20 Ağustos 2011 Cumartesi

Vampire The Masquerade: Bloodlines


Vampire: The Masquerade - Bloodlines ya da kısaca VTMB, ta Kasım 2004'te, yani bundan neredeyse 7 yıl önce piyasaya sürülmüş bir oyun. Çok da bilinen bir oyun, o yüzden kalkıp da künye hazırlayıp incelemesini yapmak pek mantıklı olmazmış gibi geldi. Bundan ziyade oyunu benim gibi bilenler için, Nisan ayında çıkan The Final Nights modunu anlatmayı planlıyorum bu yazıda. Bilmeyenler için kısaca bir özet geçeyim yine de: VTMB vampirlerin, kurtadamların, hayaletlerin, zombilerin ve akla gelecek pek çok fantastik yaratığın ortalıkta cirit attığı ama insanlara çaktırmadığı bir dünyada, modern zamanlarda geçiyor. Oyun bizim ısırılmamızla başlıyor; kendimizi birdenbire vampir klanlarının, iktidar savaşlarının ve bolca kirli politikanın ortasında buluyoruz. Los Angeles'ta geçen oyunda tamamlamamız gereken ana görevlerin yanı sıra tamamen isteğimize bağlı olarak gelişecek müthiş eğlenceli yan görevler, ayrıca edinecek dost ve düşmanlarımız, kanını emeceğimiz ya da doğrayacağımız yüzlerce insan ya da kötü adam ve yaratık, üzerindeki esrar perdesini kaldıracağımız nice gizem, şifresini kıracağımız nice bilgisayar, gizli görevlerle arşınlayacağımız birkaç malikane ve göğüs gereceğimiz sayısız entrika bizi bekliyor.

Oyunumuz bir RPG. Hatta benim sevdiğim, başından sonuna kadar oynayabildiğim tek RPG. Bu türe aşina olan Umut'un dediğine göre alışıldık role-playing oyunların aksine ortaçağ zamanlarında geçmediği, hikayesi çok sağlam olduğu ve adventure öğeleri ağırlıklı olduğu için bu kadar seviyormuşum ben. Doğrudur herhalde. Şahane diyaloglar, müzikler, alt metinler, hepsi birbirinden eğlenceli (ve yer yer tüyler ürpertici) görevler, inanılmaz yaratıcı bölümler, süper bir mizah, enfes bir ayrıntı zenginliği... VTMB'de yok yok. Üstelik bu evrendeki vampirler parlamıyor da.

Öve öve göklere çıkardığım bu oyunun eksileri de var tabii ki. Dövüş sistemi, yani silahlı dövüş sistemi pek başarılı değil, bundan dolayı mümkün olduğunca melee silahları ateşli silahlara tercih ediyorsunuz -ama çok da sorun olmuyor bu çünkü ateşli oktan katana'ya pek çeşitli ve eğlenceli aletler var. En büyük eksisiyse, kullandığı Source motorundan dolayı bitmek bilmeyen bug'ları - dünyanın en bug'lı oyunlarından biri olabilir Bloodlines. Bunun için yama (patch) üstüne yama çıkıp duruyor, yine de çok bir işe yaradıklarını görmedim. En son 7.6 kurulu bende mesela -tabii ki unofficial, official olarak en son 1.2 çıkmıştı galiba, sonra da şirket battı zaten.

Geçtiğimiz ay Steam'de %75'lik bir indirimle, sadece 5 dolardan satışa çıktı Bloodlines. Eğer ilgilenirseniz: Tık!



