13 Aralık 2009 Pazar

İptal Edilerek Harcanmış 10 Dizi

Bu yazıda bahsedeceğim diziler, yayınlandıkları kanal tarafından uyduruk bir nedenden iptal edilene kadar, hızla birer cevher olmaya gidiyorlardı... Uzatmaları oynayan diziler cephesi ise dolup taşıyor; Ghost Whisperer ve Smallville örneğin, biri 5., diğeri 9. sezonunda. Charmed denen kıytırık cadı dizisi ise tam 8 sezon çekildi. Bu aptal dizilere seyirci ve para -ki hepsinin bütçesi birbirinden yüksek olmalı çünkü büyülü, hayaletli, bol efektli diziler- bulunuyor da, Firefly'a örneğin, 1 sezon bile şans verilmiyor. Tek bir sebebi olabilir bunun: seyirci salak. Salak olduğu için de Charmed ya da Ghost Whisperer gibi senaryo yoksunu bol efekt ve göğüs+bacakla dolu dizileri ağzı bir karış açık izlerken, Veronica Mars'a yetişemiyor, ne yapsın, kafası basmıyor... O kadar ayrıntı, karışık olaylar, hızla akan ve içindeki her cümlenin bir başka anlama sahip olduğu diyaloglar, özenle oluşturulmuş bir kurgu, allah aşkınıza nasıl yetişebilir ki zavallı izleyici bunların tümüne birden aynı anda?!

Böyle deyip bırakmak çok rahatlatıcı olurdu, ama yapamıyorum, çünkü bazı diziler için geçerli olsa da bu, çoğu için değil... Eğer seyircinin kafası House'a basıyorsa V. Mars'a da basmalı, eh, House'ın reytingleri ortada, demek şu dünyada IQ'su bir hipopotamınkinden yüksek olan insanlar da televizyon izliyor. Öyleyse bu dizilere ne oldu? Ne? Örneğin Angel tam da reytinglerinin en yüksek olduğu sezonundayken niçin iptal edildi? Üstelik bir Freaks and Geeks'ten farklı olarak mainstream bir dizi sayılmaz mıydı? Bilmiyorum. Kanalların başındaki adamların aptallığına verebiliyorum sadece, başka sebep bulamıyorum. Önemli olan tek şey şu: bu diziler ilk ya da ikinci sezonlarında iptal edilmek yerine rahat bırakılmış olmalıydılar. Buyrun listeye geçelim.

1. Firefly

2002 yılında yayınlandı, 1 sezon (14 bölüm) çekildi. Bilim kurgu dizisiydi. Birinci sınıf bilim kurgu hem de. İçine bir tutam fiyakalı Western öğesi ve Joss Whedon'ın trademark'ı olmuş "Whedon mizahı" katılmış bir bilim kurgu. Fox, televizyon dizileri içinde tarih yazabilecek bu dizinin bölümlerini alıp, sıralarını karman çorman ederek yayınladı. İlk çekilen, ilk sırada gösterilmesi gereken pilotu 10. bölüm olarak mesela, 6. bölüm olması gereken bölümü de ilk olarak. Neden, hiçbir fikrim yok. Fox'un yayın politikasına akıl sır erdiremiyorum (bu yazıda Fox'a bol bol verip veriştireceğim, en başından belirteyim). Sonra da daha sezon tamamlanmadan yayından kaldırdı bu diziyi. Fakat DVD satışları o kadar iyi gitti ki, Whedon DVD'lerden kazandığı parayla Firefly'ı toparlayan bir film çekti: Serenity. Filmin olağanüstü olduğunu söylememe gerek var mı? Firefly için muhteşem bir devam filmi olarak bakılabileceği gibi, Firefly'dan tamamen bağımsız da izlenebilecek bir bilim kurgu Serenity.


2. Veronica Mars

2004-2007 yılları arasında yayınlandı, 3 sezon (64 bölüm) çekildi. Macera/Gizem dizisiydi -varsa böyle bir tür tabii :)-. Kristin Bell, 3 sezon boyunca olağanüstü zeki ve hazırcevap dedektif Veronica Mars'ı canlandırdı. İlk iki sezonu inanılmazdı bu dizinin, sanki yazarlar daha ilk bölümü dahi yazmadan oturup bütün sezonun planını yapmış gibiydiler, öylesine ustalıkla yerleştirilmişti her ayrıntı. V. Mars her bölüm ayrı bir case'i çözüyordu, ama aslında sezona yayılmış büyük bir olay da vardı ve bölüm bölüm de onunla ilgili gelişmeler olurdu.

Veronica Mars hızlı tempolu, çok karakterli ve kurgusu çok sağlam bir diziydi; arada sırada tek bir bölümü izleyip büyük keyif alabilirdiniz her bölüm standalone sayılabileceği için, ama eğer sezonun "big case"ini adam gibi takip edeceksiniz hiçbir bölümü kaçırmadan ve büyük bir dikkatle izlemeniz gerekiyordu. Son sezonu ilk iki sezonu kadar başarılı değildi ama yine de standartların çok üstündeydi, ve eğer iptal edilmeseydi, yazarların 4. sezon için çok enterasan fikirleri vardı -hatta bir bölüm çekildi bile deneme olarak, üstelik sadık V. Mars izleyicileri İnternet kampanyası bile yaptılar ama CW nuh dedi peygamber demedi.

