29 Aralık 2009 Salı

Adventureland

Yönetmen: Greg Mottola
Yazar: Greg Mottola
Oyuncular: Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Ryan Reynolds
Tür: Komedi|Dram|Romantik
Yapım yılı: 2009
Süre: 107 dk.
Ülke: ABD
Dil: İngilizce
IMDB Puanı: 7.3/10
Çavlan'ın Puanı: 7/10

1987 yılındayız, James isimli üniversiteden yeni mezun olmuş bakir bir gencimiz var. Jesse Eisenberg'ın canlandırdığı bu taze mezunumuz kendine şık bir Avrupa gezisi planlamış yaz için, anne babası finanse edecek bu geziyi mezuniyet hediyesi olarak. Yaz bitince de, başka bir şehirde, Columbia Üniversitesi'nde gazetecilik yüksek lisansı yapacak. Ailesinden alacağı parayla ev kirası vb. gibi masrafları karşılamayı planlamış olan James, babasının rütbesinin düşürüldüğünü, ailesinin değil onun gelecek seneki masraflarını, önceden söz verdiği mezuniyet hediyesini bile karşılayamayacağını öğrendiğinde elbette yıkılıyor... ve yüksek lisans için para biriktirebilmek için yaz boyunca kıytırık bir işe girmeye karar veriyor. Bu kıytırık iş de filme adını veren Adventureland isimli bir lunaparkta tezgahtarlık (mı denir artık) oluyor. Tabii kahramanımız hayatı boyunca unutamayacağı bir yaz geçireceğinin farkında değildir çünkü orada birbirinden ilginç insanlarla tanışacak, bekaretini kaybedecek, kalbini kırdıracak, arkadaşlığın, şunun ve de bunun değerini öğrenecektir.

Bu filmle ilgili karışık hisler içindeyim. Hoşuma gitti, ama gıcık da etti. O yüzden girişi ve gelişmesi olan ağır buğur bir inceleme yazısı yazmak yerine, sevdiklerim ve sevmediklerim diye iki başlık altında madde madde inceleyeyim diyorum Adventureland'in artı ve eksilerini. Yazı tamamlanınca iki başlığın altındakileri en azından uzunluk olarak karşılaştırıp filme hangi notu vereceğime de karar verebilirim belki. Buyur iyi hoş şeylerden başlayalım sevgili sinema sever:

27 Aralık 2009 Pazar

Mim No: 2

Pek sevgili foondah bizi mimleyivermiş. Başlık: 2010 ne getirsin. İşte dilek listelerimiz:


(Fotoğraf deviantart'tan Nihilistka'nın...)

Çavlan'ın Listesi:

- 2010'da Haneke, Tarantino, Leigh, Burton, Fincher, Cronenberg, Lynch, Angelopoulos ve Ghobadi yeni filmler çeksin. Bu filmlerin tümünün gıcır gıcır DVD'leri gizli bir hayran tarafından kapıma bırakılsın.

- Fahrenheit 2, Longest Journey 3 ve Vampire the Masquerade 3 (ya da Bloodlines 2) çıksın. Bir de Croc: The Legend of Cobbos diye bir platform oyunu vardı eskiden, çok şirindi. Onun da 2.si yapılsın.

- Bu yıl Battlestar Galactica, Veronica Mars, Buffy, Angel, Death Note ve Seinfeld yeniden başlasın. Ama oyuncular hiç yaşlanmamış olsun, ilgili dizinin bittiği yıldaki hallerine dönsünler.

- Geçen hafta finali yayınlanan Survivor Samoa'nın yapımcıları oy sayımında bir hata yapmış olduklarını, aslında kazananın Russell olduğunu açıklasınlar. "Sole Survivor" ünvanı Russell'a verilsin. Bir de Heroes vs. Villains 2010'un ilk günü başlasın, yılın her günü bir bölüm yayınlansın.

25 Aralık 2009 Cuma

Dreamfall: The Longest Journey

Tür: Action-Adventure
Çıkış tarihi: Nisan 2006
Firma: Funcom
Artılar: Olağanüstü bir hikaye, şahane grafikler, harika mekan tasarımları, masalsı atmosfer, çok başarılı karakterler, seslendirmeler ve müzik
Eksiler: Feci kıytırık aksiyon sahneleri, çok kolay bulmacalar, zor kontroller
GameSpot notu: 8.1/10
Oyuncu notu: 8.6/10
Çavlan'ın notu: 9/10

Oyunun trailerını buradan izleyebilirsiniz.

