24 Ocak 2011 Pazartesi

Just Shut Up and Drive

Yeni oyunum nihayet online oldu! Eskiden Amiga/DOS zamanlarında Outrun, Lotus, Crazy Cars gibi yarış oyunlarını oynayıp sevdiyseniz, bu oyunu da sevebilirsiniz :) Oynamak için buraya tıklayın. (Eğer tam ekran oynamak isterseniz, oyunun içinde sol alt köşedeki kutucuğa tıklamayı unutmayın!)

Ayrıca beğendiyseniz, sponsorumun sitesindeki versiyonda oyunun altında beğendim şıkkını işaretleyerek bunu belirtirseniz sevinirim :)



Oyuna dair anlamlı ve anlamsız notlara gelirsek:

Üçüncü boyut?

Oyun esasında 3D değil, yani 3 boyutlu bir motor kullanmıyor. Henüz 3 boyutlu araba yarışları çıkmamışken, işlemci gücü inanılmaz kısıtlı olan makinalarda 3 boyut hissini vermek için kullanılmış olan yöntemden yola çıkarak yazdım, ki bu da tamamen 2 boyutlu bir düzlemde perspektif yanılgısı oluşturma mantığına dayanıyor. Yukarıda saydığım oyunlarda ve daha birçoğunda da bu yaklaşım kullanılmış zamanında.

Iıııh, grafikler biraz antika mı ne?

Hem yukarda anlattığım tekniğin getirdiği genel kısıtlamalardan, hem de flash dosyasını büyütmemek için uğraş vermemden dolayı, grafiklerin günümüz yarış oyunlarının high-end grafikleriyle alakası yok tabii. Ben eski oyunları çok sevdiğim ve nostaljik değerine kaptırdığım için objektif olmam mümkün değil.

Detaya basitçe girersek: Cep telefonları için yazılan küçük uygulamalar bile cep telefonunun grafik işlemcisinden yararlanabilirken (ki özellikle 3D uygulamalarda performans için çok önemli bu), şu anda flash'ın hardware acceleration'a (yani o güzel grafik ekran kartlarımıza) tam erişimi yok*, grafik işlemler de diğer işlemlerle birlikte cpu'da hallediliyor bu yüzden. Bu da ne kadar optimizasyon yaparsanız yapın, performans açısından çok büyük bir eksi. Flash'ta ileri seviyede performans gerektiren 3D uygulama olmamasının (flash gibi gözüken çoğu online 3D yarış oyunu shockwave/unity gibi teknolojileri kullanıyor esasında), Steve Jobs'un flash hakkında ileri geri konuşmasının ve çoğu 2D flash uygulamasının da "cpu hog" olarak adlandırılmasının yegane nedeni de bu aslında.

* Şu an flash'ta hardware acceleration sadece videolar ve tam ekran görüntüleme modu için söz konusu, bu oyunun tam ekran versiyonu da bundan faydalanıyor mesela. Flash'a gerçek anlamıyla hardware accelerated 3D'nin (molehill) 2011 içinde geleceğini düşünürsek yakın zamanda çok çok daha kaliteli grafikler içeren flash araba yarışlarının çıkacağını tahmin etmek zor değil, şimdiden Adobe'nin sitesinde örnek olarak bir-iki tane video var zaten. (Çoğu türün tam tersine, herhangi bir 3D framework'le araba yarışı yazmak, bu tarz "pseudo 3D" yarışı oyunu yazmaktan da daha kolay açıkçası, o yüzden bu konuda böbürlenme hakkımı saklı tutuyorum :p).

Bu ismi taşıyan bir şarkı yok muydu?

Oyunun ismi şarkı olan "Shut up and Drive"dan gelmiyor, şarkının varlığını ismi koyduktan sonra öğrendim (şarkı isimleri zaten herhangi bir copyright'a tabi değil). Ama bazı portallar cinlik yapıp oyunun açıklamasına şarkının resmi oyunu falan yazmışlar, alakası yok. :)

Tam ekran modu

Oyun sırasında sol alttan aktif hale getirilen tam ekran modu her sitede çalışmıyor (şu an sponsorum da buna dahil), bunun nedeni de şu: Oyunu ekleyen sitenin, bu özelliğin erişimine izin verecek şekilde oyunu site kodlarına eklemeleri gerekiyor. Oyunu tam ekran oynamak istiyorsanız sitemden oynayabilirsiniz.