3. Angel

1999-2004 yılları arasında yayınlandı, 5 sezon (110 bölüm) çekildi. Fantastik/Aksiyon dizisiydi. Buffy'nin spin-off'u olarak başladı ama 2. sezonda bağımsız bir dizi haline gelmişti bile, neredeyse Buffy'ninki kadar geniş bir hayran kitlesi edinmişti kendine, üstelik her sezonu bir öncekinden daha iyiydi. 5. sezonda reytingleri tavan yapmıştı, James Marsters kültleşmiş Spike rolüyle Angel kadrosuna katılmıştı, dizi çok daha karanlık ve ilginç bir yöne gitmeye başlamıştı... ve iptal edildi. Bir Fox dizisi olduğunu söylemiş miydim?

4. Freaks and Geeks

1999-2000 yılları arasında yayınlandı, 1 sezon (18 bölüm) çekildi. Gençlik dizisiydi. Evet gençlik dizisi, ama gerçek bir gençlik dizisi. Yani Beverly Hills 90210, Dawson's Creek ya da The O.C. saçmalıklarına hiç mi hiç benzemiyor. Neler yok Freaks and Geeks'te? Aslında 30 yaşında olup da 15 diye yutturulmaya çalışan oyuncular, hepsi birbirinden güzel altın kızlarla birbirinden yakışıklı futbolcu çocuklar, herkesin birbiriyle yattığı arkadaş grupları, tırnağım kadar inandırıcı olamayan ilişkiler, son derece iğreti, zorlama, yapay duran diyaloglar... Peki neler var? Adı üstünde, freak'ler ve geek'ler :) Güzel olmayan ama hiç mi hiç çirkin de olmayan, sizin gittiğiniz liseden fırlamış gibi duran bir kız ve içine girmeye heves ettiği, freak'lerden oluşan grup: dersleri asmaktan ve kızarkadaşıyla kavga etmekten başka şey yapmayan asi görünüşlü karizmatik çocuk, ot içmekten başka bir şey yapmayan arkadaş canlısı görünümlü romantik çocuk, pek konuşmayan, konuştuğunda da ağzından sadece alaycı bir yorum çıkan enigmatik çocuk ve ilk bakışta soğuk, bencil ve acımasız görünen, ama aslında ev hayatı bir cehennem olan ve sorunlarla boğuşup da özünde (!) iyi olan aykırı kız. Başroldeki freak olmaya özenen kızımızın kardeşi ve onun arkadaşları da dizinin geek kotasını doldurmakta. Daha ortaokulda, utangaç, bilim kurgu ve d&d hayranı, sosyal açıdan bir enkaz olan, okulda kabadayıların saldırısına maruz kalan bu kardeşin kendisine çok benzer iki de arkadaşı var. Bir de bu iki kardeşin ana babası var ki, televizyon dizi tarihindeki en eğlenceli anne-babalardan biri olmaya adaylar bence.

40 Year Old Virgin ve Knocked Up'ı yapan adamlar yapmış bu diziyi. 1999'da çekildiği halde 1980'lerde geçiyor olması da bir başka güzellik, dönemin müzikleri mest ediyor sizi izlerken. James Franco ve Jason Segel de var üstelik :) Ama tabii aptal Amerikan seyircisine fazla gelmiş bu dizi, o asla yaşayamayacağı (aslında var da olmayan) lise hayatını izlemek ister gençlik dizisinde. Sonuç olarak tek sezonu bile tamamlayamadan kaldırılmış Freaks and Geeks.

5. Terminator: Sarah Connor Chronicles

2008-2009 arasında yayınlandı, 2 sezon (31 bölüm) çekildi. Bilim kurgu dizisiydi. Gene bir Fox dizisiydi üstelik. Nedir kardeşim sizin derdiniz? TERMİNATÖR'ün TV dizisinden bahsediyoruz burada, nasıl kaldırırsınız yayından, hem de dizi 2. sezonunda acayip iyi giderken, hem de başrolde Summer Glau varken?! Firefly'ın River'ı, 4400'ün Tess'i ve Dollhouse'un Bennett'i Summer Glau evet! Garbage'ın solisti Shirley Manson da o muhteşem saçları ve o muhteşem aksanıyla kilit rollerden birindeydi bu dizide ayrıca. Sarah Connor'ın iptaliyle ilgili yazacak şey dahi bulamıyorum, o kadar abes geliyor. Ayıp. Çok ayıp.