VTMB'nin dünyası o kadar zengin bir dünya ki, kesinlikle bir kez oynayıp bırakılacak bir oyun değil. Bir kere Nosferatu, bir kere Malkavian, bir kere de diğer klanlardan herhangi biri olarak oynayıp bitirmek gerekiyor mesela -Nosferatu'da oyunun oynanışında, Malkavian'da ise diyaloglarda oluşan farklılıklar muazzam çünkü. Üç kez bitirdikten sonra bile, üzerinden mesela iki yıl geçince tekrar başına oturmayı istiyor insan, onu aşan vampirli bir RPG çıkmıyor piyasaya çünkü. Fakat bu oyun Sims değil, her ne kadar tamamen düz bir çizgide ilerlemese bile başı ve sonu olan bir oyun; bu nedenle tekrar oynanma değeri her seferinde daha da azalıyor. Geçen hafta tekrar indirip kurduğumda böyle olacağını bilmiyordum aslında, ne de olsa son bitirişimden bu yana birkaç yıl geçmişti, özlemiştim, vs. Ama başlar başlamaz sıkılmaya başladım ve yarım saat, o da belki, o da kendimi acayip zorlayarak ancak oynayabildim. Bunun üzerine -daha önce yüz vermediğim- modlara bakınmaya başladım internette, ve The Final Nights'ta karar kıldım (bilgi ve download linkleri için: hop).

Yazının kalanı benim gibi oyunu hatmetmiş olanlara hitap edebilir ancak. Final Nights'ta 7 yeni klan var: Assamite, Baali, Followers of Set, Ishtarri, Osebo, Salubri ve Samedi. Bir hayli detaylı geçmişler verilmiş her birine, ancak sadece 3 klanın hem kadın hem erkek seçenekleri var, modelleri de bildiğimiz klanların az buçuk değiştirilmiş halleri, üstelik klasik klanlar yok oluyor modu yükleyince, öncekilerin üzerine yazılıyor yenileri bir nevi yani. Evet bu modu kurup da eski klanlardan biri yapmaz kimse karakterini, yine de hoş değil. Oyunun adının Vampire the Masquerade: The Final Nights yapılmış olması, başlıktan Bloodlines'ın atılması da hiç hoş değil. Neymiş efendim, üzerine kuruldukları kendilerinden önceki modlarla elele verip o kadar çok değişiklik yapmışlar, oyunu orijinal halinden o kadar uzaklaştırmışlar ki, o ismi daha fazla taşıması anlamsızmış. Gülerler adama.

Ayrıca yine öncekilerin üstüne yazılan 5 yeni discipline var Final Nights'ta: Daimoinon, Obeah, Quietus, Serpentis, Thanatosis. Birkaç ufak yeni görev(imsi), yeni NPC'ler (daha doğrusu var olan NPC'lere yeni skin'ler), bir iki yeni karakter, yeni yükleme ekranı arkaplanı (buna hiç ısınamadım) ve yeni müzikler -bunlara da ısınabildiğim söylenemez. Kulüplerdeki müzikler güzel ama ayarı tutturamamışlar ve çok yüksek volümlü olmuş, character sheet ve quest log'daki senfonik metale ise diyecek bir şey bulamıyorum. Parça güzel, VTMB'ın ruhuna, atmosferine de çok uyuyor, ama bir menü müziği değil. Hele benim gibi iki dakikada bir quest log'unuza bakan bir insansanız kulaklarınızda patlayan ilahi haykırışlar çoğu zaman sinir bozucu kaçabiliyor. Orijinalindeki dıınnn diye başlayan nefis müziği özledim resmen. Bunlara rağmen VTMB'i Final Nights'la oynamak zevkli, çünkü bir iki ufak yeniliğe bile hasret kalmışım resmen :)

Eğer Final Nights'ı (ya da diğer herhangi bir modu, Camarilla Edition, Clan Quest vb.) kuracaksanız hiçbir patch olmadan orijinal oyunun üzerine kurun bu arada. Ben 7.6'nın üzerine kurma hatasına düştüm ve oyun hatadan geçilmiyor şu an (kaybolan anahtarlar vd.den dolayı tamamlayamadığım üç yan görev var şu an mesela). Bir de modu kurduktan sonra daha önceden save edilmiş oyunlarınız harcanacak, silinmeyecekler ama eski klanlar yok olacağından karakterinizin klanı bozulacak ve büyük ihtimalle görevlerde hatalar çıkacak. O nedenle sadece save'li oyun dosyalarını değil, oyunun el değmemiş asıl versiyonunu da bir başka klasörde yedek olarak tutun derim, geri dönmek isterseniz diye.