Not: Oyunun online oluşunun 7. günü itibariyle görüntülenme sayısı: 1.730.000 :)

Güncelleme (28 Ocak): 11. gün itibariyle 3 milyonu geçti :)















23 yorumcuk:

mit dedi ki...

Vaay! Resmen eski Lotus günlerime geri döndüm :) Grafikler, oynanış vs. tam bir klasiklere saygı duruş niteliğinde olmuş. Kesinlikle çok beğendim, internet üzerindeki çoğu uyduruk yarış oyunundan kat kat daha iyi. Ellerine sağlık.

Hakan Yörük dedi ki...

Oyun gayet güzel, ancak biraz daha geliştirilmesi lazım gibi geldi bana... Sağ sol manevralarda aracın aldığı şekil çok basit duruyor, bir de oyun fazla hızlı ilerliyor. Virajlara gelince ve araçları geçerken fazla zaman ve yol marjı kalmıyor. Araçların sürekli sağ-sol manevraları ise özellikle virajlarda sorunsuz araç geçişini imkansızlaştırıyor. Bunun dışında gayet oynanası bir oyun olmuş.

Ayrıca benim bu flash oyunlarının gelir modelleri konusunda merak ettiğim şeyler var. Yapımı bu kadar uğraştıran oyunlar nasıl ücretsiz sunulabiliyor? Siteden elde edilen reklam geliri yeterli oluyor mu? Ortalama bir oyunu geliştiren kişi sponsor siteden ne kadar para kazanabiliyor?

Bu işlerle hiç ilgim yok ama bazen o kadar özenle hazırlanmış oyunlar görüyorum ki bu oyunların ücretsiz sunulmasını anlayamıyorum. Merakımın sebebi budur.

esral dedi ki...

yaşasın yeni oyun! :)

roland deschain of gilead dedi ki...

outrun a benziyor evet...gerçekten outrun ın verdiği tadı verirse o zaman uykusuz gecelere ilaç olabilir..

acaba her bölüm sonunda araba değiştiren tikky kız var mı bunda da? =)

irem dedi ki...

Bayıldıııım bayıldıım çok eğlenceli ve bağımlılık yapıcı bir oyun nefis retro havası var yalnız bazı trackler çok zor! :) Hep söylüyorum yine söylicem, grafiklerden tut programlamaya ve müziklere kadar bir oyunun her bir şeyini nasıl tek kişi yapar nasıll :D

kurşunkalem dedi ki...

bende ne zaman çıkacak son oyun diye geçirmiştim aklımdan daha geçenlerde :) çok tebrik ediyorum, daha bir haftada 2 milyona yakın oynanma inanılmaz büyük bir başarı.

so far so good so what dedi ki...

Şimdi büroda olduğum için açıp oynayamıyorum ama eve gidince kesinkes oynayacağım, ondan önce bir yorum bırakmak istedim... Bu konulara çok hakim olduğum söylenemez o yüzden yanılıyor olabilirim ama bildiğim kadarıyla Flashta yarış oyunu, helede araba yarışı oyunu yok, yani çok az var ve olanlarda çok tırt, yani dandik. O yüzden benim için büyük bir eksiklik kapanmış oluyor, para verip almadan hatta kompüterime bile indirmeden internet browser'ımdan kafamı dağıtmak istediğimde şıp diye açıp oynayabileceğim, oldukça kaliteli, hatta eğlenceli görünen bir oyun. Hemde Amiga zamanlarında ki oyunları anımsatan, benim gibi eski oyunları özleyenleri mestedecek leziz vintage kokulu bir oyun. Bravo!

closet monkey dedi ki...

Süper oyun, kıskandım ben yine <3

Factotum dedi ki...

Lotus'la büyümüş serpilmiş adama, böyle nostaljik işkence yapılır mı hiç =D
Çocukluğuma gitmediysem n'olayım. Eline sağlık

kıvılcım dedi ki...

Sevgili Umut, oyununu da, web siteni de cok begendim. Onceki oyunların da cok hosuma gitti, Vampire Fever favorim, sanirim bana en cok hitab eden puzzle turunde bir oyun oldugundan. Sevgiler..

Bay Kavun dedi ki...

Şahane bir retro arcade oyunu olmuş. Uzun sürmemesi, hemen yüklemesi, karmaşık olmaması özellikle hoşuma gitti. Basit, küçük ama eğlenceli araba yarışı arayanlar için ideal. Retro grafikler ise zaten benim zayıf noktam :) Bir sonraki oyununu da bekliyorum. Belki bu kez bir adventure? :)

Mavi dedi ki...