6. Tru Calling

2003-2005 arasında yayınlandı, 2 sezon (26 bölüm) sürdü. Fantastik/Macera dizisiydi. Kahramanımız Tru Davies isimli bir tıp öğrencisiydi (ya da taze mezundu), geceleri morgda çalışıyor, ölülerle içli dışlı oluyordu. Bir de zamanda 24 saat geriye giderek, bir önceki gün -ya da aynı gün :)- çalıştığı morga düşmüş bazı ölüleri kurtarmak gibi bir yeteneği vardı. Tabii bunu bilinçli yapmıyordu; her gün geriye gidemediği gibi, her ölüyü de kurtaramıyordu. Tekrar yaşanan ve çoğunlukla baştan aşağı değişen günleri izlemek çok eğlenceliydi. İlk sezonda her bölümde aynı formül üzerinden gidiliyormuş ve bir noktadan sonra sıkmaya başlamış gibi görünse de, 2. sezonda dizi çok daha ilginç bir hal almıştı. Beverly Hills 90210'un her daim yardıma hazır, altın kalpli çocuğu Brandon'ını canlandıran Jason Priestley kadroya dahil olmuş, üstelik son derece şeytani (!) ve ilginç bir karakteri oynamaya başlamış, ayrıca hikayeye gizemli aile bireyleri ve karanlık geçmişler gibi kurguyu zenginleştirici öğeler eklenmiş, üstelik farklı formüllerin denendiği (örneğin aynı günü sadece bir kez daha yaşamak yerine kurtarılması gereken kişiyi kurtarıncaya dek tekrar tekrar yaşamak) bölümler de çekilmeye başlanmıştı. Ama ne oldu? Bildiniz. Fox oldu.

7. My So-Called Life

1994-1995 yılları arasında yayınlandı, 1 sezon (19 bölüm) çekildi. Gençlik dizisiydi. Aynı Freaks and Geeks gibi, bu alanda son derece gerçekçiydi. Alkolizm, çocuk tacizi, homofobi, evsizlik, şiddet, sansür, seks, uyuşturucu kullanımı... Bu konuların tümünü kısacık ilk sezonunda ele aldı, hem de reyting manyağı olan Dawson's Creek ya da The O.C.'nin kusulası yapmacık tarzlarından çok uzak bir şekilde yaptı bunu. Bir İngiliz gençlik dizisi var Skins diye; My So-Called Life hafif onu anımstatır bana. Son dakika mucizeleri ve basit çözümler sunmak yerine gerçek yaşamı anlatır.

My So-Called Life'ın başrolünde Claire Danes oynuyordu, evet evet, bildiğimiz Claire Danes, hem de kırmızı saçlarla! Ayrıca Tom Irwin ve Jared Leto da cabası; evet evet, bildiğimiz Jared Leto! E daha ne denir ki. Fox'ta da değilmiş bu dizi, o zaman dizinin iptalinde kanalın psikopatlığı ve spastikliği değilse söz konusu olan, düşük reytinglerle karşı karşıyayız demektir. Ne bekliyorduk, Amerikan izleyicisi hiç yaşayamadığı lise hayatını görmek, birbirinden güzel/yakışıklı ve popüler kızlar/erkeklerle kendini özdeşleştirmek, onun her hafta değişen sevgililerine ve onlarla olan sahicilikle uzaktan yakından ilgisi olmayan ama pek "cool" diyaloglarına iç geçirmek, okulun diğer zavallılarının (sıradan öğrencilerinin) hayran olduğu şık arkadaş grubuyla neşeden neşeye koşmak ve kahramanımızın en büyük sorunu (kişilik çatışması, varoluş problemi, imgelemsel izdüşümler!) ertesi gün giyeceği giysiyi dört katlı evinde bulamamak olduğunda da kederlenmek istiyor.

8. Dollhouse

2009 Şubatta başladı, 2010 Ocakta son bölümü yayınlanacak. Dizi bittiğinde 2 sezon (26 bölüm) sürmüş olacak. Bilim kurgu türündeki Dollhouse, bu listedeki Angel ve Firefly gibi Joss Whedon'ın dizisi. İşin garibi Firefly'ın akibetinden sonra Fox ile çalışmamaya yemin etmiş Whedon, televizyondan birkaç yıl uzak kaldıktan sonra gene gelip Fox'la anlaşıyor. Yani network mü daha çok suçlu, Whedon mı bilemiyorum. Bildiğim şu ki Dollhouse, Fox'un anlayanın alim olacağı yayın anlayışının kurbanlarından sadece biri.

Dollhouse'un konusu kısaca şöyle: Echo, yasadışı yeraltı örgütü Dollhouse’un ajanlarından biridir. Dollhouse, gönüllü olarak bu oranizasyona katılan insanların kişiliklerini silip, onlara her görevde yeni kimlikler yükleyerek, ajanları (ya da doll'ları yani bebekleri) fahişelikten tetikçiliğe, FBI ajanlığından ev kadınlığına çok çeşitli gizli görevlere gönderen bir örgüttür. Dollhouse bol paralı, güçlü müşterilere hizmet verir. Fakat bunu yaparken bir garip etik anlayışını izlemeyi de ihmal etmez. Örneğin bebeler, Dollhouse'a gönüllü olarak katılmıştır. Kişilikleri tamamen silinmemiştir, sadece bir çekmecede saklanmaktadır, kontratları bitince de (2 yıl ila 5 yıl arasında değişen süreleri vardır anlaşmaların) kişilikler bebeklere tekrar yüklenecek, ve bebekler (artık bebek olmayarak tabii) eski yaşamlarına dönebileceklerdir. Bebekler görevde değilken, Dollhouse'un koridorlarında boş levha konumunda gezerler. Falan filan.