Dreamfall, The Longest Journey'den 10 yıl sonrasını anlatmakta. 23. yüzyılın sonlarındayız ve bu kez April'ı değil ama tıpkı April gibi güçlü ve güzel (ama onun kadar komik olmayan) bir kadın karakteri yönetiyoruz: Zoe Castillo. Baştan söyleyeyim, Zoe, mizah konusunda April'in yerini tutmuyor, fakat müthiş aksanı sayesinde April'i çok da aratmıyor. Nitekim oyunun ilerleyen bölümlerinde görüyoruz ki, April da kayıplara karışmış değil.

The Longest Journey'den bildiğimiz bir karakter olan Brian Westhouse'u oynayarak başlıyoruz Dreamfall'a. Geride bırakılan bir günlük, garip bir ayin, yeni dünya 'The Winter', Chaos Vortex ve biz daha ne olup bittiğini anlayamadan Casablanca'da bir hastanede buluyoruz kendimizi. Nihayet Zoe'yi yönetmeye başlayabiliriz, fakat komada Zoe. İç sesi bizimle konuşuyor, ama kendisi derin bir uykuda. Zoe'nin yönlendirmesiyle bundan birkaç hafta öncesine, kızın turp gibi sağlıklı olduğu günlere gidiyoruz ve ilk bakışta sıradan görünen bir gününü yaşamaya başlıyoruz. Zoe bir biyo-mühendislik öğrencisiymiş ama ne yapmak istediğinden emin değil, okulu bırakmış, erkek arkadaşından ayrılmış ve baba evine dönmüş. Hayatında hiçbir şeyin onu tatmin etmediği, ne istediğine bir türlü karar veremediği bir dönem yaşıyor.

24 Aralık 2009 Perşembe

The Longest Journey

Oyun türü: Adventure
Çıkış tarihi: Eylül 2000
Firma: Funcom
Platform: PC
Artılar: Öykü, karakterler, bulmacalar, diyaloglar, seslendirmeler, ara videolar, müzikler vd.
Eksiler: Bitmesi.
GameSpot notu: 9.3/10
Oyuncu notu: 9.2/10
Çavlan'ın notu: 10/10


[Oyunun trailerını buradan izleyebilirsiniz.
]

Yıllar önce, adventure oyunlarla yeni yeni tanıştığım dönemde, adventure gurusu bir arkadaşım 4 CD'lik bir oyun vermişti bana (yıl daha yeni 2000 olmuş, oyunlar DVD'de falan gelmiyor). The Longest Journey idi oyunun adı ve o zamana dek görmediğim güzellikte grafikler, mükemmel seslendirmeler ve müzikler, hem zor, hem zevkli bulmacalar ve hepsinden önemlisi, özgünlükte hiçbir oyunun yarışamayacağı bir öykü sunuyordu. İşin garibi neredeyse 10 sene geçti üzerinden ve hâlâ aynı şeyleri düşünüyorum. Tamam, belki oyunun çözünürlüğü günümüz monitörlerinde düşük kalıyor ama, bu ayrıntıyı görmezden gelecek olursak, dört dörtlük bir oyun TLJ. Günümüze dek yapılmış en güzel adventure oyunu. Beni ağlatmayı başarabilen tek oyun üstelik :)

22 Aralık 2009 Salı

2004'ün En İyi Filmleri

1- Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Yönetmen: Michel Gondry
Yazar: Michel Gondry & Charlie Kaufman
Oyuncular: Jim Carrey, Kate Winslet, Tom Wilkinson, Kirsten Dunst, Mark Ruffalo, Elijah Wood
Tür: Dram|Romantik|Bilim Kurgu
Yapım yılı: 2004
Süre: 108 dk.
Ülke: ABD
Dil: İngilizce
IMDB Puanı: 8.5/10

2- Bin-Jip (3-Iron)
Yönetmen: Kim Ki-Duk
Yazar: Kim Ki-Duk
Oyuncular: Seung-Yeon Lee, Hyun-kyoon Lee
Tür: Suç|Romantik|Dram
Yapım yılı: 2004
Süre: 88 dk.
Ülke: Güney Kore|Japonya
Dil: Korece
IMDB Puanı: 8/10


3- Kill Bill: Vol. 2
Yönetmen: Quentin Tarantino
Yazar: Quentin Tarantino
Oyuncular: Uma Thurman, David Carradine, Michael Madsen, Daryl Hannah
Tür: Aksiyon|Gerilim
Yapım yılı: 2004
Süre: 136 dk.
Ülke: ABD
Dil: İngilizce|Kantonca|Çince|Fransızca
IMDB Puanı: 8/10

