26 Mart 2012 Pazartesi

The Hunger Games

Yönetmen: Gary Ross
Yazar: Gary Ross, Billy Ray ve Suzanne Collins (senaryo), Suzanne Collins (roman)
Oyuncular: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Woody Harrelson, Lenny Kravitz, Liam Hemsworth, Stanley Tucci, Donald Sutherland
Tür: Aksiyon|Dram|Bilim Kurgu
Yapım yılı: 2012
Süre: 142 dk.
Ülke: ABD
Dil: İngilizce
IMDb puanı: 8.1/10
Çavlan'ın puanı: 7/10
Umut'un puanı: 7.5/10


Gösterime girdiği haftasonunda 155 milyon dolarla hasılat rekoru kırarak Harry Potter'ın son filmiyle Dark Knight'ın açılışlarından sonra dünya rekorunda üçüncü sıraya kurulan The Hunger Games'i duymayan kalmış mıdır bilinmez ama, aşina olmayanlar için konusunu kısaca anlatmakla başlayayım yazıya. Kahramanımız, Katniss adında, karnını doyurabilmek ve ailesine bakabilmek için girmesi yasak olan ormana sızarak avcılık yapan, on altı yaşında bir kız. Açlık Oyunları isimli bir "reality show"a katılacaklar için çekilen kuradan küçük kızkardeşinin ismi çıkınca, turnuvaya onun yerine katılmaya gönüllü oluyor Katniss. Turnuvaya geçmeden önce, Katniss'in içinde yaşadığı toplumu biraz olsun anlatmak gerek: Panem isimli bir ülkenin 12. mıntıkasında, tüm mıntıka halkı gibi inanılmaz bir fakirlik içinde yaşıyor kahramanımız, bunun gibi on bir mıntıka daha var ve insanlar buralarda elektrikli çitlerle çevrili bölgelerinde dışarı çıkma izinleri olmadan, açlıktan ölmemek için savaş vererek yaşarken, diğer tarafta mıntıkaları kontrol eden başkent Capitol'de dünyadan habersiz, estetik ameliyatlar ve magazin programlarıyla kafayı bozmuş, ziyafetlerde daha fazla yiyebilmek için yediklerini kusarak büyük bir zenginlik içinde yaşayan insanlar var.

21 Mart 2012 Çarşamba

Keşif Oyunları


Bu derlemede son zamanlarda sıklığı artmış, temel çıkış noktaları keşfetme arzusunu doyurmayı hedefleyen ve her şeyden öte içinde bulunulan dünyanın atmosferin yaratımına odaklanan oyunlar arasında en uç örneklerden bir liste yapmaya çalıştım. Yani oyun mekaniklerini alt edip kazanmaya veya bize sunulan hikayeleri yaşamaya değil, kendi başına bir deneyim olarak içinde bulunduğumuz dünyayı keşfetmek ve sadece keşfetmek için oynadığımız oyunlardan. Tabii "keşif kelimesinden anladığın sadece mekansal keşif mi?" diyerek bir tartışma başlatırsanız bir şey diyemem, bildiğim çoğu oyun içinde en uç örnekleri mekan üzerinden keşfi zorlayanlar arasında bulmuş (veya fark edebilmiş) olduğum için liste böyle olageldi açıkçası.

18 Mart 2012 Pazar

Syndicate’la Yeniden


Bir tek bana mı öyle geliyor yoksa başka fark eden var mı acaba, şu günlerde konsol için FPS geliştiren firmalar kendi oyunlarını tanımlarken çok sık “not just another shooter“ lafını kullanmaya başladı. Bu tarz oyunları seven insanlar bile her şeyiyle birbirine benzemeye başlayan FPS’lerden sıkılmaya başlamış olsa gerek (ki ben çoktan umudu kestiğim için tahmin yürütüyorum), “yok vallahi abi bak bu farklı” şeklinde bir refleks geliştirmişler herhalde. Sen o kadar marketing'e para akıt, kendi çalışanlarına metacritic’te övgüler yazdırıp oyun puanını yukarılara çektir, istediğini yazmayan inceleme yazarlarının işiyle oynayacak kadar kendini kaybet (bkz. Jeff Gerstmann), aylarca üstüne para harcadığın oyunun kaderi şu cümlenin inandırıcılığına kalmış olsun.

12 Mart 2012 Pazartesi

Paralel Evrenden Film Afişleri #2

Peter Stults, çoğumuzun bildiği modern sinema örneklerinin bir başka zaman ve mekana ait olduklarını hayal etmiş, ortaya da bu nefis afişler çıkmış. (Paralel Evrenden Film Afişleri #1'i kaçırdıysanız burada.)


Paralel Evrenden Film Afişleri

Sean Hartter, iki yıldır "olmayan" filmlerin posterlerini tasarlıyor. Daha doğrusu var olan, adlarına aşina olduğumuz ama bir yanlarıyla farklı, belki paralel bir evrende çekilselerdi farklı yönetmenler ve farklı oyuncularla bir başka çağa ait olacak filmlerin posterlerini.


5 Mart 2012 Pazartesi

Film Afişi Klişeleri

Fransız blogger Christophe Courtois'un üşenmeyip bir araya getirdiği afişler, bu endüstrinin biraz olsun yaratıcılığa gereksinim duyduğunu gösteriyor sanki. Kolajları büyütmek için üstlerine tıklayın!

Gözleri bağlı