Bu konu çok heyecan verici gelmişti bana ilk duyduğumda. Hem de Buffy, Angel ve Firefly'ı yapan adam Joss Whedon vardı işin içinde. Üstelik Buffyverse'ten tanıyıp sevdiğim oyuncular olacaktı kadroda, bir de Battlestar'ın Helo'su Tahmoh Penikett. Ortaya olağanüstü bir TV dizisi çıkacağına emindim. Ama olmadı. Kağıt üzerinde her şey tutuyordu da, bu fikri hayata geçirmeye kalkınca olmadı. Oysa yazarlar iyiydi, oyuncular iyiydi, konu iyiydi, her şeyin arkasındaki adam bir dahiydi... Neden Dollhouse'un her bölümünde hep sırıtan bir şeyler var gibiydi, niçin bu dizide adını koyamadığımız bir eksiklik vardı, neden bir şeyler ters gitti? İlk suçlunun, elbette, Fox olduğunu düşünüyorum. Nedenlere hızlıca bir bakacak olursak;

Whedon, Dollhouse için inanılmaz bir pilot bölümü çekti. Fox, bunu 'fazla karanlık' ve 'fazla karmaşık' bularak çöpe attı. Tamamen yeni bir bölüm çekmesini, ilk bölümde açığa çıkardıklarını 6-7 bölüme yavaş yavaş yayarak çıkarmasını istedi. İyi bok yedi. Biliyorum, çünkü çöpe atılmış pilotu izledim. Bildiğimiz Whedon klasiğiydi. Belki biraz karışıktı, belki gereğinden fazla bilgi bombardımanı vardı ama Joss Whedon'ın kitlesi zaten kafası yavaş çalışan seyirci değildir, biraz zorlanmak onların hoşlarına bile gidecektir, Fox'un bunu bilmesi gerekirdi. Amacı sadece Whedon'cılarla sınırlı kalmayıp daha mainstream izleyiciye ulaşmakken, ilk başta elinde olanı da kaybetti. Ortaya çıkan yeni pilot bölümü ruhsuz, klişelerle bezeli ve hepsinden önemli Whedon'ın mizahından yoksun bir bölümdü. Böyle başladı, böyle devam etti.

Fox, Dollhouse'u Cuma akşamına koydu. TV dizileri için en ölü akşama. Yeni başlayan bir dizinin kesinlikle koyulmaması gereken akşama. Terminator: The Sarah Chronicles'ın hemen öncesine ki bilen bilir (aslında bu yazıyı okusanız da bilirsiniz), Terminator da aynı şekilde iptal edilmişti. İki dizi de reytingler açısından Cuma akşamlarının kurbanı oldular.

Böyle bir dizinin başrolü için Eliza Dushku iyi bir seçim değildi. Zaten seyircinin kendisini, sezonun tamamına yakınında etrafta boş levha konumuda dolaşan bir karakterle özdeşleştirebilmesi, ya da bu "kahraman"ı kahraman kabul edebilmesi çok zor, bu karakter bir de oyunculuk yetenekleri biraz güdük kalmış Eliza Dushku tarafından hayata geçirilince, işler daha da zorlaştı. Dushku bazı roller için hiç fena olmasa da, bazı roller için çok kötü bir seçimdir bana kalırsa, "tek rolün oyuncusu"dur yani, bir karakteri iyi kotarır, kalanlarında çuvallar. Bu konuda kendimi kaybedip uzun uzun saydırmışlığım için bakınız: Amy Acker versus Eliza Dushku. Eliza Dushku'nun başrolünde olduğu Tru Calling 2 sezon gösterimden sonra yayından kaldırılmıştı hatırlarsanız. İlginçtir, gene Eliza Dushku'nun başrolünde olduğu bir başka dizi olan Dollhouse, yine 2 sezon gösterimden sonra yayından kaldırıldı. Üstelik doğruya doğru, Eliza ablamız Tru zamanından beri kendini bir hayli geliştirmişti, Tru Calling'de mimikleri, konuşması, yürüyüşü, kaşı gözü Buffy'nin Faith'inin aynısıyken, geçen yıllar onu olgunlaştırmış ya da az buçuk oyunculuk dersi almasını sağlamış, çok başarılı sayılamayacak olsa da eski haliyle karşılaştırıldığında gözle görülür bir gelişme göstermiş bir oyunculuk sergilemeye başlamıştı Dollhouse'ta. Fakat Dollhouse'un Echo'sunun binlerce farklı karakteri içinde barındırması gerekiyordu. Tek tip oyuncusu Dushku'yla sorun gayet açıktı.

