15 Şubat 2012 Çarşamba

Wonderfalls


Bugünkü "iptal edilerek harcanan" dizi, 2004 yılında yayınlanan ve tek sezonda fişi çekilen komedi/dram Wonderfalls. Kahramanı, birkaç yıl önce prestijli bir üniversitenin felsefe bölümünden mezun olmuş, ama şu an bir hediyelik eşya dükkanında tezgahtarlık yapan, bir karavanda yaşayan, her türlü sorumluluktan bucak bucak kaçan, sevgilisiz, hobisiz, amaçsız, kayıtsız, duyarsız, suratsız ve aksi hatun kişi Jaye (Caroline Dhavernas). Derken bir gün, oyuncak hayvanlar Jaye'le konuşmaya ve garip şeyler yapmasını söylemeye başlıyorlar. Bunlar, Jaye'i o an için zor duruma sokan saçmasapan hareketler gibi görünse de, her bölümün sonunda parçalar birleşiyor ve oyuncakların direktiflerine uyduğunda Jaye'in dünyanın "daha iyi" bir yer olmasını sağladığı ortaya çıkıyor. Tabii aynı zamanda bu emirleri dinlemek, Jaye'i ve her bir üyesi birbirinden çatlak ailesini, en yakın arkadaşını ve hoşlandığı barmen çocuğu da absürd ve komik durumlara sokuyor.

Wonderfalls'da yine bir Fox faciasıyla karşı karşıyayız. Önce siparişi verip, sonra da daha ilk sezonu tamamlamasına bile fırsat vermeden, daha 4 bölümcüğü (o da yanlış sırada) yayınlanmışken yayından kaldırmak başka hangi network'ten beklenirdi ki? Yakın geçmişe bakacak olursak, Fox'un iptal ettiği dizilerin neredeyse tamamı şahane diziler (bkz: Family Guy, Futurama, Firefly, TSCC, Millennium, Tru Calling, Dollhouse, Arrested Development vd.). Bu durumda, Fox iptal ettiyse güzeldir çıkarımını yapabilir ve Wonderfalls'u iç rahatlığıyla izleyebilirsiniz.

Zamanında televizyonda sadece 4 bölümü yayınlanmış, yıllar sonraysa çekilen tüm bölümlerin DVD'si çıkmış bu 13 bölümlük dizi ağızda buruk bir tat bırakarak ve zamanından çok erken bitse de izlenmeye değiyor, çünkü hemen her şeyi güzelce toparlayan bir sezon finaline sahip. Uzunca bir mini dizi muamelesi yapılabilir rahatlıkla kendisine.

Lee Pace faktörü de diziyi eşsiz kılıyor. Pushing Daisies'deki Lee Pace burada da var; ana karakterin din bilimlerinde doktora yapan ateist erkek kardeşi rolünde, nispeten daha küçük ve daha az eksantrik, ama aynı şekilde sempatik bir rolde. (Aslında Wonderfalls'daki Lee Pace Pushing Daisies'de de var demek daha doğru - Wonderfalls PD'den 3 yıl önce çekilmiş.)

Oyunculuklar çok iyi, hikayeler çok eğlenceli, bir avuç bölümü olmasına rağmen karakter gelişimleri inanılmaz başarılı, dizinin teması ve genel havası gayet orijinal, daha ne olsun? Dizinin yaratıcısı Bryan Fuller (ayrıca bakınız Dead Like Me + Pushing Daisies) çok yetenekli bir televizyon yazarı. Yaptığı işler hem estetik olarak çok güzel görünüyor, hem de az bulunan bir mizah anlayışına sahip oluyor. Belki herkese göre değil, belki biraz fazla "garip" ve bu yüzden iptal edilip duruyor Fuller'ın programları, bilemiyorum. Bana göre harikaya yakın diziler yapıyor.















5 yorumcuk:

Kerem BLC dedi ki...

Kediler, kitaplar ve güzel hikayeler ( bir çeşit zamane dizileri) en sevdiklerim şu hayatın oyalamacıları içinde. Tüm yazılarınız için teşekkürler :))

Adsız dedi ki...

Konusu çok tatlıymış. Çok güzelmiş. Sadece konusu için üşenmeden indirip bakarım.

denizozdag dedi ki...

Kesinlikle konusu için izlenmeye değer bir dizi, sayende keşfetmiş olduk:) Fox'un dizi iptal politikasını hiç anlayabilmiş değilim. Firefly, Millennium ve Tru Calling gibi dizileri iptal ederken sürekli devama saran dizileri sezonlar boyu yayınlatabiliyorlar. Daha önce bu şekilde iptal ettikleri dizilere bakarken Profit isimli bir diziye denk geldim. Galiba ilk sezonun sonuna kadar bile şans vermemiş kanal bu diziye. Ama bir şekilde başka kanallarda yayınlatma, dvd çıkarma vs. gibi yollarla 8 sezonu bulmuş dizi. Diziyle ilgili yorumlar hep zamanının ötesinde olduğunu söylüyor. Hatta The Sopranos, Nip/Tuck, The Shield gibi dizilerin öncüsü denmiş. Fringe'i ise bir senedir iptal edelim mi etmeyelim mi diye tehdit savurmakla meşguller. Tepkiliyim bu kanala gerçekten.

Hasret dedi ki...

İyi ki rastlamışım bu yazıya acayip beğendim Jaye'i. Yani diziyi işte. Bi de müzizklerini. :p

Çağrı dedi ki...

wilfred dizisine bi göz atmanızı istiyorum. Bende yeni keşfettim. yarumlarınızı okumak harika olur...