7 Eylül 2015 Pazartesi

Dizi Günlüğü (Kısa Kısa #13)


Nedense son zamanlarda Umut'la yeni keşfettiğimiz ve şahane başlangıç yaptığını düşündüğümüz hemen hemen tüm dizilerden birkaç bölüm sonra sıkılıyor ve izlemeyi bırakıyoruz (örneğin: pek bir övülen Mr Robot ve Daredevil). Aynı durum halihazırda takip ettiğimiz dizilerin bir kısmının yeni sezonları için de geçerli. Televizyon dizileri altın çağını, ülkemiz de son yılların herhalde en karanlık çağını yaşarken, dizilere ve güzel kaçışlara her zamankinden çok ihtiyaç duymamıza rağmen çoğu yapıma burun kıvırıp kurak bir dönem geçirdiğimiz şu günlerde, bu yazıda tanıtacağım diziler ilaç gibi geldi bize. Gerçi bilmem ki bunları alıştığımız dizilerle aynı kefeye koymak ne kadar doğru olur - biri mini dizi, diğeri çizgi dizi, öbürü gizli kamera şakası programı. Olsun. Bu dörtlüye ayrı ayrı bayıldık, bayılıyoruz. İzleyecek yeni bir şeyler arayışındaysanız buyrun:



İngiliz yapımı, az ama öz bölümlü bir dizi olan The Fall, Belfast'ta, Kuzey İrlanda'da geçiyor, bu da oyuncuların şahane aksanları sayesinde kulaklarımız bayram ediyor demek. Dizinin şu an iki sezonu var, üçüncü sezon onayı da aldı, 2016 yılında çekilip yayınlanacak. Başrollerde, geçen yıllarla güzelliğine güzellik katmış olan X-Files'ın Scully'si Gillian Anderson ve Once Upon A Time'daki şerif rolünden biliyor olabileceğiniz Jamie Dornan var. The Fall aslında bir seri katil hikayesi -ama benim gibi bu tarz hikayelerden bıkmış biriyseniz bile ilginizi çekebilecek, çünkü büyük ustalıkta yazılıp çekilmiş, türdeşlerinden farklı olarak da son derece gerçekçi karakterlerle dolu bir dizi. Son aylarda izlediğim -filmler de dahil olmak üzere- hiçbir yapımın beni The Fall kadar etkilediğini hatırlamıyorum.


Animasyonlara pek sıcak bakmayanlardan olabilirsiniz, ama Rick and Morty'nin kendine has (ve fena halde komik) mizah anlayışına, orijinal ve zekice hikayelerine bir şans vermiyorsanız çok şey kaybediyor olabilir misiniz? Bence olabilirsiniz. Ya da ne kaybedeceksiniz canım, çizgi film sevmiyorsanız sevmiyorsunuzdur. Ama Rick & Morty'nin her şeyin üstüne bir de bilim kurgu olduğunu söylemiş miydim? Rick biraz çatlak bir bilimadamı, Morty de onun çok parlak olmayan ama hevesli, coşku dolu torunu. İkilimiz her bölümde uzayın derinliklerine ya da paralel evrenlere, bazen de bir insanın rüyaları ya da iç organlarına seyahat ediyor ve kendilerini tuhaf mı tuhaf maceraların içinde buluyor. Karakterleri yaratırken Back to the Future serisinin Doc ve Marty'sinden esinlendikleri kesin, ama Morty'nin hiçbir surette Marty kadar cool olmadığı da bir gerçek. Dizinin yaratıcıları, hem Ricky'yi hem de Morty'yi (inanılmaz ama) seslendiren Justin Roiland ile Community'nin yaratıcısı Dan Harmon.


You're the Worst, iki kişinin ilişkisi üzerine kurulu bir komedi dizisi -ama neyse ki kahkaha efektsiz bir komedi dizisi. Sadece ilişkiler üzerine olan bir diziyi izlemekten keyif alamayacağımı düşünürdüm, gel gelelim, Jimmy (Chris Geere) ve Gretchen (Aya Cash), televizyon ekranından çok gerçek hayattan tanıdığımız, dizi karakterlerinden alışmış olduklarımızın dışında insanlar, sevgililikleri de öyle. Jimmy İngiliz, huysuz ve bencil bir yazar, Gretchen'sa bir hip-hop grubunun halkla ilişkilercisi, 30'una merdiven dayamasına rağmen hiç de büyümek gibi bir niyeti olmayan hatun kişi. Bir düğünde, ancak pek geleneksel olmayan bir biçimde tanışıyor ve tek gecelik ilişki yaşamaya karar veriyorlar, ama birbirlerinden hoşlanınca görüşmeye devam ediyorlar. You're the Worst, hayat ve ilişkiler konusunda enkaz vaziyette olan iki insanın, bir ilişkimsi yaşama, bol bol deneme-yanılma girişimleri üzerine kurulu, çok eğlenceli bir dizi. 10 bölümlük bir ilk sezonu var, ikinci sezonuysa birkaç gün sonra başlıyor!