Tüm bunlara rağmen, Dollhouse'un iptali kötü bir karardı. 1. sezonunun sonunda iptal etmiş olsalar bunu söyleyemezdim (yani gene verip veriştirirdim ama diziyi övemezdim), oysa Fox, Dollhouse'u 2. sezonun daha birkaç bölümü yayınlanmışken (ve sanırım 10'a yakın bölüm çekilmişken) pat diye iptal etti. Ne kazandılar ki bunu böyle garip bir zamanda yaptıklarında? Arkalarına yaslanıp 2. sezonun tamamlanmasını bekleselerdi, beğenmediklerinde de 3. sezon için diziyi yenilemeselerdi ne kaybederlerdi? Ne olursa olsun haklarını teslim etmek gerek, bunu Tru Calling'deki gibi yapmadılar, yani iptal edip zaten çekilmiş olan bölümleri dahi yayınlamamazlık etmediler. Hali hazırda varolan, çekilmiş bölümleri yayınladıkla- rı/yayınlayacakları gibi, konuyu toparlamaları için birkaç bölüm daha çekim yapabilme hakkı verdiler Dollhouse ekibine. Eksik olmasınlar. Sonuç olarak Dollhouse, Ocak'ın sonlarında, 2. sezonunun 13. bölümüyle bitecek. Oysa bu sezon hikaye çok daha iyi bir yerlere gidiyor gibiydi, pek çok şey toparlanmıştı, Alexis Denisof ve Summer Glau gibi mükemmel oyuncular diziye konuk oluyordu vs. vs. Eğer rahat bırakılsaydı, Dollhouse çok iyi bir diziye dönüşebilirdi. Eğer en başından rahat bırakılmış olsaydı, olağanüstü bir dizi olarak başlayabilir ve böyle devam edebilirdi.

9. Dead Like Me

2003-2004 yılları arasında yayınlandı, 2 sezon (30 bölüm) çekildi. Fantastik/Komedi dizisiydi. 18 yaşında, üniversiteyi yarım bırakmış, çok da bir ilgi alanı ya da amacı olmayan mutsuz genç kızımız bir gün üzerine düşen bir klozet nedeniyle ölür. Ama öbür dünyayı boylamaz, ruhunun bir sonraki aşamaya geçebilmesi için, öbür dünyaya geçmek üzere olan ruhlara yardım ederek kotayı doldurmak zorundadır. Merkezine ölüm melekliği yapan bir hatunu alan Dead Like Me'nin hız kazanması için epey bir süre gerekti, ama o zaman geldiğinde çok eğlenceli, şaşırtıcı, zekice ve komik bir dizi halini almıştı. Eğlenceli, şaşırtıcı, zekice ve komik mi dedim? Neden iptal edildiğini anlamak için alim olmaya gerek yok.

10. Dark Angel

2000-2002 yılları arasında yayınlandı, 2 sezon (42 bölüm) çekildi. Bilim kurgu dizisiydi. James Cameron tarafından yaratılmıştı. Aliens, Terminator 1 ve 2 ile Abyss'ın arkasındaki James Cameron, evet. Genetik özellikleri değiştirilmiş bir hatun olan Max'i anlatır ki Max'i Jessica Alba canlandırmaktadır, üstüne üstlük daha 18 yaşında, saçını başını boyamamış, çocuk falan doğurmamış bir Jessica Alba'dır bu. Pek iyi oynayamaz, ama Alba ne zaman iyi oynadı ki? Hem öyle bir tipi varken mühim değildir iyi oynaması, çok da zor bir karakter değildir söz konusu çünkü, gerçek hayatındaki gibi konuşsa, iki kaş oynatsa yeter.

Konu da çok lezizdir: Gelecekte geçer Dark Angel. Manyetik bir patlama ABD'nin ekonomisini çökertmiş, tüm elektronik aletler, uydu vd. tahrip olmuştur. ABD artık bir süper güç değildir, 3. dünya ülkelerinin yardımına muhtaç durumdadır. Ancak eski zenginler hala zengindir, eski fakirlerse artık yaşamıyordur. Üniversite mezunları çaycılık gibi işler yapmaktadır. Suç oranı çok artmıştır, vs. vs. Ortam böyle -yani süper. Bir de üstüne: Max; doğmamış, bir laboratuvarda yaratılmıştır. Manticore isimli şirket, operasyonlarda kayıp vermemek için genleriyle oynanmış askerler yapmıştır. Fakat içlerinde Max'in de bulunduğu 12 asker/çocuk, bu gizli genetik araştırma merkezi/askeri kamptan kaçar, fakat iş orada bitmez, şirket sürekli enselerindedir, tüm yaşamları boyunca kaçmak zorundalardır.. Dark Angel Max'in bu 'sürekli kaçış' halini anlatır işte. Yanına bir de kendine Eyes-Only adını veren bir korsan haberciyi alır (Eyes-Only, her gün televizyon kanallarını 60 saniyeliğine hack'leyip mafya, devlet, yöneticiler vd.nin kirli çamaşırlarını serer gözler önüne, bir de çok seksi bir arkadaşımızdır). Konu mükemmel, fakat doğrusu çok iyi bir dizi değildi Dark Angel. Hele müziklerine hiç tahammül edemezdim, bunu hatırlıyorum. Özellikle 2. sezon, ilk sezondaki başarıyı gösteremişti. Ancak iptal edilesi bir dizi de değildi kesinlikle. 10 üzerinden en az 7'yi hak ediyordu, ki eksi 87'lik diziler yıllar boyu gösterilirken Dark Angel'ın, hiçbir şeyi toparlayamadan iptal edilmiş olması hiç adil değil.