(Alttaki screencap'ler kendi oyunumdan. Bir kısmı Final Nights modundan, bir kısmı da oyunun orijinal halinden - hangisi hangisi, sağ taraftaki discipline'lerden anlaşılıyor bir bakışta. Konuşma ekranlı görsellerin de üç tanesi moddan - birinde sonradan gotik ghoul'umuz olacak Heather'ı ghoul yapmadan, yeni Obeah discipline'i ile iyileştirme seçeneğini görüyoruz, diğerinde favori anarşistim Jack'i - zaten feci karizmatik olan adamın gözleri kahverengiden buz mavisine dönmüş mesela, adı da Smiling Jack'e dönüşmüş ne hikmetse :p İnsan eti yiyen yamyam vampirin altındaki resimde de yeni karakterlerden biri görünüyor; modla birlikte gelen sayılı yeni -ve tabii ki bir şeyi bir yerden alıp birine teslim etmekten ibaret olan- yan görevden birini veriyor bize. Daha önceden olmayan tuhaf kitaplar da satıyor üstelik. Kendisi yeni vampir klanlarından müslüman olanındanmış efendim.)





























6 yorumcuk:

Ahmet Kamil Keleş dedi ki...

Bu %75'lik indirim sadece bir haftasonu sürmüş (29-30 Temmuz), oyun şu an Steam'de 20 dolar.

Bu modu çok merak ettiğim (ve de yıllar önce oynayıp beğendiğim oyunu Steam'de alarak oyuna saygı göstermek istediğim) için VtM: Bloodlines'ı 5 dolar olmamasına rağmen yine de almak istedim, ama şimdi de Windows 7 64 bit'te ve Steam'de sorun yaratır mı diye korkuyorum. (Oyun 64 biti desteklemediği için uyumluluk ayarlarından XP moduyla çalıştırmamız gerekecekmiş, umarım exe dosyasının Steam'e bağlı olması bir sorun yaratmaz. Araştırmalıyım bunu.)

Ahmet Kamil Keleş dedi ki...

P.S: Resmî ve resmî olmayan yamaların, oyunun Windows 7'de düzgün çalıştırdığı söyleniyor. Mesela True Patch Gold Edition gayet güzel çalışıyormuş, ama bu sefer de Final Nights modunda buglar ortaya çıkabilir.

Steam'de "Playing without patches on Win7 x64" başlığını buldum, Final Nights modu için yapılacak en iyi şeyin bu olduğunu tahmin ediyorum. Deneyeceğim bunu.

even better than the real thing dedi ki...

En çok oynadığım oyunu yazmana çok sevindim! Evet benim de yıllar içinde en fazla oynadığım oyundur. Modlara pek sıcak bakmıyorum ama Malkavian, hele hele Malkavian'lı abla candır :) Screenshot'ların süper.

Franziska dedi ki...

benimde rpg'lerle pek aram yoktur ama yazdıklarınız ve vampir teması müthiş ilgi çekici. yeni bir oyun olmadığına göre bilgisayarım da kalrırır heralde :)

mrclown dedi ki...

tesekkurler bu yazı icin. ben companion mod'u oynamistim ama simdi final nights'i kuruyorum. bizim gibi yeni mod, klan ve reskin arayisinda olan arkadaslar http://www.strategyinformer.com/pc/mods/vampirethemasqueradebloodlines/mod.html adresinden yardim alabilirler, pek cok mod var.

Adsız dedi ki...

Anarko Jack'in adının Smiling Jack'e dönüşme nedeni, oyunun, kurgusunu aldığı (ve deyim yerindeyse .zip'lediği) masaüstü rpg kitaplarında (Vampire: The Masquerade) aynen öyle olması. (Ve evet, adam kural kitaplarında da romanlarda da bir efsane.) Hatta kısaca V:tM dünyası ile birlikte World of Darkness, 2000'li yılların başında Time of Judgement'ın gelmesiyle tamamen yok oldu. Mod'un adından da anlaşılacağı gibi Final Nights (oyunda geçen terimle Gehenna) bu yok oluşun vampirleri ilgilendiren kısmı. Sonra bütün seri (vampir, kurtadam, changeling, vs) kitapları New World of Darkness adı altında tekrardan yazılmaya başlandı. İlgilenen olursa diye url: www.white-wolf.com