4 Temmuz 2012 Çarşamba

The Stanley Parable


The Stanley Parable, başını Davey Wreden isminde bir sinema öğrencisinin çektiği küçük bir ekiple yapılmış olan ve bedava olarak indirebileceğiniz bir Half-Life 2 modu. Aynı Half-Life 2 gibi karakterimizin gözlerinden bakarak oynanan ama ateşli silahlar ve kafamıza yapışan yaratıklar içermeyen bir oyun. Oyundaki ana karakterimiz Stanley, çalıştığı şirkette tüm gün boyunca kendisine karşısındaki monitörden verilen direktifler doğrultusunda önündeki düğmelere basmaktadır. Fakat bir gün garip bir gelişme olur ve Stanley uzun süre beklemesine rağmen, kendisine emirleri ileten monitörde hiçbir şey belirmez. Böylece Stanley neler olduğunu öğrenmek üzere odadan çıkmaya karar verir ve bu noktadan sonra mutlu mesut gitmekte olan hayatı sonsuza kadar değişecektir.

Oyunu daha fazla anlatıp süprizini bozmadan onu özel yapan şeyi özetleyebilmem sanırım imkansız. Bana kalsa oldukça subjektif olacak olan şu tek cümlelik tanımı yapıp bırakmak isterim ama doğal olarak okuyucu için hiçbir şey ifade etmeyebilir: Stanley Parable şu ana kadar oynadığım oyunlar arasında, anlattığı şeylerin görece olarak anlamsızlığına ters düşen bir şekilde, oyunlarda hikaye anlatımı ve yaptığımız seçimler üzerine yapılmış olan en anlamlı oyunlardan biri (hatta muhtemelen en anlamlı olanı). Oyunun toplam 6 sonu var her biri bizim seçimlerimize göre şekilleniyor.

Eğer,

1) Oynadığınız oyunlarda hikaye olmasına önem veriyorsanız,
2) Oyuncu olarak yaptığınız seçimlerin önemli olduğuna inanıyorsanız,
3) Kaliteli ve zekice işlenmiş hiciv hoşunuza gidiyorsa

Stanley Parable'ı oynamalısınız. Bugün. Hemen.

Oynaması oldukça basit (yaptığınız yürümek ve bazen düğmelere basmaktan ibaret) o yüzden bu konuda da çekinmenize gerek yok. Ayrıca oyunun muhteşem bir seslendirmeye sahip olduğunu da belirteyim.

Oyunu kurmak biraz yorabilir, çünkü Half-Life 2 modu olduğu için orijinal Half-Life 2'nizi kurmuş olmanızı gerektiriyor (esasında daha az yer kaplayan source SDK kurularak da yapılabiliyormuş ama ben denemedim), ondan sonra oyunu Half-Life 2 üstüne kurabiliyorsunuz. İndirmek için buraya ya da buraya tıklayın.

Ben oynayarak bu deneyimi yaşamanızı tavsiye ederim, ama yine de "bu kadar zahmete gelemem" diyenler tüm oyunun oynanışını ve farklı sonları şuradan izleyebilirler.


5 yorumcuk:

çay bardağında rakı dedi ki...

Konusu kulağa epey ilginç geliyor, teşekkürler paylaşım için :)

Bay Kavun dedi ki...

Ben de geçenlerde oynamıştım ve bir süre etkisinden çıkamadım. Gerçekten çok güzel yazılmış çok farklı bir mod. Başlıbaşına bir oyun olmalı kendisi fikrimce.

Adsız dedi ki...

Linkler Mac için de geçerli midir?

Umut dedi ki...

Bay Kavun, bence de! Geliştiricisinin baştan yeni bir versiyonunu yapacağını okumuştum hatırlayamadığım bir yerde, bakalım...

Mac için şu linki kullanabilirsiniz: http://www.moddb.com/mods/the-stanley-parable/downloads/the-stanley-parable-v14-for-mac-osx

Can dedi ki...

youtube video'sunu açtım verdiğin linkten, narrator konuştuğu anda arkasından American Beauty'nin müziği çaldığını duyunca gönlüme taht kurdu. :) şarkının adı da o sırada söyledikleriyle uyumlu bir de :) Dead Already.