Sonuç olarak, bu listedeki 10 dizinin 6'sının (Firefly, Tru Calling, Angel, Terminator, Dollhouse ve Dark Angel) Fox dizisi olduğunu belirtmek isterim. Hem de Angel hariç hepsi bilim kurgu. Çok basit olan şu sonuca varıyorum: Fox, bilim kurgu sevmiyor. Ona bok muamelesi yapıyor, yayınını en kötü gecelere koyuyor, en başından köstek oluyor, bir sürü şey dayatıyor ve kendi dayattıklarının sonucunda ortaya çıkan şeyi beğenmeyince de kestirip atıyor. Ama neden bilim kurgu dizileriyle anlaşma yapmak konusunda ısrar ediyor ki? Madem böyle bir nefret var içinde, hiç yayınlamasın, sonunda olan seyirciye olmasın.

27 yorumcuk:

SirEvo dedi ki...

"4400"ü nasıl unuttun yav.. :)

foondah dedi ki...

Özellikle Terminator SCC ve Angel dizilerinin iptali yüreğine oturmuş bir izleyici olarak söylüyorum: TV kanalı yapımcıları/patronları/ya da her neyleri ise, hepsi moron! Kendi kafalarına (ki onlarda kafa olduğunu varsayıyoruz), hatta egolarına, kişisel bağlantılarına göre iş yapıyorlar bence ve arada olan o muhteşem dizilerle biz şaşkın izleyicilere oluyor. Hadi Türkiye'deki ebleh duruma alıştık, Amerika'da daha iyi diziler çekiliyor diye seviniyorduk ama var olan iyi dizileri de iptal eder oldular.Hiçbişicikler demiyorum artık, küskünüm küskünüm küskünüm dostlar!
Not: Arada Supernatural'a bir şey olacak diye aklım çıkıyor ama iyi dayandı mübarek :))

Short Skirt Long Jacket dedi ki...

ahh ahh veronica mars, freaks and geeks, firefly ve terminatör yüreğimde yaradır, angel 'a da çok üzülmüştüm ama hadi 5 yıl oynadı, ya diğerleri.. my so called life 'ı da duymuştum ve merak edip bulmaya çaşlımıştım ama heralde eski olduğundan bulamamıştım. diğer dizileri izlemedim ama araştırııp izliycem. gerçi sonunda üzülmek var, acaba hiç mi girişmesem bu işe ?

Çavlan dedi ki...

Short Skirt ve foondah, paylaşıyorum acınızı :) Suppo'ya bir şey olmaz, Jensen var orda hem Mischa (mıydı Castiel'i oynayan işte) var, cüret edemezler herhalde!!

SirEvo, unutmak denmez ona :) The 4400 ilk 2 sezon iyiydi de, sonra bana hitap etmedi, diziden soğuyup yarım yamalak -o da zorla- izlemiştim son 2 sezonu.

Murat dedi ki...

Bu listede Carnivale'ın yer almaması çok şaşırtıcı, heralde izlemediğin içindir diye düşünüyorum. Şiddetle tavsiye ederim, akabinde listeye direkt tepeden girecektir :)

Çavlan dedi ki...

Doğru, izlemedim, ama methini çok duydum, hatta indirmiştim bir ara heves edip ama vakit bulamadım, duruyor öyle bir rafta boynu bükük... Bir gün izleyebilirim umarım.

Carnivale gibi Arrested Development var bir de, onu da izlemediğim için bu listeye almadım oysa sağdan soldan çok iyi olduğunu duyuyorum ve o da iptal edilmiş.

My Sunday Feeling dedi ki...

Bence bu listede bir numara olması gereken dizi My Name Is Earl'dür.

Yoğurt. dedi ki...

Bana kalırsa bu liste bilimkurgu ve fantastik dizi izleyicilerinin çok seveceği bir liste olmuş. Freaks and Geeks ve Claire Danes'li dizi de bonuslar olsun. Bir bilimkurgu manyağı olarak bilimkurgu, fantastik, belki bazen de aksiyon dışında dizi izlemiyorum, ama duymuştum ikisinin de çok iyi olduğunu.

Dollhouse ile ilgili gözlemler çok yerinde. Ben de aynı şekilde hep "Eksik bir şeyler var, nedir" diye diye izledim tüm diziyi, şimdi okuyunca o pilotun saçmalığı ve kuruluğu ile Eliza Dushku'nun ruhsuzluğu dank etti.

Fox'a karşı her maddede tekrar karşımıza çıkan serzenişlere bayıldım :)

Sundance Kid dedi ki...

Carnivale bence de devam etmesi gereken dizilerdendi. Hele ki son sahnesinde bünyeye saldığı merak katsayısı düşünülürse. Ki bu sayı normal şartlar altında dört üzeri ikiyüz doksan bin yediyüz altıdır.

Bir de Deadwood izliyorum şu aralar birinci sezonunu bitirdiğim, o da üçüncü sezonunda erken veda etmiş. western atmosferine bayılan ben için devam etmesi gerektiğini düşündüklerimden.

Ludmilla dedi ki...

