8 Aralık 2009 Salı

Battlestar Galactica'nın Prequel'i: Caprica

Bilmeyenler için, Battlestar Galactica: 1970'lerde de aynı adla çekilip yayınlanmış bilimkurgu dizisinin 2003'teki yeniden çevrimi. Mini-dizi olarak başladı, 4 sezon sürdü, geçtiğimiz sene bitti. Gelmiş geçmiş en iyi TV dizilerinden. Caprica: Bu dizinin prequel'i, yani bu diziden doğan, BSG'nin bir nevi spin-off'u olan ama BSG'den önceki olayları anlatan dizi. Battlestar'ın 60 yaşındaki amirali Adama, Caprica'da 10 yaşlarında bir çocuk.

Caprica'nın pilotunun DVD'si geçtiğimiz yıl, yanılmıyorsam Ocak ayında çıktı (BSG'nin finalinden hemen sonra). Asıl sezon 2010 Ocak ya da Şubat'ta başlayacak. Dizinin pilotuyla diğer bölümleri arasına uzun bir zaman aralığı girmesin diye sabredip izlememiştim ilk bölümü; geçtiğimiz haftasonu artık dayanamadım ve izledim, ne de olsa 1 ay gibi bir zaman kaldı başlamasına. İlginç olan şu ki, izlediğim 90 dakikalık bölüm aslında dizinin ilk bölümü değil, sadece DVD için çekilen film versiyonuymuş. Bu versiyon TV'de hiç yayınlanmayacak, DVD'nin alacağı (aldığı) tepkilere göre pilot bir anlamda baştan çekilecek, ya da belki bazı sahneler çıkacak, bazıları eklenecekmiş.

Caprica, anasından çok farklı bir dizi olacağa benziyor. Battlestar Galactica'nın başlangıcındaki olayların 60 sene öncesinde geçen dizi, iki ailenin yaşamı üzerinden ilk Cylon'ların yaratılışını konu alıyor. Bölümün başlarında bu iki ailenin gündelik hayatını görüyoruz: Graystone ve Adams ailesi. Joseph Adams (ya da Adama) BSG'de duyduğumuz büyük insan hakları avukatı olmaktan çok uzak (Çok uzak da ne peki? I-ıh, spoiler vermemeye çok kararlıyım). Daniel Graystone ise (ki bu karakteri canlandıran amca oyunculuk babında aşmış) zengin bir bilgisayar dahisi, karısı ve kızıyla birlikte yaşıyor -ki bu kız da babası gibi bir dahi. Dizi bu iki aileyle ilgili gibi görünüyor ama aslında konu olarak yapay zeka, sanal gerçeklikler, dinci bağnazlar ve suç şebekelerini merkeze alıyor.



Caprica günümüz Amerika'sının bilim-kurgusal bir versiyonunu tasvir ediyor; dinsel fanatiklik ve teknolojinin getirdiği tehlikelerle parçalanan ölçüsü şaşmış bir zenginlik ve çöküş. Bunlar BSG'de de sıkça değinilmiş konular tabii ki ama Caprica doğduğu dizinin yanına -onun estetiğinden ve mitolojisinden faydalanıyor olsa da- minik bir süs olmaktan daha büyük amaçlar taşıyor olmalı.

Dizinin müziklerini, BSG'de harikalar yaratan Bear McCreary yapıyor. Başlığın hemen altındaki TV ikonunun sağında duran play tuşuna bastığınızda BSG 4. sezondan Kara Remembers'ı dinleyebilirsiniz (evet Caprica'dan bir parça koymak daha mantıklı olurdu ama ne yapalım).

Ayrıca duyduğuma göre Buffy ve Angel'ın Spike'ı James Marsters da bu sezon Caprica'da oynayacakmış, bu da Caprica'yı takip etmek için koca bir neden daha demektir pek çoğumuz için.

Battlestar Galactica gibi aksiyon dolu, izleyenin yüreğinin pırpır etmesine neden olan, her an birinin ölebileceği bir heyecan sunmuyor size Caprica, ama içine bir tutam nitelikli bilimkurgu karıştırılmış, umut vaadeden dram var ortada. Caprica'nın pilotunda uzay gemileri, Cylon'larla ölümcül karşılaşmalar, nükleer patlamalar aramayın; BSG'nin cazibesinin bir kısmı olan aksiyondan eser yok. Ama dizinin büyük ihtimal ana teması olacak konulara geniş ve usturuplu bir giriş yapılmış: dinsel fanatiklik, had safhada ırkçılık ve insanoğlunun doğası...

Caprica'da kullanılan teknoloji, Galactica evreninde gördüğü- müzden çok daha ileri gibi -ki Caprica'daki Caprica, Galacti- ca'daki Caprica'nın 58 yıl öncesini anlatıyor. Ama devam- lılık problemleri bir kenara bırakılırsa, Caprica kilit alanlarda çok başarılı; örneğin başroldeki oyuncuların seçimi, diyaloglar, müzikler, hikaye... İlk Cylon ekranda göründüğünde elinizde olmadan gülümsüyorsunuz, dehşet bir his (özellikle Battle- star Galactica bittikten sonra yaşamlarında açılan boşluğu dolduramamış biz zavallı 'fan'lar için). Genele bakıldığında pilotu mükemmel olmasa da, pek çok açıdan çok iyi bir dizi olacağının ipuçlarını veriyor pilotta Caprica, şahsen ben dizinin gideceği yeri heyecanla bekliyorum. Caprica'yı takip etmek BSG hayranlarının boyunlarının borcu, ama Battlestar Galactica'yı izlememiş seyircilerin de bir şans vermesi gereken bir dizi bu.