21 Aralık 2009 Pazartesi

Marc Levy Haftası No:2

Şuradaki yazımda nasıl da tesadüf sonucu Marc Levy'nin 'Keşke Gerçek Olsa'sının elime geçtiğini, bu kitap pek eğlendirici çıkınca da nasıl yazara takıp diğer romanlarına yumulduğumu anlatmıştım. 'Keşke Gerçek Olsa' üzerine okuduğum iki romanı pek tatmin etmemişti ama hoşlardı, şans verilebilirdi. Sanırım gereğinden fazla bir şans vererek üç kitabını daha okumuş bulunuyorum adamın: Neredesin, Sonsuzluk İçin Yedi Gün ve Dostlarım Aşklarım. Yanılmıyorsam okumadığım bir tek son kitabı kaldı, o da kronolojik sırada gidecek kadar takıntılı olduğum için. Can Yayınları'nın son aylarda bir hayli reklamını yaptığı bu kitap (adına bakamayacağım şimdi) okunmayacak tarafımdan, eksik kalsın. Marc Levy hafif midemi bulandırmış vaziyette şu aralar çünkü. Hayır tabii ki o kadar kötü değil... Ama doğrusu iyi de değil. Altı kitabını birden okumaya kalkmaksa tam bir vakit kaybı. Eminim bu tarzın hitap ettiği pek çok insan vardır, ama onlardan biri değilim ben, en son lisede Paulo Coelho okumuştum.

20 Aralık 2009 Pazar

Moon

Yönetmen: Duncan Jones
Yazar: Duncan Jones (öykü), Nathan Parker (senaryo)
Oyuncular: Sam Rockwell, Kevin Spacey (ses)
Tür: Bilim Kurgu|Dram|Gizem|Gerilim
Yapım yılı: 2009
Süre: 97 dk.
Ülke: İngiltere
Dil: İngilizce
IMDB Puanı: 8/10
Çavlan'ın Puanı: 8.5/10
Umut'un Puanı: 8.5/10

Uzun zamandır bilim kurgu filmlerinin yönetmenleri nükleer patlamaların karakter gelişiminden daha önemli olduğunu zannediyor. Bilim kurgu görsel efektlerden çok toplum ve insanlık gibi kavramlara dayanır, ama son yıllarda film endüstrisinde bu unutulmuş gibi görünüyor. Eğer siz de böyle düşünenlerdenseniz ve bundan şikayetçiyseniz, Moon'u izlemeniz gerek.

En büyük sorunu kendisi olan yapayalnız bir adam; pek çok yazarın hayal gücünden kaçmamıştır bu konseptin zenginliği. Başta Sundance olmak üzere film festivallerinde epey bir ses getiren Moon'u hem yazan hem yöneten Duncan Jones da farklı değil. Bilmeyen varsa, Jones David Bowie'nin oğlu ve Moon da, onun ilk uzun metrajlı filmi. Genç bir dahiyle karşı karşıya olabiliriz, sevgili seyirciler.

Sam Bell isimli bir astronot, Helium-3 (filmde geleneksel yöntemlerin tamamının yerine geçen, yakıt olarak kullanılan hafif izotop) çıkarmak için üç yıllığına tek başına Ay'a gönderilir. Duncan Jones'un sadece kaba hatlarıyla çizdiği uzak gelecekte, Ay'da bolca bulunan Helium-3, insanlığa her derde deva bir ilaç gibi gelmiş, dünyadaki tüm enerji sorunlarının çözümü olmuştur.

18 Aralık 2009 Cuma

Paranormal Activity

Yönetmen: Oren Peli
Yazar: Oren Peli
Oyuncular: Katie Featherstone, Micah Sloat
Tür: Korku|Gizem
Yapım yılı: 2007
Süre: 86 dk.
Ülke: ABD
Dil: İngilizce
IMDB Puanı: 7/10
Umut'un Puanı: 7.1/10
Çavlan'ın Puanı: 6.7/10

Çavlan'a bu yazıyı yetiştireceğime dair söz verdiğim için sıkışmış durumdayım sevgili okuyucu, şu noktadan itibaren tam bir buçuk saatim var, Çavlan bakıyo köşeden. Gerçi sakin gibi, arada öpüp geliyorum, sesi çıkmıyor pek. Bu yazıyı yazmak istiyordum günlerdir ama ikide bir araya bir şeyler girdi, şimdi de sıkışmış durumdayım. Bu yüzden "Paranormal Activity"e yakışır şekilde düşük bütçeli bir yazı olacak.

Paranormal Activity, Found Footage türünde çekilmiş bir korku filmi. "Found Footage da ne ola ki?" diyenler buradaki yazımı okuyabilirler.

Konumuz şu: Ana karakterimiz olan hatun küçüklüğünden beri sıradışı olaylar yaşamakta ve garip bir varlık tarafından takip edildiğini hissetmektedir. Nereye taşınırsa taşınsın yaşadığı tuhaf olaylar kesilmeyince, yanına taşındığı sevgilisine, kendisine deli damgası vurulmasını göze alarak bu konuyu açar ve sevgilisi beklenenin aksine bu durumla pek ilgilenir; ilk iş olarak da genelde gece onlar uyurken vuku bulan bu olayları kaydedebilmek için kocaman (öyle hand-held falan değil) bir kamera alır. Gerek gündüz elinde kamerayı taşıyarak, gerek gece kamerayı odalarına yataklarının karşısına koyarak kızımızı seksten soğutur ("Issız Adam" ya da "Alper N'aapıyosun!" kompleksi).

