16 Ağustos 2013 Cuma

Under the Dome & Siberia


Bu yaz uzun bir aradan sonra tekrar düzenli izlemek üzere farklı dizi arayışına girdik Çavlan’la. Benim için keyifli bir süreç olsa da, ne zaman bunları burada paylaşacak oluyorum o zaman kendimden ve zevklerimden duyduğum şüphe iyice artıyor. Bu yazıda anlatacağım ve yeni başlamış olan iki dizinin şu anda IMDB puanları 7.4 (Under the Dome) ve 5.6 (Siberia). Belki de bende bir sorun var ama ne kadar zorlarsam zorlayayım sabrım Under the Dome’u izlemeye yetmeyecek gibi gözüküyor, diğer yandan Siberia’da neler olacak garip bir şekilde merak ediyorum.


Under The Dome, Stephen King’in aynı isimli yaklaşık 1000 sayfalık romanından yola çıkılarak başlanmış bir dizi. Her ne kadar kitabı okumamış olsam da ve King’in kitaplarının ekrana uyarlanmış versiyonlarını pek sevmesem de bunlar heyecanlanmamın önüne geçemedi tabii -bu arada Stephen King, dizinin yapımcıları arasında da yer alıyor.

Dizi, Chester’s Mill isimli küçük bir Amerikan kasabasında geçiyor (yazarı sevenlerin tahmin edeceği üzere yine Maine’de yer alan kurgu ürünü bir kasaba burası). Her şeyiyle standart ve sıradan olan bu kasabayı bir gün görünmez bir duvarın aniden çevrelemesiyle içeridekilerin dışarıyla olan her türlü bağlantı kesilir; elektrik ve su hatları gitmiş, katı-sıvı-gaz herhangi bir varlık diğer tarafa geçememekte, sesler bile duvarı aşamamaktadır. Dışarıdakilerin “kubbe" (dome) ismini verdiği, sonradan silindirik değil tamamen küreden oluşmuş bir duvar olduğunu anladığımız şeyin içinde, bir yandan kaynakların azalması ve asayişin bozulması insanları birbirine düşürmeye başlayacaktır, diğer yandan da kubbeyle bir şekilde bağlantılı olduğunu düşündüğümüz garip olaylar baş gösterecektir.

Dizinin ilk bölümünden görüleceği üzere, kasabadaki tek ilginç şey bu kubbe değildir esasında, karakterlere baktığımızda hepsinin farklı sırları olduğunu görürüz (ya da sezeriz) ve belli ki bu sıradışı durumda bunlar işi daha da çok karıştıracaktır. Kasabanın yönetiminde söz sahibi olan Büyük Jim, kasabanın rahibiyle gizli işler çevirmekte, onun oğlu aşık olduğu kızı elinde tutmak için eksantrik yöntemler kullanmakta ve kasabalı olmasa da o gün diğerleriyle birlikte kubbenin içine hapsolmuş Barbie isimli yağız erkeğimiz, kasabanın güzel gazetecisinin kocasının kendi ellerinde son bulan gerçek akıbetini bilmesine rağmen kızımızdan saklamaktadır. Neden, çünkü kız güzel. Evet.

Under the Dome’la belki de şu yüzden uyuşamadık: 30’unu aşmış, az çok buna benzer dizileri izlemiş bir adam olarak, benim gibi biri için her şey fazlasıyla tahmin edilebilir ilerliyor. Yani kubbenin gizemini falan çözdüğümü iddia etmeyeceğim ama karakterler çok fazla stereotiplere sıkışmış durumdalar ve dahil oldukları olaylar da o kadar tahmin edilebilir ilerliyor ki, cümlelerini önceden tamamlarken buluyorum kendimi. Yani ben muhteşemim o yüzden oluyor diyeceğim (ki doğru!) ama tam ondan da değil yani.

Sırf olaylar ilerlesin diye karanlığa doğru “kimse var mı?” diye diye ilerleyen korku filmi karakteri sorunundan muzdarip her bir karakter. Yumuşak başlı siyahi radyo sunucusu kardeşimizin yanında takılan elektronik mühendisi ablamız (ki tabii ki bir nerd olarak kendisi şişman ve içe kapanıktır), yarattığı alıcıyla bulduğu ilginç bilgiyi nedense illa birine söylemek zorunda olduklarını hisseder, ve bu önemli bilgiyi mühendis ve kız kafasıyla yorumlayamayacağını düşündüğü için aklına ilk gelen kişi, böyle bir durumda ne gibi bir fayda sağlayacağı belirsiz büyük Jim efendi olur. Yaaani, maksat işler karışsın. Bunun dışında tek olayı sürekli diğerlerinin yardımına koşmak olan beyaz atlı prens yaradılışlı karakterler ve sadece diziyi ilerletmek uğruna sadece işine geldiğinde aklı çalışan karakterlerle (5 gün boyunca kayıp ablasını merak etmeyip, herkesin sığınağa gitmesi gerektiği duyurulduğunda bombalar patlamak üzereyken dışarıya çıkıp onu aramaya karar veren küçük velet gibi) dolu dizi. Bölümün başında anladığımız şeyleri, bölümün sonuna doğru kullanım kılavuzu niyetine zeki karakterin ağzından seyirciye açıklatmak da cabası.