Lise yıllarından beri arkadaş olan dört adam: Brian (Q), James (Murr), Sal ve Joe. Impractical Jokers'da otuzlarının ortasındaki bu dört arkadaş sürekli birbirini utandırmaya çalışıyor, iddialara giriyor, kaybeden kişi ise iğrenç şekillerde cezalandırıyor. İzleyecek kaliteli bir reality programı ararken karşıma çıkıp duruyordu IMDb'de, hem popüleritesi, hem de puanı çok yüksekti, ama konu bölümünde buna benzer şeyler yazdığı için bir türlü ilgimi çekmiyordu. Merakıma yenilerek youtube'da bir challenge'larını izledim bir gün, izleyiş o izleyiş, tiryakisi oldum. Umut da ben de hayatımızda izlediğimiz açık ara en komik şey olduğuna kanaat getirdik sezonu tamamlamadan, bu dörtlünün her birini sanki gerçek arkadaşlarımızmış gibi sevmeye başladık, bazı bölümleri iki kez izledik hatta ve şu an yeni bölümlere yetişmiş ve her bölüm için bir hafta bekliyor olmaktan (4. sezonun sonlarında şu an, 100. bölüm yeni yayınlandı) hiç mi hiç hoşnut değiliz. Umarım uzun yıllar daha devam ederler. Bildiğimiz kamera şakalarından temelde büyük bir farkı var bence Impractical Jokers'ın: hiçbir şeyden habersiz sokaktaki adamı enayi yerine koymak yerine, kendilerini (birbirlerini) enayi yerine koyuyor, yerin dibine batırıyor, rezil rüsva ediyor olmaları. Örneğin bir mağazanın çalışanları kılığına giriyorlar, amaç da her şeyi dinleyip izleyen diğer üç arkadaşın kulaklıkla kendilerine verdikleri her utanç verici direktife uymak. Çekinip yapamadıklarında kaybetmiş oluyorlar, o bölümün sonunda en çok kaybeden kişiye ise ona (ve zaaflarına, korkularına) özel ayrı bir ceza veriliyor. The Office'in ilk üç sezonunda bile bu kadar gülmemiştim ben.

27 yorumcuk:

Adsız dedi ki...

(Kısmen) uzun yorumlarınızı özlemişim.. Tavsiyeler için de ayrıca teşekkürler. :)

Adsız dedi ki...

(Kısmen) uzun yorumlarınızı özlemişim.. Tavsiyeler için de ayrıca teşekkürler. :)

Lazy Otter dedi ki...

The Fall gerçekten güzel bir dram dizisi. Baya germeyi de başarıyor izleyicisini. Ayriyeten dizide ki feminist göndermeleri de çok seviyorum. Rick and Morty'de gerçekten favori animasyon dizim şu an. Özellikle her bölüm çıtayı daha da yükseltiyorlar, yazar kadrosu gerçekten çok yaratıcı. Futurama'nın özlemini dindiriyor biraz. You're The Worst ise ana karakterlerin dışında yardımcı rollerde ki arkadaşlarda gerçekten döktürüyor. 1. sezon finalinde ki This Woman's Work şarkısı da güzel bir sürpriz olmuştu bana.(şarkıyı çok severim.)
4. yapımı izlemedim ama izlemeyi istiyorum. Facebook'da çok güzel methiyeler dizmiştiniz şov ile ilgili.

Lazy Otter dedi ki...

Bu arada eğer izlemediyseniz Broad City'i şiddetle öneririm.

Çavlan dedi ki...

@Lazy Otter teşekkürler, seyredilecekler listemize aldık.

mutlu keçi dedi ki...

Mr. Robot'tan sıkılma yorumuna +1 diyorum. Bir de dizi film önerileri yazılarınızı özlemiştim özlüyorum. :) izlemediyseniz Mozart in the jungle da benim önerim olsun.

Çavlan dedi ki...

@Mutlu Keçi tamamdır, onu da listeye ekledik. Çok teşekkürler :)

Taha dedi ki...

Rick and Morty'i Community ile ortak yaratıcıları olması sayesinde keşfedip hayranlıkla izlemiştim. Bu arada siz Community'i izlemiş miydiniz? İzlemediyseniz kesinlikle tavsiye ederim. İzlediyseniz, beğendiniz mi?

Persephone dedi ki...

Olley, yeni yazi!

You're the Worst'un hastasiyiz, Broad City'yi ben de oneririm. Amy Poehler okulundan cikma iki komedyen kizimizin New York'taki yasam dinamigini absurt sekilde de olsa en gercekci anlatan dizi benim nazarimda :p you're the worst'teki kadin karakterler nasil 'oh be sonunda manic pixie dream girl fantazisi bitiyor' dedirtiyorsa Broad City YASS QUEEN! dedirtiyor :p

Persephone dedi ki...