17 Aralık 2009 Perşembe

En Başarılı Jenerik Müzikleri

[19 Aralık itibariyle bu listede mühim değişiklikler yapmış bulunuyorum. Gerçi önceden yayınlanmış bir blog yazısını değiştirmenin anlamsızlığının farkındayım. Fakat eski halinde kalmasına içim elvermiyor; eskiden bihaber olduğum, yorumlar sayesinde keşfettiğim birkaç jenerik müziğini ekliyorum, ayrıca bu listeyi iki ayrı listeye bölmeye karar verdim: özel 'theme' müziği olan diziler ve zaten var olan bir şarkıyı kullanan diziler -nitekim bu iki farklı türü aynı listede ele almak saçmaydı. Bilginize, ilginize ve sevginize.]



(Jenerikleri izlemek için dizilerin isimlerine, parçaların -kırpılmış halleri yerine- tamamını dinlemek için şarkıların isimlerine tıklayın.)

15 Aralık 2009 Salı

2003'ün En İyi Filmleri

1- O Homem Que Copiava (The Man Who Copied)
Yönetmen: Jorge Furtado
Yazar: Jorge Furtado
Oyuncular: Lázaro Ramos, Leandra Leal, Luana Piovani, Pedro Cardoso
Tür: Komedi|Suç|Romantik|Dram
Yapım yılı: 2003
Süre: 123 dk.
Ülke: Brezilya
Dil: Portekizce
IMDB Puanı: 8/10


2- Bom Yeoreum Gaeul Gyeoul Geurigo Bom (Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring)
Yönetmen: Kim-Ki Duk
Yazar: Kim-Ki Duk
Oyuncular: Oh-Yeong Su, Kim-Ki Duk, Kim-Young Min
Tür: Dram
Yapım yılı: 2003
Süre: 103 dk.
Ülke: Güney Kore
Dil: Korece
IMDB Puanı: 8.1/10

3- Good Bye Lenin!
Yönetmen: Wolfgang Becker
Yazar: Bernd Lichtenberg ve Wolfgang Becker
Oyuncular: Daniel Brühl, Kathrin Sass, Chulpan Khamatova
Tür: Komedi|Dram
Yapım yılı: 2003
Süre: 121 dk.
Ülke: Almanya
Dil: Almanca
IMDB Puanı: 7.8/10

13 Aralık 2009 Pazar

İptal Edilerek Harcanmış 10 Dizi

Bu yazıda bahsedeceğim diziler, yayınlandıkları kanal tarafından uyduruk bir nedenden iptal edilene kadar, hızla birer cevher olmaya gidiyorlardı... Uzatmaları oynayan diziler cephesi ise dolup taşıyor; Ghost Whisperer ve Smallville örneğin, biri 5., diğeri 9. sezonunda. Charmed denen kıytırık cadı dizisi ise tam 8 sezon çekildi. Bu aptal dizilere seyirci ve para -ki hepsinin bütçesi birbirinden yüksek olmalı çünkü büyülü, hayaletli, bol efektli diziler- bulunuyor da, Firefly'a örneğin, 1 sezon bile şans verilmiyor. Tek bir sebebi olabilir bunun: seyirci salak. Salak olduğu için de Charmed ya da Ghost Whisperer gibi senaryo yoksunu bol efekt ve göğüs+bacakla dolu dizileri ağzı bir karış açık izlerken, Veronica Mars'a yetişemiyor, ne yapsın, kafası basmıyor... O kadar ayrıntı, karışık olaylar, hızla akan ve içindeki her cümlenin bir başka anlama sahip olduğu diyaloglar, özenle oluşturulmuş bir kurgu, allah aşkınıza nasıl yetişebilir ki zavallı izleyici bunların tümüne birden aynı anda?!

Böyle deyip bırakmak çok rahatlatıcı olurdu, ama yapamıyorum, çünkü bazı diziler için geçerli olsa da bu, çoğu için değil... Eğer seyircinin kafası House'a basıyorsa V. Mars'a da basmalı, eh, House'ın reytingleri ortada, demek şu dünyada IQ'su bir hipopotamınkinden yüksek olan insanlar da televizyon izliyor. Öyleyse bu dizilere ne oldu? Ne? Örneğin Angel tam da reytinglerinin en yüksek olduğu sezonundayken niçin iptal edildi? Üstelik bir Freaks and Geeks'ten farklı olarak mainstream bir dizi sayılmaz mıydı? Bilmiyorum. Kanalların başındaki adamların aptallığına verebiliyorum sadece, başka sebep bulamıyorum. Önemli olan tek şey şu: bu diziler ilk ya da ikinci sezonlarında iptal edilmek yerine rahat bırakılmış olmalıydılar. Buyrun listeye geçelim.

