8 Ekim 2010 Cuma

Filmekimi

Sonbahar Film Haftası olarak da bilinen Filmekimi, bugün başlıyor. Ben Ankara'da olduğum için gidemeyeceğim, ama görmek istediğim filmleri seçmeme ve o filmlerin bir listesini çıkarmama engel olmadı bu :) Benim farklı yollardan, hem de kimbilir ne zaman izleyebileceğim bu filmlerin tümünü, İstanbul'daki sinemaseverler önümüzdeki bir hafta içinde görebilecek. İşte o sinemaseverlerdenseniz ve seçtiğim/dolayısıyla önerdiğim bu 10 filmlik programla ilgilenirseniz, buyrun:

Loong Boonmee Raleuk Chat
(Amcam Önceki Hayatlarını Hatırlıyor)
Yönetmen: Apichatpong Weerasethakul
Oyuncular: Thanapat Saisaymar, Jenjira Pongpas, Sakda Kaewbuadee
IMDb puanı: 7.2
Tayland-İngiltere-Fransa-Almanya-İspanya, 2010
113' / Tayca

Boonme Amca, böbrek yetmezliğinden ölmek üzeredir; taşradaki evine çekilmiş, son günlerini sevdikleri ve akrabalarıyla geçirmektedir. Bir akşam, yemek sofrasında, rahmetli karısıyla oğlunu görür. Boonme, ölmüş yakınlarıyla sohbetleri sayesinde öbür dünya hakkındaki sorularına yanıt bulabilecek midir? Bu sene Cannes'da Altın Palmiye'yi kazanan, metafizik konuların yanı sıra ilkel inançlara ve yeniden doğuşa göndermeler yapsa da aslında şefkat hakkında olan bu Tayland filmi, jüri başkanı Tim Burton'a göre "güzel, tuhaf bir rüya gibi"...


Akmareul Boattda (Şeytanı Gördüm)
Yönetmen: Kim Ji-Woon
Oyuncular: Lee Byung-hun, Choi Min-sik
IMDb puanı: 8.4
Güney Kore, 2010
144' / Korece

Janghwa, Hongryeon (A Tale of Two Sisters) yönetmeninin yeni filmi, Kore'de yaş sınırlamasıyla neredeyse yasaklanan Akmareul Boattda, zevk için öldüren bir psikopatla bir gizli ajan arasındaki kedi-fare oyununu izleyen bir intikam filmi. Şeytani zekâsıyla dehşetengiz cinayetler işleyen, kurbanları arasında çocuklar bile bulunan seri katil Kyung-chul'u polis bir türlü yakalayamaz. Ancak, emekli bir polisin kızı öldürüldüğünde, kızın nişanlısı gizli ajan Dae-hoon, katili kendi bulup cezalandırmaya karar verir. İntikamı kanlı olacaktır, bir canavara dönüşse bile. Filmin başrollerinden birinde, Oldboy'un kahramanı Choi Min-sik var.

Copie Conforme (Aslı Gibidir)
Yönetmen: Abbas Kiarostami
Oyuncular: Juliette Binoche, William Shimell, Jean-Claude Carrière
IMDb puanı: 7.3
Fransa-İtalya, 2010
106' / Fransızca-İtalyanca-İngilizce

Herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde, herhangi birinin başına gelebilecek bir öykü. Bir konferansa konuşmacı olarak katılan İngiliz bir yazar ile Fransa'dan gelen bir sanat galerisi sahibi, Toskana'da tanışır ve aşık olurlar birbirlerine. İran Yeni Dalgası'nın önde gelen isimlerinden Abbas Kiarostami, kendi yaşam öyküsünden esinlendiği geleneksele yaklaşmayan, sıra dışı filminde 2010 Cannes En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alan Juliette Binoche'un karşısında İngiliz bariton William Shimell'ı oynatarak nesnelerin veya kişilerin gerçekliğini sorguluyor.

Get Low (Mezara Kadar)
Yönetmen: Aaron Schneider
Oyuncular: Robert Duvall, Bill Murray, Sissy Spacek, Lucas Black
IMDb puanı: 7.6
ABD, 2009
100' / İngilizce

2004'te Kısa Film Oscar'ını kazanan görüntü yönetmeni Aaron Schneider'ın yönettiği bu dram, bir Amerikan halk masalının kahramanı olan Felix "Bush"un gerçek yaşam öyküsünden esinleniyor. Ormanda tek başına, herkesten uzakta yaşayan Felix Bush'tan bütün kasaba halkı yıllardan beri uzak durmuş, ondan korkmuştur. Felix'in gözü dönmüş bir katil, şeytanla anlaşma yapmış bir cani olduğunu söyler dururlar. Günlerden bir gün Felix, elinde tüfeği ve bir tomar parayla kasabaya iner ve kendi cenaze törenini düzenlemek istediğini söyler. Cenaze levazımatçısı ve çırağı, Felix'in asıl amacını kısa sürede öğrenirler.