Oyun mükemmel ama çok kısa geldi bana, bütün track'leri bitirdim bile.Tabi hepsinde birinci olamadım, hatta hiç crash etmeden lap'i tamamlamak nasıl mümkün olur oralara hiç girmeyelim :D

okyay dedi ki...

ne güzel şeyler yapıyorsunuz!

Ahmet Kamil Keleş dedi ki...

Harika olmuş!

Umut dedi ki...

Arkadaşlar, hepinize yorumlarınız için teşekkürler :)

@Mavi: Crash`siz bitirme konusunda abartmış olabilirim gerçekten. :p

@Bay Kavun: Bir adventure oyunu üzerinde çalışıyoruz Çavlan'la birlikte ama henüz emekleme döneminde. Biraz zaman alabilir çıkması. :)

Adsız dedi ki...

merak ettiğim iki husus;
1. acaba neden oyunu bu kadar kastınız illa delirtmek mi niyetiniz insanı :) rakipler yanımdan akıp giderken benim sayan bir rakamın ardında onların geçişini bekleyip ardından yarışa dahil olmam ve geçişleri neredeyse imkansızlaştıran çarpışma sahneleriyle boğuşman oldukaç sinir bozucu olabiliyor..

2. arkadaşların kendini geliştirmesi güzel de neden ziyaret ettiğim sayfanız baştan sona ingilizce... Ben aynı dili konuştuğum bir insanın sayfasını dahi anlayabilmek için illa şu uyuz dili öğrenmek zorundamıyım... bu meselelerde biraz yol katedilince dil illaki ingilizceye mi dönüyor...

Umut dedi ki...

Abdurrahman,

1. Zorluk söz konusu olunca oyunları kendi zevkime adapte etme eğilimim var, bu eleştiriyi oyunu yayınlamadan önce de aldım ama hızlı versiyonuna alışınca yavaşlatmak gelmedi içimden. :) Benzer devam oyunları yaparsam buna dikkat edeceğim ama.

2. Çünkü sitem sadece Türklere yönelik değil. İşin oyun geliştirme kısmındaysanız, İngilizce olmadan ilerlemeniz imkansıza yakın.

Hayalî İcraat dedi ki...

Lotus, Jaguar XJ220, Paris-Dakar Rally, Moonshine Racers ve hatta Crazy Cars III. Gençliğim? Gençliğim nerede benim? Şimdi buradaydı! Nereye gitti?!

Lise 2'deydim. Bende Amiga, kankalarımdan birinde C64 vardı. Her hafta cuma günü söz konusu kankam bana gelirdi ve Lotus II oynardık. O dönemde internet yok. Çok oyunculu yarış oyunu demek 14" 1084s p1 Amiga monitörünün ortadan ikiye bölünmesi, 1. yarışçının yukarıda, 2. yarışçının aşağıda olması demek. Dahası, safkan zevk demek. Just Shut Up And Drive beni o günlere götürdü. O kadar sevdim ki...

Oyuna sadece kozmetik eleştiriler getirebilirim. Mesela frene bastığımızda stoplar da yansaydı iyi olurdu. Veya yol kenarındaki tabelalara çarptığımızda araç biraz sallansaydı keşke. Bunları flash'la yapmak ne derece zor bilmiyorum gerçi.

Ben de yeni oyunları sabırsızlıkla bekleyenler listesindeyim. Zor olduğunu biliyorum ama idealimdeki işlerden birini yapıyorsunuz.

KadirBey dedi ki...

Oyun çok güzel diğer oyunlara da baktım. Vampirli olan oyunda bi yerde takıldım :( Cats Dogs'u çook sevdim bide skor tablosunda 288'inci oldum :P Bu oyunda güzel ama pek tarzım değil :)

Umut dedi ki...

Hayali İcraat, o dönemi çok benzer yaşamışız, garip bir şekilde özlüyorum o günleri :) Teşekkürler güzel yorumunuz için :)

KadirBey, vampire fever zor gerçekten, ben de tekrar oynadığımda takılıyorum bazen :p

mit dedi ki...

Yeniden merhaba;

Eğer sizin için bir mahsuru yoksa oyununuzu Blog Dergisi'nin mart sayısında "Ayın Mini Oyunu" köşesinde tanıtmak istiyorum. Olumlu ya da olumsuz cevabınızı iletirseniz çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler...

Umut dedi ki...

Merhaba,

Geç gördüm yorumunuzu, tabii ki tanıtabilirsiniz, çdk sevinirim hatta :)

Teşekkürler!

Adsız dedi ki...

thank you