***

Siberia, esasında diziye adını veren hayali bir reality show. Survivor'a benzer şekilde, önceden belirlenmiş sürenin sonunda son derece zor koşullara dayanabilen yarışmacının kazandığı bu program, Rusya’daki Siberya’da geçiyor, ki bilen bilir burada yer alan Tunguska’da 1908 yılında açıklanamayan büyük bir patlama olmuştur ve nedeni hep tartışılagelmiştir bugüne kadar. İşte bu ortamda, yarışmacılar, yıllar önce burada yaşayıp birdenbire ortadan kaybolmuş insanların geride bıraktıkları kulübelerde yaşayarak kışı geçirmeye çalışacak ve bahara kadar dayanabilen(ler) büyük ödülü kazanacaktır (sona kalan birden fazla kişi olursa, parayı kendi aralarında paylaşacaklardır). Burada dayanmaktan kasıt, zorluklardan yılmayıp “beni buradan alıp evime götürün” düğmesine basmamak. Tabii bu kontrol edilmesi zor ortamda, yapımcıların evdeki planı çarşıya uymaz ve yarışma sırasında garip şeyler olmaya başlar.

Şimdi kabul etmek lazım, ben bir Survivor fanatiğiyim (Amerikan versiyonunu kast ediyorum, ne yazık ki Türk versiyonunun formatı çok “değişik”). Hem bu formatın temel alınışı (ki öyle böyle değil, giriş jeneriğinin benzerliğinden tutun helikopterle alana gelen sunucumuzun mavi gömleğine kadar bir sürü gönderme var), hem de aynı Under the Dome'daki gibi “dışarıyla bağlantısı kesilen ve tehlikelerle yüzleşmek durumunda kalan grup” fantezisini seviyor oluşumdan dolayı ilk bölümden itibaren merakla başladım izlemeye. Ayrıca dizinin sunumu reality show’un sunumuyla elele gidiyor, dizi yarışmanın jeneriğiyle başlıyor (oyuncular isimleriyle tanıtılıyor), ve dizideki görüntülerin hepsi yarışma kameraları tarafından alınma (Blair Witch gibi). Ayrıca oyuncular bazen kameralara birebir konuşuyorlar ve kendilerine sorulan soruları yanıtlıyorlar aynı Survivor’da olduğu gibi, bu da oldukça ilginç olmuş.

Karakterler ise, bu izole ortamda olmaya başlayan sıradışı olaylarla birleşince aklıma hemen Lost’u getirmedi değil. Her durumda grubun iyiliğini kendi menfaatleri önüne koyan lider ruhlu ve atletik gıcığın önde gideni Neeko, Jack’e; dışardan sert gözüken ve “ben kendime bakayım siz kendinize” hesabı takılan oysa içinde yumuşak olduğunu bildiğimiz sarı saçlı kötü çocuğumuz Johnny, bir nevi Sawyer’a; sert yaratılışlı gözüken ve şimdilik liderin gizemli yancısı gözüken kel eleman da birazcık Locke’a benziyor sanki. Bunlar dışında, dışardan iyi gözükse de içinde neler döndüğünü pek bilmediğimiz esmer kızımız (o da bir nevi Kate),  kazanmak için herkesin ayağını kaydırmaya hazır güzel Avustralyalı mankenimiz, güzel kızlara ilgisini pek gizleyemeyen sözüm ona kazanova dj’imiz, gözlüklü ve zayıf standart bilgisayar mühendisi nerd’imiz, biraz çekingen ve kırılgan uzakdoğulu kızımız, olmadık anlarda kaybolan ve tekrar beliren bir asker hatunumuz ve henüz pek olaylarını görmediğimiz diğer arkadaşlar da yarışan kişiler arasında.

Oyunculuklar ve karakterlerin yazımları pek ahım şahım diyemem ama benim için diziyi eğlenceli kılan zaten karakterler arası olan dinamiklerden çok, mekanın ve formatın ilginçliği oldu. Şu ana kadarki hali için konuşursak, aynı Survivor’daki gibi her bölüm yarışmaya dair yeni bir şey oluyor, ya yapımcılar gizemli kutuya (bir nevi treemail) bir şeyler bırakıyorlar, ya yarışmacılar ormanın derinliklerinde ilginç bir şey buluyor vs. Bir de bunların üstüne yapımcıların planlamamış olduğu, mekanın bilmediğimiz gizemlerinden kaynaklanıyor gibi gözüken farklı olaylar oluyor. Bunu daha ne kadar böyle devam ettirip heyecanı sürdürebilirler bilemiyorum ama şimdilik sıkılmadım.

