16 Mayıs 2010 Pazar

Up, Ratatouille ve Monsters Inc

Up
Yönetmen: Pete Docter, Bob Peterson (yardımcı yönetmen)
Yazar: Pete Docter & Bob Peterson (öykü), ...
Oyuncular: Edward Asner, Christopher Plummer, Jordan Nagai
Tür: Animasyon|Macera|Komedi|Aile|Dram
Yapım yılı: 2009
Süre: 96 dk.
Ülke: ABD
Dil: İngilizce
IMDB Puanı: 8.4/10
Çavlan'ın Puanı: 9/10
Umut'un Puanı: 9.5/10

Küçük bir çocuk olan Carl'ın kendisi gibi bir serüven tutkunu, müstakbel karısı Ellie'yle tanışmasıyla başlıyor Up. Sonra Carl ve Ellie'nin gençlikten yaşlılığa geçişleri, aşk, mutluluk, hüzün ve yas gibi duygularla bezeli yaşamları sadece müzikle, diyalogsuz gösteriliyor (bu sekansta ağlamayan olmuş mudur acaba?). 80 yaşına varan Ellie kalp krizinden ölüyor ve yıllarca balonculuk yapmış olan Carl, karısıyla en büyük hayalleri olan Güney Amerika'ya hiç olmazsa tek başına gidebilmek (ve huzurevine gönderilmekten paçayı sıyırabilmek) için, evinin çatısına yüzlerce balon bağlayarak, evinin içinde bir yolculuğa çıkıyor ve farkına varmadan 8 yaşında bir çocuk olan Russell'ı da peşinde sürüklüyor.

Up, modern animasyonun başyapıtlarından biri bana göre. Hatta Wall-E olmasa, birinci sıraya bile kurulabilirdi rahatlıkla. Göz kamaştırıcı 3-D animasyonların kralı Pixar'dan çıkan en önemli filmlerden biri olan film (ki şimdi fark ettim, bu yazıda bahsettiğim animasyonların üçü de Disney Pixar'ın, ilginç), her ne kadar gerçekleştirilmemiş hayaller, ölüm, yaşlanmak, parçalanan aileler (!) gibi gayet yetişkince konulara da değinse de, daha çok çocukları hedef alan bir yapım, çünkü temelinde seyirciyi neşelendirmek ve bolca eğlence sağlamak var. Gayet başarılı olduğunu da söyleyebiliriz bu bağlamda, ağlattığı iki sahneyi saymazsak insanı deli gibi mutlu eden bir film çünkü. Huysuz, suratsız ve aksi bir ihtiyarı bu kadar şirin gösterebilmek başlı başına bir sanat ayrıca.





Ratatouille
Yönetmen: Brad Bird, Jan Pinkava (yardımcı yönetmen)
Yazar: Brad Bird (senaryo), Jan Pinkava (öykü) ...
Oyuncular: Patton Oswalt, Ian Holm, Lou Romano
Tür: Animasyon|Komedi|Aile|Fantastik
Yapım yılı: 2007
Süre: 111 dk.
Ülke: ABD
Dil: İngilizce|Fransızca
IMDB Puanı: 8.2/10
Çavlan'ın Puanı: 8/10
Umut'un Puanı: 9.2/10

Ratatouille, Fransa'nın kırsalında yaşayan, ağız tadına düşkün, iyi yemekten çok iyi anlayan minik fare Remy'le ilgili. Remy'ye yazdığı yemek kitabı ve yaptığı TV programlarıyla ilham veren aşçı Gusteau, Remy'nin en büyük kahramanıdır, oysa Gusteau çoktan ölüp gitmiş, yokluğunda beş yıldızlı restoranı Gusteau's iki yıldız kaybetmiştir, artık Gusteaus'un mutfağı, derin dondurulmuş yemekleri pek seven, kötü niyetli, gıcık mı gıcık bir baş aşçı tarafından yönetilmektedir. Remy bir gün kaza eseri, bu restoranın kanalizasyon çukuruna düşer ve kendini en çılgın hayallerinde bile rastlamadığı zenginlikte malzemelerle dolu, devasa bir mutfakta bulur. Ve minik faremizin yemek serüveni başlamış olur.

Pixar bu filmde de, mutfağın içinde gezinip her şeye el atan ve yiyeceklerin tümüyle içli dışlı olan bir fareyi iğrenç olmaktan çıkarıp sevimli mi sevimli hale getiriyor. Baştan aşağı bilgisayarda yapılmış bir animasyonun, içinde gerçek insanların gerçek hallerinin olduğu sürüyle filmden daha fazla insancıllık ve sıcaklığa sahip olması enteresan. Ratatouille'un karakterleri inanılmaz eğlenceli, seslendirmeleri ve aksanları nefis, ince mizahı şahane ve filmin animasyonu -elbette- olağanüstü. En son ne zaman bir filmi izlerken bu kadar sık gülümsemiştim bilmiyorum, hatta 111 dakika boyunca o gülümsemenin yüzümden hiç silinmemiş olma ihtimali bile var. Ratatouille bir başyapıt olmayabilir, ama fena halde eğlenceli bir animasyon olduğu kesin.





