz ütüyü almak istemeyen satış görevlisini ikna etmekten, patrondan maaş zammı istemeye kadar uzanan bir sürü küçük ve farklı oyun var. Bu oyunların hepsine göz atmak için:

http://www.zapdramatic.com/dramas.htm (bazı oyunlar siteye üye olmak gerektiriyor, onları aşağıdaki newgrounds linkinden oynayabilirsiniz)
http://crageous.newgrounds.com/flash/ (newgrounds'taki oyunları)

Makibishi Comic

Tür: Point & Click

Japonların adventure anlayışına dair güzel bir örnek görmek istiyorsanız, bu oyuna göz atın derim. Yalnız 18 yaşından küçükler için sakıncalı olabilir, uyarayım.
http://comic.makibishi.co.jp/

Windosill

Tür: Interactive Puzzle

Adventure denebilir mi bu oyuna bilmiyorum, ama esasında farklı grafikleri ve oynama tarzıyla küçük oyuncak bir arabanın serüvenini çok sade ve diyalogsuz bir şekilde veren bu oyuna da yer vermek istedim.
http://www.windosill.com

Loondon

Tür: Point & Click

Son anda keşfettiğim bu oyunun konusunu bilmiyorum ama grafiklerin inanılmaz güzel olduğu kesin. (Ve evet, oyunun ilk hecesi çift o ile yazılıyor)
http://play.escapegames24.com/2010/03/london.html

Retardo and the Iron Golem

Tür: Point & Click

Zeka olarak biraz yavaş olan kahramanımız Retardo'nun yaşadığı krallığı tehdit eden Golem'e açtığı savaşı konu alan komik bir adventure. Yapımcı olan Pencil Kids'in kendi sayfasından başka online adventure'lara da ulaşabilirsiniz. Oynamak için tıklayın:
http://www.pencilkids.com/the-vault/retardo-and-the-iron-golem-flash-game/

Gretel and Hansel

Tür: Point & Click / Karışık

Evet, tam point & click değil bu oyun, farklı kontroller de devreye giriyor bildiğimiz adventure'lardan farklı olarak. El çizimi grafikler, farklı bir oyun. Oynamak için:
http://www.newgrounds.com/portal/view/515322


__________________ O __________________

Eğer kaçırdıysanız bu serinin diğer yazıları:
Online Oyunlar 1: Basit, yaratıcı, hızlı
Online Oyunlar 2: Zaman/mekan bulmacaları
Online Oyunlar 3: Sanat için sanat?
Online Oyunlar 4: Web ve 3D
Online Oyunlar 6: İğrenç Oyunlar

7 yorumcuk:

Bay Kavun dedi ki...

Online oyunlar serisini başından beri takip ediyorum ama sanırım ilk kez yorum bırakıyorum, lakin bana en çok hitap eden yazı bu oldu, iflah olmaz bir adventure sever olduğum için olabilir. Oyunların büyük kısmını çok beğendim, böyle güzel bir seçkiyi başka bir yerde bulmak -hele hele Türkçe- mümkün değil. Emeğinize sağlık.

closet monkey dedi ki...

süper bi yazı olmuş :)

Umut dedi ki...

Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim! :)

even better than the real thing dedi ki...

Yine çok güzel bir derleme olmuş abi. Bu sonuncusu mu olacak online oyunların? Son anda keşfettiğim için konusunu yazamıyorum dediğin oyun yani London çok güzel, tavsiye ederim (yalnız Loondon değil, yanlış yazılmış galiba :) Bundan başka Alice ve Reemus'u biliyorum, ikisi de çok iyidir. Diğerlerini duymamıştım, hevesle oynayacağım şimdi :)

Umut dedi ki...

Yok yok, bu Loondon çift o'luymuş, başta tek o'lu yazmıştım sonradan oyunun logoyu farkedip düzelttim ben de. :)

Teşekkürler mirim, valla sorundan anladığım kadarıyla "son olsun, baydı artık" diyorsun. :) Açıkcası şu an devamını getirmeyi düşünmüyorum ama yazıya sıkışınca işler değişebilir tabii. Teşekkürler tekrar. :)

even better than the real thing dedi ki...

Olur mu ama ayıp ettin, aksine çok keyif alıyorum bu seriden ben, hani bitecekse hazırlayayım kendimi de sonradan çok üzülmeyeyim diye sordum :D London da Loondon'mış cidden, oysa url'si bile tek o'luydu, adamlar da bilememiş demek :)

Arinna dedi ki...

(Az önce bir yorum attıydım sayfa kapandı. Gitti mi gitmedi mi bilemiyorum ona göre yayınlarsınız.) Rusty Lake yapımı bir oyun serisi olan Cube Escape'i öneriyorum. Şu sıralar online oyunlarda favorim. :)