1. Firefly

11 Aralık 2009 Cuma

[Rec]

Yönetmen: Jaume Balagueró, Paco Plaza
Yazar: Jaume Balagueró, Luis Berdejo
Oyuncular: Manuela Velasco, Ferran Terraza, Pablo Rosso
Tür: Korku
Yapım yılı: 2007
Süre: 80 dk.
Ülke: İspanya
Dil: İspanyolca
IMDB Puanı: 7.7/10
Umut'un Puanı: 9.2/10
Çavlan'ın Puanı: 8.1/10

Sınıflandırmalardan pek hoşlanmam, zaten filmler söz konusu olduğunda onlardan pek anladığım da söylenemez ama bir noktada bazı şeyleri hızlı anlatabilmek için ne kadar gerekli olduklarını anlamak bugüne nasip oldu.

Filmdeki karakterlerin birinin kamerası tarafından bize aktarılan görüntülerden oluşan filmler Blair Witch Project'le birlikte popüler olduğundan beri (ki o kamera esprisi dışında beni çok etkilememiştir), bu tarzda yaratılmış her yeni filme "Blair Witch kopyası" diyerek dudak büken insanlar türedi bildiğiniz gibi. İstatistiki anlamda, bu kalıbı kullanan insanların çoğunun aynı zamanda hiçbir şeyden memnun olmalarının mümkün olmadığını anladığımdan dolayı, [Rec]'in tarzını tanımlarken "Blair Witch benzeri" falan gibi bir ifade yerine, aklı başında insanların çoktan bulmuş olduğunu tahmin ettiğim bir sınıflandırma adını benimsemeye ve kullanmaya karar verdim. Bu janra verilen en uygun ismi de yine Blair Witch'in wikipedia sayfasında buldum: Found Footage. (Linkten görüldüğü üzere, bundan sonra orijinallik üzerine ahkam kesecek olanların yeni çıkan benzer filmlere Blair Witch yerine Cannibal Holocaust taklidi demeleri daha uygun olur)

(Sınıflandırma meraklılarına not: Bu tarz filmlerin dahil edilebileceği Cinéma Vérité veya Docufiction gibi tanımlar da mevcut ama sinema bölümünde falan okumadığım için bunların farklarını, ne gibi sınırlarla ayrıldığını, neleri kapsadıklarını tam olarak bilmiyorum, ancak ilgilenenler linklere tıklayabilirler.)

10 Aralık 2009 Perşembe

2002'nin En İyi Filmleri

1- En La Ciudad Sin Límites (The City of No Limits)
Yönetmen: Antonio Hernández
Yazar: Antonio Hernández & Enrique Brasó
Oyuncular: Fernando Fernán Gómez, Leonardo Sbaraglia, Geraldine Chaplin
Tür: Dram|Gizem
Yapım yılı: 2002
Süre: 125 dk.
Ülke: Arjantin|İspanya
Dil: İspanyolca|Fransızca
IMDB Puanı: 7.4/10

2- Hable con Ella (Talk to Her)
Yönetmen: Pedro Almodóvar
Yazar: Pedro Almodóvar
Oyuncular: Javier Cámara, Darío Grandinetti, Leonor Watling
Tür: Dram
Yapım yılı: 2002
Süre: 112 dk.
Ülke: İspanya
Dil: İspanyolca
IMDB Puanı: 8/10


3- Lilja 4-Ever (Lilya 4-ever)
Yönetmen: Lukas Moodysson
Yazar: Lukas Moodysson
Oyuncular: Oksana Akinshina, Artyom Bogucharsky, Lyubov Agapova
Tür: Suç|Dram
Yapım yılı: 2002
Süre: 109 dk.
Ülke: İsveç|Danimarka
Dil: Rusça|İsveçce|İngilizce
IMDB Puanı: 7.9/10

9 Aralık 2009 Çarşamba

Aşk Hastalığı

Aşk romanı görünümünde, ama aşk romanı olmayan bir kitap. Sözde aşkı anlatıyor, ama aslında anlatmıyor, aşkla -en azından 'hastalık' olmayan formuyla- uzaktan yakından ilgisi yok anlattıklarının; varoluşsal roman diyebileceğimiz bir eser var ortada. Kişi: kendisi ve çevresi. Bunun üzerine Aşk Hastalığı.