Community +1 Arrested Development (son sezonu tenzih ediyorum) ile birlikte gelmis gecmis en cok guldugum dizi :p easter egg dolu bir de. Besinci kez izleyince bile yeni bisey goruyorsun arka planda :p

gündüz baykuşu dedi ki...

yazınız ilaç gibi geldi; birkaç aylığına evde yatak istirahatndeyim ve zamanı geçirmek için izlenecek güzel dizi arayışındaydım. ben de, başladığım biçok diziden bi türlü zevk alamadım. the fall'u bayılarak izledik eşimle, yeni sezonu bekliyoruz. yazınızı okur okumaz impractical jokes'u izlemeye başladım youtubedan, ve gerçekten inanılmaz eğlenceli. kendi kendime deli gibi güüyorum :D bu benim için süper oldu. bir çizgifilm delisi olarak rick ve morty'ye de hemen başlıyorum. evde yatma sürecime neşe kattınız, çok teşekkürler :)

Çavlan dedi ki...

Taha & Persephone: tamam o zaman, kesin başlıyoruz community'ye de, arrested development'a da. zaten kaç yıldır aklımın bir köşesinde duruyorlardı :)

@gündüz baykuşu: geçmiş olsun. impractical jokers'ı beğenmenize çok sevindim. iyi rick & morty'ler :)

booknut dedi ki...

Rick and Morty'i cok begenerek izliyorum. You're the Worst'e yazinizi okuyunca basladim, bir gecede 3 bolum goturmusum. Diger iki diziye de mutlak bakacagim.

Sera dedi ki...

Ben de acaba sorun bende mi çoğu dizi sarmıyor diyordum. Yalnız değilmişim bu konuda :) The Fall'u merak ediyordum ama seri katilli bir şeyler izlemek istemediğim için başlamamıştım. Bu vesileyle başlarım artık. Impractical Jokers'ı da merak ettim hmm.

even better than the real thing dedi ki...

Çok iyi oldu bu öneriler, harikasınız vallahi.

Adsız dedi ki...

Bilmediğim diziler keşfettim, bakalım tatmin edecekler mi beni. Teşekkürler.:)

KadirBey dedi ki...

Herkes söylemiş ama Community'i ben de öveyim. Son iki sezon biraz zorlamaydı ama yine de izlenebilirdi. Onun dışında çok yaratıcı ve çok güzel. The Fall ve Rick and Morty'i de en kısa zamanda izleyeceğim :)

Çiçek dedi ki...

Sayenizde listeme yeni diziler eklemiş oldum. Ben de Narcos'u öneririm.

Ebygale dedi ki...

öneriler için teşekkürler, the fall en merat ettiğim oldu, en kısa zamanda izleyeceğim, sevgiler..

Lulu's life dedi ki...

Narcos dehasini denediniz mi ? Kesin sans verin derim.. Pablo Escobar efsanesini bilirdim ucundan kiyisinda da bu denli a-acayip bi hikayesi oldugunda habersizdim :) You are the worst'u da tam olarak ayni gun icinde bir nefeste izledigimiz icin bu derece keyif alacagim yeni bir dizi denk gelecek mi meraktayim ! neyse en azindan kavusmamiza az kalan bir D.Abbey saheseri var.. Hic bir sey bulamazsak onu sakin sakin izleriz.. :) Bir de iyi ki bu blogu tanimama neden olan nefis bir arkadasim var ! Onu buradan sevgiyle sardim ! :) x

Lulu's life dedi ki...

Narcos dehasini denediniz mi ? Kesin sans verin derim.. Pablo Escobar efsanesini bilirdim ucundan kiyisinda da bu denli a-acayip bi hikayesi oldugunda habersizdim :) You are the worst'u da tam olarak ayni gun icinde bir nefeste izledigimiz icin bu derece keyif alacagim yeni bir dizi denk gelecek mi meraktayim ! neyse en azindan kavusmamiza az kalan bir D.Abbey saheseri var.. Hic bir sey bulamazsak onu sakin sakin izleriz.. :) Bir de iyi ki bu blogu tanimama neden olan nefis bir arkadasim var ! Onu buradan sevgiyle sardim ! :) x

Mustafa Karagoz dedi ki...

Impractical Jokers'in ilk 3 bolumunu izledim. Gercekten harika! Tavsiye ettiginiz icin cok tesekkurler. Gulmekten yoruldum!

Çavlan dedi ki...

Lulu's life & Cicek Isiksel, narcos'u ilk kez sizden duydum ama imdb puanı acayip bir yükseklikte, bakıcam mutlaka, çok teşekkürler.

Mustafa Karagoz çok sevindim :)

Persephone & Lazy Otter bu arada Broad City'ye bayıldım.

Unknown dedi ki...

Bence çok kasmayın yeni dizi bulmak için önünüzde 2 yol var:)
1)person of interest'e başlamak
2)person of interest izlediyseniz tekrar izlemeye başlamak

Ruhsuz Atmaca dedi ki...

Hala The Fall a başlıyacam :)

Unknown dedi ki...

Danimarka / İsveç yapımı BRON/BREON izlediğim in iyi dizi idi. Şiddetle önerilir. Polisiye. Lakin oyunculuk /kurgu ne imiş görmek için. edebiyat tadında ; kitap okur gibi izliyorum adeta..

Çiçek dedi ki...

Gerçekten de BRON/BREON inanılmaz iyi bir dizi. Adamların kafası çok farklı çalışıyor. aksiyondan ziyade karakter odaklı bir dizi.