5 yorumcuk:

Unknown dedi ki...

BSG diyince tüylerim diken diken olur her zaman, tabii bunda en büyük etkenle ne diyecek olursan mutlaka Bear McCreary'nin muhteşem müzikleri (hala arabada OST'yi dinlerim), Bill Adama'nın yani Edward James Olmos'un harika oyunculuğu gelir.

Caprica'yı da aynı evrenin bir dizisi olduğu için izleyeceğim muhakkak.

kkakoz dedi ki...

Benim blogda ne buldunuz bilmiyorum ama ben burda çok ihtiyacım olan bir şeyi bulduğumu söyleyebilirim.

iyi günler

porco rosso dedi ki...

bir ben miyim bittiğine sevinen bu dizinin?

öncelikle takip ettiklerimizden ilk biten dizilerden biri olması tabi ki sevindiriciydi.
ama dizi artık bitmeliydi zaten. uzamış. dizinin genel gidişine hiçbirşey ifade etmeyen bölümler yayınlanmıştı. karakterler tutarlı değildi (uzayda da olsa insan insandır.tutarlı olmalıdır) sıkmaya başlamıştı nerdeyse.

şimdi bir star wars da değil ki bsg tekrar tekrar filmler eski bölümler çekilecek bir dizi değil kanısındayım.
izlemiş sevmiş bitirmiş sevmemeiş biri olarak yazıyorum.

Short Skirt Long Jacket dedi ki...

valla bence gerçek battlestar hayranı battlestar'ın bittiğine sevinemez, olsa olsa finali keşke başka türlü olsaydı herşeyi dine bağlamasalardı diye iç çeker üzülür :)

böyle diyorum ama final bölümleri çok sevdim, gözlerim doldu bazı yerlerde (tabii mccreary'nin müzikleri olabilir bunun asıl niçini) çok etkiliydi üstelik battlestar her zaman din üzerine olmuştu. yani din mesajı veren bir dizi değil kesinliklede dini sorgulayan dinsel fanatiklikle ilgili bir dizi olmuştu. bu gözle bakıldığında esasında çok başarılıydı final.

üstelik son sezonlardaki her bölüm anlamlıydı, hepsi önceden düşünülmüştü, hele hele karakterler acaip gerçekçiydi, gelişimleri özellikle. üstelik bu dizi kanal cancel ettiği için falan bitmedi, dizinin yazarları bitirmeye karar verdiler. yani aslında daha çok uzun yıllar meyvelerini toplayabilirler, bunun sırtından para kazanabilirlerdi ama akıllarında başından beri başı sonu belli bir hikaye vardı ve ne gereksiz uzattılar, ne de kısa kesip bizde birşeyler yarım kalmış duygusu bıraktılar.

caprica bu bağlamda ne kadar başarılı olur bilemem. ilk bölümü izledim, gerçekten de battlestar'daki aksiyon yoktu ama felsefi anlamda çok dolu dolu bir dizi olacağa benziyor :))

bir de porco roso demişsin ki: şimdi bir star wars da değil ki bsg tekrar tekrar filmler eski bölümler çekilecek bir dizi değil kanısındayım.

yanlış anladın galiba çünkü caprica battlestar'ın yeniden çevrimi değil, film de değil. prequel yani battlestar evreninde geçiyor ama battlestar'la alakaası yok. çavlan anlatmış zaten yazısında battlestar'ın ilk bölümünden yaklaşık 50 sene öncesine dönüyor. ilk cylonlar nasıl yaratıldı onu anlatıyor. ilk bölümü dvdde çıktı geçen sene, bu senede ilk sezonu başlıyor.

heyecanla bekliyoruz biz aliecek caprica'yı, bakalım nasıl çıkacak :)

Porco Rosso dedi ki...

short skirt long jacket : yok yanlış anlamadım. zaten star warsda da aynı şeyler çekilmiyor. ejdderha mızrağı tadında her karaketerin ayrı hikayeleri her ülkenin hatta her zamanın ayrı hikayeleri anlatılıyor. yani star wars ile yapılan şey bsg ile de yapılıyor. tabi ki direk bağlantısı olmasa da adamanın bebek, robotların insanların emrinde olduğu ve caprica patlamasının nasıl olduğunu gösteren bir şeyler olacak. frpdir en nihayetinde. yaratılan dünya, hikaye ve karakterler o kadar çok zaman almış ve derinliklidir ki tekrar tekrar bişeyler yapılabilir.

ayrıca diziyi izlemiş, bitirmiş biri olarak (sıkılıp yarım bırakmış değil) değerlendriyorum ve sevmiyorum.

ha yine de dersen ki çok güzel, olsun. bence de olsun. ben izlemem diyorum :))