Hayatları evler, yazlık evler, arabalar, lüks restoranlar, markalı giysiler vs. ekseninde dönen evli ve çocuklu iki ortayaşlı insan gün geliyor, yaşamlarının ne anlamsız olduğunu fark ediyor ve aşık olarak yaşadıklarına anlam katmaya karar veriyorlar. Yani aşık oldukları için hayatlarının muhasebesini yapmaya koyulmuyorlar, hayatlarından sıkıldıkları için aşık oluyorlar. Bu iki insan birkaç gün içinde eşlerini, çocuklarını, işlerini ve evlerini bırakarak, yaşamlarını darmadağın ederek birlikte uzaklara gidiyorlar. Ama 'sonsuza kadar mutlu' yaşamıyorlar bunun üzerine. Bilinçdışı karmaşaları yüzeye çıkıyor, varoluş duvarına tosluyorlar.

Levent Mete aynı zamanda psikiyatrmış ki bunun bu kitap üzerinde inanılmaz etkisi olmuş bence. Karakterlerin çatışmaları, kederleri, derinlikleri, suçlulukları olağanüstü gerçekçi işlenmiş. Yazar aynı zamanda hikayeyi iki kahramanın ağzından ayrı ayrı anlatıyor. Bir bölüm kadının, sonraki bölüm erkeğin ağzından ilerliyor ki sonlarda bu iki karakter birbirine benzemeye başlıyor, sanki zihinleri birbirine karışıyor. Akademik gözle okunduğunda Levent Mete'nin neredeyse kitap boyunca psikoloji/psikiyatri dersi verdiği görülebilir, ama bunu işin içine edebiyat katmayı ihmal etmeden yapıyor.

8 Aralık 2009 Salı

Battlestar Galactica'nın Prequel'i: Caprica

Bilmeyenler için, Battlestar Galactica: 1970'lerde de aynı adla çekilip yayınlanmış bilimkurgu dizisinin 2003'teki yeniden çevrimi. Mini-dizi olarak başladı, 4 sezon sürdü, geçtiğimiz sene bitti. Gelmiş geçmiş en iyi TV dizilerinden. Caprica: Bu dizinin prequel'i, yani bu diziden doğan, BSG'nin bir nevi spin-off'u olan ama BSG'den önceki olayları anlatan dizi. Battlestar'ın 60 yaşındaki amirali Adama, Caprica'da 10 yaşlarında bir çocuk.

Caprica'nın pilotunun DVD'si geçtiğimiz yıl, yanılmıyorsam Ocak ayında çıktı (BSG'nin finalinden hemen sonra). Asıl sezon 2010 Ocak ya da Şubat'ta başlayacak. Dizinin pilotuyla diğer bölümleri arasına uzun bir zaman aralığı girmesin diye sabredip izlememiştim ilk bölümü; geçtiğimiz haftasonu artık dayanamadım ve izledim, ne de olsa 1 ay gibi bir zaman kaldı başlamasına. İlginç olan şu ki, izlediğim 90 dakikalık bölüm aslında dizinin ilk bölümü değil, sadece DVD için çekilen film versiyonuymuş. Bu versiyon TV'de hiç yayınlanmayacak, DVD'nin alacağı (aldığı) tepkilere göre pilot bir anlamda baştan çekilecek, ya da belki bazı sahneler çıkacak, bazıları eklenecekmiş.

Caprica, anasından çok farklı bir dizi olacağa benziyor. Battlestar Galactica'nın başlangıcındaki olayların 60 sene öncesinde geçen dizi, iki ailenin yaşamı üzerinden ilk Cylon'ların yaratılışını konu alıyor. Bölümün başlarında bu iki ailenin gündelik hayatını görüyoruz: Graystone ve Adams ailesi. Joseph Adams (ya da Adama) BSG'de duyduğumuz büyük insan hakları avukatı olmaktan çok uzak (Çok uzak da ne peki? I-ıh, spoiler vermemeye çok kararlıyım). Daniel Graystone ise (ki bu karakteri canlandıran amca oyunculuk babında aşmış) zengin bir bilgisayar dahisi, karısı ve kızıyla birlikte yaşıyor -ki bu kız da babası gibi bir dahi. Dizi bu iki aileyle ilgili gibi görünüyor ama aslında konu olarak yapay zeka, sanal gerçeklikler, dinci bağnazlar ve suç şebekelerini merkeze alıyor.