İptal edilen diziler için duyulan öfe ve üzüntü diyince aklıma hep Boomtown gelir, muazzam bir diziydi, hele ilk sezonu. Aynı şeyleri izlemeye alışmış seyirciye fazla gelince, önce anlatım tarzı değiştirildi, basitleştirildi, sonra da apar topar kaldırıldı yayından. Bir Boomtown bir Arrested Development içimde yaradır, zalimlerin şerrinden diğer dizilerim nasibini almasın da. :) Burada sıralanmış dizilerin çoğunu bilmiyordum ama, indirmeden garanti olayına girdiğimden sanırım. :)

ferdinand dedi ki...

Carnivale yazayım dedim arkadaşlar yazmış, katılıyorum, destekliyorum.
Carnivale geri dönsün kampanyaları yapılmış, internet siteleri açılmıştı lakin aşırı masraf filan bahaneleriyle mundar ettiler güelim diziyi. Bu kadar sevilmesi belki de tadının damaklarda kalmasındandır.

NEKO dedi ki...

Veronica Mars ve Dark Angel için söylediklerinize canı gönülden katılıyorum ve halen VM 3. sezonu bitmesini istemediğim bir kahve gibi minik yudumlarla doya doya izlemeye çalışıyorum. Nolaydı da bu kadar söyletmeselerdi bir filmi olaydı. :)

Persephone dedi ki...

Ah, bir Veronica Mars'ı iptal ettiği için CW'ye, bir de Dollhouse'u iptal ettiği için Fox'a etmediğim küfür yoktur sanırım. Gerçi Dollhouse söz konusu olduğunda Fox'a edilecek küfür sebebi çok sizin de dediğiniz gibi; iptal edilen pilot bölümü hem alt yapısı, hem felsefesi hem de konunun gidişhatı açısından çok iyi bir fikir verirken yayınlanan pilotu gayet başarısızdı. Ama burda Whedon'a kızmak gerek, daha önce hem Angel'da (ki Epitaph Two'da da Angel gibi bir son gelcek diye düşündüm uzun bir süre) hem de Firefly'da yaşamışsın aynı şeyi, ne demeye Fox'a gidersin??

Benden başka Dead Like Me'yi izleyip seven birini görmek güzel :) Sonradan çıkan filmi çok başarılı bulmadım ama.

Arrested Development da bu listede kesinlikle olması gereken bir dizi bence de. Ayrıca iptal olacağını öğrenince saçma sapan finallerle bitiren dizilerin aksine (gerçi burada da Dollhouse'u tenzih etmek gerek, Epitaph One ne muhteşem bir finaldir) bunu malzeme olarak kullanıp birbirinden şahane bölümler ve espriler çıkarması da takdire şayandır. :)

Freaks and Geeks ile Dark Angel'a da bakacağım, bu yazınızdan sonra zevkinize güvenebileceğimi fark ettim. :)

löker dedi ki...

Bir detay ekleyeyim dedim. Firefly Fox'un hiddetine içeriğindeki muhalif tavırla maruz kalmıştı ve yayından kaldırılacağı anlaşılınca hayranları aralarında para toplayıp Wheedon'a göndererek "finali çek bari" dedikleri için Serenity gibi bir filme kavuştuk. DVD satışlarının yüksek olması da bunun bir parçası. Film gişede düşük bir başarı elde etmişti, ama aynı hayranlar -biraz da profil olarak evinde bir şeyler izlemeyi sevdiklerinden midir, bir koleksiyonun parçası yapmayı tercih edenlerden olduğundan mı bilinmez- DVD'lerle yapım bütçesini denkleştirmeyi becerdi der internet cüceleri...

Film çıktıktan kısa bir süre sonra Türkçe menü ve altyazı desteğiyle satışa sunulması, düzgün yatırım yapılan filmler için şansın yüksek olduğunun da başka bir göstergesi mutlaka... Yaygın olabilince satış yaparak ayakta kalabiliyor işte böyle ufak pazarlara oynayan filmler, yapımlar bile... Aaah Firefly ah!

Jassinpera dedi ki...