Des Hommes Et Des Dieux
(İnsanlar ve Tanrılar)

Yönetmen: Xavier Beauvois
Oyuncular: Lambert Wilson, Michael Lonsdale, Olivier Rabourdin, Philippe Laudenbach
IMDb puanı: 7.8
Fransa, 2010
120' / Fransızca

Mağrip'te 1990'larda, dağların tepesinde bir manastır... Sekiz Fransız keşiş, Müslüman köylülerle yan yana huzur içinde yaşamlarını sürdürüp giderlerken yaşadıkları ülke birden karışır: Yabancı işçiler köktendinciler tarafından katledilmiş, şiddet olayları bölgeye hâkim olmuştur. Yaklaşmakta olan tehlikeye rağmen keşişler, bedeli ne olursa olsun yerlerinden kıpırdamamaya kararlıdırlar. Ordu onlara koruma teklif eder, ama keşişler bunu da reddeder. Bir süre sonra, kaçınılmaz olan başlarına gelir ve militanlar manastırı basar. İnanç ve fanatizm üzerine bir film olan Des Hommes et des Dieux, Cannes'da Büyük Ödül'ü almış.

Jack Goes Boating
(Jack'in Kayık Gezintisi)

Yönetmen: Philip Seymour Hoffman
Oyuncular: Philip Seymour Hoffman, Amy Ryan, John Ortiz, Daphne Rubin-Vega
IMDb puanı: 7.6
ABD, 2009
89' / İngilizce

Philip Seymour Hoffman'ın ilk yönetmenlik denemesi, New York sokaklarında aşkı ve kendilerini arayan iki çiftin ihanet ve dostlukla örülü öyküsünü anlatıyor. Bir tiyatro oyunundan uyarlanan Jack Goes Boating'in başrolündeki limuzin şoförü Jack rolünde Hoffman yer alıyor. Jack, yeni tanıştığı Connie'yle hem özgüvenini hem de yaşama arzusunu yeniden kazanmıştır. Connie sayesinde yemek yapmayı öğrenmeye karar vermiş, işini değiştirmeyi düşünmüş, hatta gölde kayıkla gezmek için yüzme dersleri bile almaya başlamıştır. Ne var ki, Connie'yle Jack yakınlaşırken dostları Clyde ve Lucy'nin evliliği kötüye gitmektedir.

L'illusionniste (Sihirbaz)
Yönetmen: Sylvain Chomet
Seslendirenler: Jean-Claude Donda, Edith Rankin
IMDb puanı: 7.8
İngiltere-Fransa, 2010
90' / İngilizce-Fransızca

Efsanevi Fransız mim ustası, yönetmen ve oyuncu Jacques Tati, ölümünden yıllar sonra beyazperdede yeniden can buluyor, ama bu kez çizgi film haliyle. Berlin Film Festivali'nde dünya prömiyeri yapılan L'illusionniste, Tati'nin 1956'da büyük kızına bir mektup formunda yazdığı, çekilmemiş bir senaryosundan esinlenerek sinemaya kazandırılan bir animasyon. Meşhur sihirbaz, bu sanatın son temsilcilerindendir. İskoçya'da bir köy barında sanatını icra ederken Alice adında masum bir kızla tanışır ve ikisinin de hayatı değişir. Sahnede onu izleyen Alice, yaptıklarının gerçek sihir olduğunu sanarak kahramanımıza hayran kalır.


My Son, My Son, What Have Ye Done
(Benim Güzel Oğlum, Ne Yaptın Sen?)

Yönetmen: Werner Herzog
Oyuncular: Michael Shannon, Willem Dafoe, Chloë Sevigny, Udo Kier
IMDb puanı: 6.6
ABD-Almanya, 2009
93' /İngilizce; Türkçe altyazılı

San Diego'lu bir genç, Euripides'in Orestes tragedyasından esinlenerek antika bir kılıçla annesini öldürdükten sonra iki kişiyi kendi evinde rehin alır. Yüksek lisans öğrencisi Brad McCullum'ın şehrin kıyısında geçen bu cinai öyküsü, iyi bir dedektif ve genç adamın arkadaşlarının olayı çözme çabalarıyla sürer. Amaç hem McCullum'ın niyetini anlamak hem de rehineleri kurtarmaktır. Mark Yavorsky adlı gerçek bir katilden esinlenilerek çekilmiş bu gerçeküstü, teatral ve tuhafın sınırlarında dolaşan filmin yapımcılığını David Lynch üstlenmiş.