6 Aralık 2009 Pazar

(500) Days of Summer

Yönetmen: Marc Webb
Yazar: Scott Neustadter & Michael H. Weber
Oyuncular: Joseph Gordon-Levitt, Zooey Deschanel
Tür: Komedi|Dram|Romantik
Yapım yılı: 2009
Süre: 95 dk.
Ülke: ABD
Dil: İngilizce
IMDB Puanı: 8.1/10
Çavlan'ın Puanı: 6.9/10
Umut'un Puanı: 5/10


Film bir ilişkinin doğuşuyla değil bitişiyle açılıyor, anlatıcı bizi baştan uyarıyor: "Bu bir aşk hikayesi değil. Aşkla ilgili bir hikaye." Aslında gayet de bir aşk hikayesi bence, karşılıksız aşk yalnızca. Bir oğlan ve bir kız var. Tanışıyorlar. Çocuk aşka aç duygusal bir acemi olduğu için hemencecik ve nedensizce (yok yok, haksızlık etmeyeyim, nedensizce değil, kız The Smiths seviyor diye) aşık oluyor. Kızda tık yok ama çocukla iyi vakit geçiriyor, kendine hem bir arkadaş hem de fuck buddy bulmuş oluyor. Böylece bir ilişkimsi başlıyor aralarında, sonra da bitiyor. Spoiler vermiyorum bunu yazarken, bitişinden başlıyor film çünkü, günleri sırasıyla değil, bir ordan bir şurdan bir de burdan anlatıyor. Günlerden kastım da çocuğun kendini Summer'e kaptırdığı günler (kızın adı Summer).

5 Aralık 2009 Cumartesi

2001'in En İyi Filmleri

1- Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain (Amélie)
Yönetmen: Jean-Pierre Jeunet
Yazar: Jean-Pierre Jeunet & Guillaume Laurant
Oyuncular: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Serge Merlin
Tür: Komedi|Romantik
Yapım yılı: 2001
Süre: 122 dk.
Ülke: Fransa
Dil: Fransızca
IMDB Puanı: 8.6/10


2- No Man's Land
Yönetmen: Danis Tanovic
Yazar: Danis Tanovic
Oyuncular: Branko Djuric, Rene Bitorajac, Filip Sovagovic
Tür: Komedi|Dram|Savaş
Yapım yılı: 2001
Süre: 98 dk.
Ülke: Bosna-Hersek|Slovenya|İtalya|Fransa|İngiltere|Belçika
Dil: İngilizce|Fransızca|Boşnakça|Almanca
IMDB Puanı: 8/10


3- La Pianiste (The Piano Teacher)
Yönetmen: Michael Haneke
Yazar: Michael Haneke (senaryo), Elfriede Jelinek (roman)
Oyuncular: Isabelle Huppert, Annie Girardot, Benoît Magimel
Tür: Dram
Yapım yılı: 2000
Süre: 131 dk.
Ülke: Almanya|Polonya|Fransa|Avusturya
Dil: Fransızca
IMDB Puanı: 7.2/10

2000'in En İyi Filmleri

1- Memento
Yönetmen: Christopher Nolan
Yazar: Christopher Nolan & Jonathan Nolan
Oyuncular: Guy Pearce, Joe Pantoliano, Carrie-Anne Moss
Tür: Gizem|Gerilim
Yapım yılı: 2000
Süre: 113 dk.
Ülke: ABD
Dil: İngilizce
IMDB Puanı: 8.6/10


2- Fa Yeung Nin Wa (In the Mood for Love)
Yönetmen: Wong Kar Wai
Yazar: Wong Kar Wai
Oyuncular: Maggie Cheung, Tony Leung Chiu Wai
Tür: Dram|Romantik
Yapım yılı: 2000
Süre: 98 dk.
Ülke: Hong Kong
Dil: Çince
IMDB Puanı: 8.1/10


3- Dancer in the Dark
Yönetmen: Lars von Trier
Yazar: Lars von Trier
Oyuncular: Björk, Catherine Deneuve, David Morse, Peter Stormare
Tür: Dram|Müzikal
Yapım yılı: 2000
Süre: 140 dk.
Ülke: Danimarka|İngiltere| İsveç|Finlandiya|İzlanda|Norveç
Dil: İngilizce
IMDB Puanı: 7.8/10

4 Aralık 2009 Cuma

Call of Duty : Modern Warfare 2

İnceleyecek bir sürü oyun dururken MW2'yi seçmenin çok iyi bir karar olmadığının farkındayım, keza:

1) Bu tarz oyunlarla ilgili olan zaten bu oyunu çoktan oynamıştır.
2) Şu zamana kadar ilgisiz olan adam da, bu saatten sonra "aa bu neymiş" deyip bakmaz.