Firefly'ı izleme imkanım olmadı ama izleyen tüm arkadaşlarım beğeniyle bahsediyorlardı. Veronica Mars çok eğlenceliydi; kurgusu kuvvetliydi; izlendikçe insanı içine çeken, karakterlerle özdeşebileceğiniz bir diziydi. Hayal kırıklığına uğraşmıştım. Sarah Connor ile ilgili olarak; şahsen diziyi ben sevmemiştim, konsept olarak iyi bir fikirdi ama genel hava çok kötüydü bence. 20 bölüm falan izledim sanırım ve çoğunda sıkıldığımı hatırlıyorum. Angel zaten beş sezon sürdü; evet seviyordum ve neredeyse her bölümünü tekrarlarıyla iki üç kez izlemişimdir. Ancak erken bittiğini düşünmüyorum. Freaks and Geeks çok güzeldi; özellikle seksenlerde geçmesi ve ilişkiler çok gerçekçiydi. Tru Calling güzeldi; izleyip de beğenmeyen tanımıyorum sanırım. Ama niye yayından kalktığını anlamak zor değil.
My so called life ise izleyemediğim dizilerden. Ama çok övmüşsünüz, edinip izleyeceğim. Dollhouse ise sevmediğim bir dizi oldu. Bence oradaki sorun karakterlerin kurgudaki yerlerinin sağlam olmamasıydı. Dead Like Me çok sevdiğim dizilerdendi. Bitince ciddi üzülmüştüm; çoğu arkadaşım ise saçma bulmuş izlememişlerdi. Burada hatırlayınca tekrar izlemeye karar verdim, teşekkürler.
Dark Angel ile ilgili tespitiniz süper; konusu güzeldi ama kurgu ve oyunculuk bence başarısızdı.Şimdi bana saldıranlar olabilir ama ben James Cameron'dan hoşlanmıyorum, o kullandığı mavi yeşil filtreler falan, hoşlanmıyorum.
4400 yazan arkadaşlara katılamıyorum, nedense o dizi beni hiç çekmedi, kaldı ki bayılırım zuzaylıya, kaçırılmaya vs.
Ama ııh sevmedim.
Boomtown ise süperdi gerçekten, neden iptal edildiğini anlamamışımdır.
Ama iyi bir liste elinize sağlık.

Kesinlikle , belki * dedi ki...

dark angel iptal edilmeseydi jensen ackles ortaya çıkıp supernatural'da dean olamazdı doğal olarak pekte güzel bir supernatural çıkmazdı ortaya ama o fox yok mu o fox saçımı başımı yolduruyor benim. tscc iptal edilir mi hiç ?

Adsız dedi ki...

Fox'un yaptığı katliamdan Fringe 3.sezona kadar gelebildi Allahtan.

We are the Hippies dedi ki...

iptal olunca da ayrı bir izlemek için insanı çekiyor :d

Şamdak Ayısı dedi ki...

iptal olduğu için bukadar övüldüğü açık...bütün reyting alan objelerin çou terminatör dede var..bütün diziler güzel eğlenceli..ama uzadıkça boku çıkıyor...iptal edilenler aynı zamanından erken ölen sanatçılar gibi efsane oluyor...

sarkaç dedi ki...

Yapmayın yahu. Bu yazı bir yıl önce yazılmış. Ben Veronica Mars'ı daha yeni keşfettim. BattleStar Galactica'dan beri gününü ve saatini unutmadığım tek dizi oldu. Yaş grubuma uygun değilmiş gibi görünse de. Ne üzüldüm şimdi. Yok mu yani devamı, üç sezoncuk ömrü mü var?

troublegumm dedi ki...

Çok hoş bir liste olmuş. Özellikle Freaks and Geeks'i es geçmemiş olman takdire şayan :)

Mathilde dedi ki...

Bu yazıyı açıp açıp iptal edilmiş dizileri izliyorum. Angel ve Veronica Mars'ı izlemiştim, Firefly ve Freaks and Geeks'i de izledim sonunda. Nasıl iptal edilebilir bu 2 muhteşem dizi aklım almıyor! Firefly devam etseymiş Battlestar Galactica'yı bile silip süpürürmüş. Freaks and Geeks ise kült dizilerin en başında yer alırmış ki bu kadar az bölümle bile benim gözümde o mertebeye ulaştı. Bu kadar inandırıcı karakterlere sahip bir lise dizisi görmedim. Rock'n roll döneminde geçmesi de ayrı bir güzellik tabii.

G E R E K İ R dedi ki...

pushing daisies de unutulmuş
iptal edildiğini öğrendiğimde içimden bir şey ölmüştü resmen

Çavlan dedi ki...

vera de nova: bu yazıyı yazarken pushing daisies'i bilmiyordum, sonra izleyince şöyle bir yazı çıkmıştı: http://kedilervekitaplar.blogspot.com/2012/02/pushing-daisies.html

Unknown dedi ki...

Jericho bu listeye girmeyi hak ediyordu.

İndigoSaçlıKız dedi ki...

My name is earl ve (tarihten kaynaklı yazmadığını düşündüğüm) ringer!! gerçekten konusu bu kadar çekici karmakarışık bi diziyi ilk sezonda iptal etmeleri ahmaklıktı. aynı zamanda save me'yide sevmiştim içtendi en azından. VM'ı iptal edenlerin evine Allah ateş salsın inşAllah!

Adsız dedi ki...

Şu kadarını söyleyebilirim ki evet burda listede yazan ve severek izlediğim pek çok dizi vardı. Bittiklerine üzülmüştüm. Ayrıca bu reyting olayına hiç bir şekilde inanmıyorum ne türk ne de yabancı dizilerde reyting yüzünden iptal edilmiyor diziler birileninin saçma sapan kararları yüzünden iptal ediliyor. Yine de Ghost Whisperer ve Charmed adlı dizileri yermeni gerektirmez bu. İkisinde de metafizik ve farkındalıkla ilgili gerçekten doğru olan pek çok şey vardı. İyi i uzun sürdü ikiside ve iyi ki izledim gene yayınlansa gene izlerim. Ama yazının başında dediğim gibi. Çok güzel diziler saçma sapan nedenlerden iptal edildi o konuda haklısın.