Somewhere (Başka Bir Yerde)
Yönetmen: Sofia Coppola
Oyuncular: Stephen Dorff, Elle Fanning, Chris Pontius
IMDb puanı: 7.3
ABD, 2010
98' / İngilizce-İtalyanca

Ünlü Amerikalı yönetmen Francis Ford Coppola'nın kızı Sofia Coppola'nın üçüncü filmi, Eylül ayında Venedik Film Festivali'nde büyük ödül Altın Aslan'ı kazandı. Coppola'nın çocukluk anılarından esinlendiği filmin başrolünde Blade filminin kötü vampiri Stephen Dorff yer alıyor. Filmde Dorff'un canlandırdığı, kızlar, alkol, arabalar ve hayranlarıyla gününü gün eden Hollywood yıldızı Johnnie Marco'nun yaşamı, on bir yaşındaki kızı Cleo'nun beklenmedik ziyaretiyle alt üst oluyor ve Johnnie ayaklarını yere basmak zorunda kalıyor. Filmi hem yazan hem de yöneten Sofia Coppola, 2004'te Lost in Translation ile En İyi Senaryo Oscar'ını kazanmıştı.


The Town (Hırsızlar Şehri)
Yönetmen: Ben Affleck
Oyuncular: Ben Affleck, Jon Hamm, Rebecca Hall, Jeremy Renner
IMDb puanı: 8.1
ABD, 2010
124' / İngilizce

İlk olarak Eylül ayında Toronto Film Festivali'nde gösterilen The Town, popüler aktör Ben Affleck'in ikinci yönetmenlik denemesi. Affleck, aynı zamanda başrolünü de üstlendiği filmde, hırsızlığı bir kariyere çeviren Doug MacRay'i canlandırıyor. Soyduğu son bankanın müdiresiyle aynı mahallede oturduklarını öğrendikten sonra kaçınılmaz olan gerçekleşir ve Doug, kadına âşık olur. Claire, onun soyguncu olduğundan şüphelenmezken Doug'ın kardeşi kadar yakın suç ortağı Jem, kuşku içindedir. Doug, iki taraftan birine ihanet etmeden bir seçim yapamayacaktır.


Mutlaka görmeliyim diye çırpınmayacak olsam da dikkatimi çeken diğer filmler:
– Hobi olarak banka soyan maraton koşucusu Johannes Rettenberger'in gerçek öyküsünün anlatıldığı Der Räuber (Hırsız)
– Millenium üçlemesinin ikinci filmi Flickan Som Lekte Med Elden (Ateşle Oynayan Kız)
– Tuhaf ama izlemeye değer bir bilim kurgu/gençlik filmi gibi görünen Kaboom (Gümmm)
– Ken Loach'un son filmi Route Irish (Tehlikeli Yol)

(Filmlerin tanıtım yazılarını, ufak tefek değişikliklerle iksv.org'dan aldım. Adlarına tıklayınca sayfalarına gidip gösterim günlerini, yerlerini vb. görebiliyorsunuz.)

5 yorumcuk:

7.oda dedi ki...

ben de istanbula gidebilseydim,
Ağaç
Mezara Kadar
Ateşle Oynayan Kız ı izlemek isterdim..

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Somewhere!i bu akşam izleyeceğim. Görüşlerimi aktarırım ayrıca.

filmcankisi dedi ki...

çook işime yarayacak bu sağol çavlan'cım, şimdi benim deli gibi gömek isteyip heveslendiğim the town, l'illusionniste ve akmareul boattda. heralde hemen bulamam ama notumu aldım, dvdripleri çıkar çıkmaz benim dvd playerımda bulucaklar kendilerini :p

Umut dedi ki...

Get Low ilgimi en çok gözüme çarpan oldu. Başkarakterde kendime yakınlık mı gördüm nedir? :p

Umut dedi ki...

Evet, muhteşem cümle kurma yeteneğime herkes şahit oldu bu sefer. İlgimi en çok gözüme çarpmadan geçen günler diliyorum kendime.