Kısacayı bu yazıyı da kendimi eğlendirmek için yazmaktayım sevgili okuyucu. Öte yandan nihayet popüler ve güncel bir oyunla ilgili yazı yazıyor olmanın verdiği ferahlık da yok değil. Yine de 2. maddeye dahil edilebilecek olanlar için not düşeyim, bu önünüze çıkan çoğu şeyi vurmaya çalıştığınız oyunlardan. İşin ilginci ben hangi gruba dahilim bilmiyorum, FPS severim ama uzun süredir oynamamıştım (yaşlanma belirtileri), bu da ilk oynadığım COD oyunu açıkcası. [Kısaltmalardan sıkılanlar için, Modern Warfare 2 (MW2), Call of Duty (COD) serisinin 6. oyunu]

Modern Warfare 2'nin şimdiye kadar çıkmış en iyi FPS (First Person Shooter) olduğu çoğu yerde konuşulmakta zaten. Muhteşem grafikler ve Hans Zimmer'ın müzikleri eşliğinde sinematik (bu lafa da yapıştım, farkındayım) deneyim denen şeyin dibine vurmuş adamlar. Single player oynanan kısmı inanılmaz kısa olmuş, toplam saatini saymadım ama kasarsanız toplam bir gecede bitirilebileceğiniz bir oyun çıkmış. Ama special-ops opsiyonu bu deneyimi uzatıyor, farklı zorluk seviyelerinde stand-alone görevleri oynayabiliyoruz. Multiplayer oynama şansım olmadı ama deli gibi eğlenceli olduğunu tahmin etmek zor değil.

3 Aralık 2009 Perşembe

Whatever Works

Yönetmen: Woody Allen
Yazar: Woody Allen
Oyuncular: Larry David, Evan Rachel Wood, Patricia Clarkson
Tür: Komedi
Yapım yılı: 2009
Süre: 92 dk.
Ülke: ABD
Dil: İngilizce
IMDB Puanı: 7.4/10
Çavlan'ın Puanı: 7.5/10
Umut'un Puanı: 7.4/10

– God is gay.
– He can’t be, he made the whole universe perfect, the oceans, the skies, the beautiful flowers, the trees everywhere!

– That’s right, he’s a decorator.


Woody Allen benim için her zaman en iyi yönetmen, yazar ve komedyenlerden biri olarak kalacak. Son dönem filmleri için de geçerli bu üstelik -Soon Yi sonrası diye adlandırıyorum bu dönemi :) Whatever Works Woody Allen'ın en iyi filmi değil, ama en iyilerinden bana kalırsa. Woody Allen, Larry David'le (ki onu da çağımızın komedi dehalarından biri olarak nitelendiriyorum) birlikte çalışırsa ne olur? Whatever Works olur :)

Woody Allen'ın son dönem filmleri yabana atılacak filmler değil (Match Point ve Vicky Cristina Barcelona özellikle), ama kabul etmek gerekir ki Woody Allen'ın klasik çizgisinden uzaklaştığı filmler bunlar. Whatever Works ile o çizgiye çok yaklaşmış Woody Allen. Üstelik Barselona ve Londra'dan sonra yuvası New York'a dönmüş! Ve de alıştığımız klasik Woody Allen karakteri bu filmde Larry David'in vücudunda vuku bulmuş: Boris Yellnikoff. Üstelik sadece Allen da değil bu karakter, Curb Your Enthusiasm'daki Larry David karakteri (bir karakter mi o sadece, hep merak etmişimdir, gerçek Larry David olmasın yahu :p) de karışmış gibi işin içine. Eh, daha ne isterim.

2 Aralık 2009 Çarşamba

En iyi 13 Orkestral Soundtrack (Score)

Sevdiğim çoğu soundtrack orkestrasyona dayandığı için, Çavlan'ın soundtrack listesinden bu şekilde ayırmak istedim (Esasında soundtrack yerine "score" demek daha doğru olur, soundtrack filme dahil olan tüm müzikleri kastederken, score özellikle o film için yazılmış ve genelde enstrümantal olan parçalara deniyor. Yani ünlü bir grubun önceden yazılmış şarkısı için anlaşma yapılmış ve şarkı film temasına eklenmiş olabilir, film soundtrack'inde yer alabilir ama o şarkı filmin "score"u değildir).

Listemde sıralamayı önemsemedim. Bir sürü score dışarda kaldı/kalmıştır tabii ki ama benim aklımda yer edenleri yazdım. Neden 13 derseniz, bu yazı için bu kadar çıktı.

Bir garip not: Çoğu kişi için orkestrasyonla yapılan her şey "klasik müzik" altına girer, fakat esasında bu score'lar için pek doğru sayılmaz. Çoğu filmin score'u, klasik müzik armonisinde görülmeyecek yürüyüşler, birden temposu ve havası değişen düzenlemeler ve dissonant (uyumsuz tınlayan) seslerle doludur (bütün bunlara bilinçli olarak hem görüntüye uyum sağlamak, belli sahnelerde gerginliği artırmak/azaltmak veya farklı atmosferler oluşturmak için başvurulur). Ayrıca score bestecileri arasında ilginç enstrümanları aralara katıp denemeler yapanlar çoktur genelde. Hep çekici bulmuşumdur bu açıdan score'ları.