İşte böyle. İki diziden birini izlemiş olanlar varsa, fikirlerinizi merak ediyorum, yorumlarınızı beklerim.



13 yorumcuk:

Unknown dedi ki...

Under The Dome bu yaz benim de favori dizim. Siberia'yı da merak ettim doğrusu!

booknut dedi ki...

ben de under the dome'u cok sikici ve yavan buluyorum. 5. bolum gibi de biraktim zaten. bu konudan iyi bir is cikabilirdi oysa, yazik.

syberia'yi ise ilk defa duyuyorum, merak ettim baya. konsept olarak survivor ve lost'a benziyorsa kesin severim diyorum.

Serious B. dedi ki...

Syberia'yı hemen edineceğim. Eğer dizinin karakterlerini reality show'lara katılan gerçek yarışmacılara benzetebilmişlerse, rahatsız edici ve güzel bir iş yapmışlar demektir. Under The Dome'a ise bakınmayı düşünmüyorum, konusunun enteresan olduğu bir gerçek ancak sizin yorumlarınızdan sonra şans vermem zor. Zaten S. King'in kitaplarının film/dizi uyarlamaları genelde çok başarıız oluyor.

Serhat dedi ki...

Under The Dome'u sadece 1 bölüm izleyip bana göre olmadığına karar vermiştim. Özellikle Lost'tan sonra ortaya çıkan, bana göre faydasız, gizem ve entrika yaratma tripleri (oyunları, çabaları) beni fena halde sıkıyor. Acaba bir bölüm daha izleyip şans versem mi diye aklım kalmamış değildi ancak sizin de yorumlarınızı okuduktan sonra izlememiş olmama memnun oldum.

bizzatben dedi ki...

güzel bir yazı olmuş:)

Cihan dedi ki...

1.bölümü izledikten sonra istediğimi alamadığımı düşündüm :) biraz sıkıcı gelmişti bana doğrusu, tabi bize sıkıcı gelen bazı izleyicilere keyifli gelebiliyor.

pınar dedi ki...

siberia hakkaten siberya'da mı geçiyor yani orda mı çekilmiş acaba? öyleyse çok çılgın.

Mete dedi ki...

Under the dome dizisini ilk duyduğumda kendi kendime en azından 13 bölümde bitecek, başı sonu belli, kitaptan uyarlama olduğuna göre senarist ne yaptığını biliyor olmalı, olaylar düzgün bağlanacak öyleyse neden olmasın,gideri var demiştim. İşin aslı öyle değilmiş. Ratingler yüksek diye olacak 2. sezon için anlaşma yapmışlar. Yani sündür sündürebildiğin kadar, götür nereye kadar gidiyorsa, inek gibi sağ seyirciyi mantığı. Tıpkı Lost dizisinde yaptıkları gibi.

obat darah tinggi dedi ki...

nice page

Adsız dedi ki...

under the dome'u hiç ama hiç beğenmedim. düpedüz kötü bir dizi!

Alielle dedi ki...

Under the dome dizisini ilk başta sevmiştim ama sıkıcı geldi sonra bilmiyorum biraz daha devam ederim belki Siberia da gözüme takılan dizilerden.

estorn dedi ki...

Under the Dome'a büyük bir umutla başladım King hayranı olarak ama diziyi uzatmak için o kadar şişirmişler ki tez zamanda sıkıldım, hafta hafta seyretmek yerine biriktirerek seyrettim ve bitirdim sezonu. Umarım çok uzatmadan bitirirler çünkü çok yavanlaşıyor olaylar.

Ama Siberia, ah o Siberia. İlişkimizin dizi sorumlusu olarak kız arkadaşım buldu ve tavsiye etti bunu, ben başta mırın kırın ettim ama sonradan hastası oldum. O kadar reality havası var ki, oyuncular kendi isimleriyle oynuyorlar mesela ve internet sitesi de sanki Survivor sitesi gibi düzenlenmiş. Olaylar gerçekten süper ilerliyor, kendi içinde muhteşem bir gerçekçiliği de var ama şu imdb puanına anlam veremiyorum hiç, hele bir de sanırım yayından kaldırıldı, o beni çok üzüyor işte.

Kitaptan Filme dedi ki...

Under the Dome'un kitabını (sonu hariç) beğenmiştim ama dizisi bana çok güzel gelmemişti. Ama hala izleme hakkımı saklı tutuyorum, belki de severim. Umarım daha güzel bir son yaparlar/yapmışlardır.