Monsters, Inc.
Yönetmen: Pete Docter, Bob Peterson (yardımcı yönetmen)
Yazar: Pete Docter (öykü), ...
Oyuncular: John Goodman, Billy Crystal, Mary Gibbs
Tür: Animasyon|Macerai|Komedi|Aile|Fantastik
Yapım yılı: 2001
Süre: 92 dk.
Ülke: ABD
Dil: İngilizce
IMDB Puanı: 8/10
Çavlan'ın Puanı: 8.7/10
Umut'un Puanı: 9.5/10

Ta 9 yıllık olan, ancak benim yeni izleme fırsatı bulduğum Monsters Inc, kendilerine has bir dünyada yaşayan ve enerji toplamak için çocukların çığlıklarına gereksinim duyan, bu nedenle de arada bir insanların dünyasına sızıp çocukları korkutan, çocukların çığlıklarını toplayarak enerji kaynaklarını koruyan bir şirkette çalışan canavarların öyküsünü anlatıyor. Aslında birbirinden şirin mi şirin bu canavarlar çocuklardan, çocukların onlardan korktuğundan daha çok korkuyor, çünkü bu dünyada çocukların zehirli olduğuna ve herhangi bir temasın canavarların ölümüyle sonuçlanacağına inanılıyor. Tam da bu nedenle, canavarlardan biri olan Sully günün birinde yanlışlıkla minik bir kızı beraberinde canavarlar dünyası Monstropolis'e getirdiğinde, Sully ve en yakın arkadaşı Mike, dehşetten akıllarını kaçırma noktasına geliyor.

Filmin hikayesi hem taze hem de ilginç, hepsinden önemlisi çok zekice. Animasyonlar son derece başarılı ve iyi detaylandırılmış -Sully'nin kürkü müthiş gerçekçiydi mesela-. Boo'nun cam kadehleri çağrıştıran müthiş sesinden ve nasıl yenilesi bir yaratık olduğundan bahsetmek dahi istemiyorum. 4 dalda Oscar adayı olan Monsters Inc, En İyi Müzik dalında heykeli kapmış. Aksiyon sahneleri, süper kurgusu, nefis seslendirmeleri, dokunaklı sahneleri, şahane mesajları ve güçlü mizahıyla çok ama çok yaratıcı ve komik bir animasyon Monsters Inc.



10 yorumcuk:

SirEvo dedi ki...

Up>Monsters, Inc.>Ratatouille
Olur benim sıralamam sanırım.
Ratatouille dışındakileri tekrar tekrar izleyebilirim. Şahane animasyonlar. Tabii Wall-E var bir de, UP ile ikisinin yeri bambaşkadır...

Persephone dedi ki...

Up'ın ilk on dakikası, o Ellie ve Carl'ın hayat hikayesi o kadar muhteşem ki. Ne olduğumu şaşırdım, inanılmaz etkiledi beni o on dakika. Filmin geri kalanı o kadar etkilemedi, yalan söyleyemiycem, hatta yer yer fazla çocuksu buldum (ki kolay çocuksu bulan bir insan değilim, animelere bayılırım, Miyazaki idollerimdendir) ama sırf o on dakikası için bile, isterse baştan aşağı çocuksu olsun, değer. Hatta o ilk on dakikası gayet bağımsız bir kısa film de olabilrmiş, hatta çok güzel olurmuş.

Yine de Pixar animasyonlarını seviyoruz elbette.

SirEvo dedi ki...

Ben biraz fanatikliğe mi bağlamışım ne? :D

http://cineshoot.blogspot.com/2009/11/animasyonu-pixara-brakn-up.html

Çavlan dedi ki...

sirevo: umut'la benim sıralamamız da aynen öyle çıktı, önce up, sonra monsters, inc., en son da ratatouille. wall-e'yi işin içine katarsan ilk sırayı alır ama :)

persephone: aynen katılıyorum, ilk 10 dk.da ağladım falan (sonlarında carl şu albüme bakarken yine ağlamış olabilirim gerçi), ama kalanına bakıp bütün olarak ele alacak olursak, diğer pixar'lardan çok daha çocuksu olmuş. seviyorum ama ben çocuksuluğu, olsun, pixar gibisi yok :D

SirEvo dedi ki...

Wall-E'nin yeri gerçekten başka ya...

Dediğin gibi o sonlardaki kitaba bakma sahnesi de müthişti

Unknown dedi ki...

Bana da Up çok güzel gelmemişti. Yani izlenebilir ama, insan Pixar adını duyunca çok güzel ve çok eğlenceli birşey bekliyor. Up, o anlamda arka plandaki hüzünle şaşırtmıştı beni ve sanırım beklediğimden çok daha farklı birşey bulduğum için pek sevemedim.
Sıradışı ve orijinal konusu, o yenilebilir miniği ve Sully'den dolayı sıralamanın başına Monsters Inc.'i koyarım ben. Sonra Ratatouille, sonra Up.

cinar dedi ki...

animasyonların hepsine bayılırım. ama benim sıralamamda Monsters Inc. ilk sırada yer alır. 9 yıl olmuş demişsin ya, ben de 9 kere falan seyretmişimdir muhtemelen :) Up'in da ilk 5 dakikasında bu nasıl bir anime ya diye hayıflanmıştım. Carl ve Ellie hiç de beklemediğim bir şekilde ayrılıvermişti çünkü. ama bittiğinde elbette onu da çok beğenmiştim. Mutfak merakım nedeniyle Ratatouille'yi de sevdim elbette. normalde çok sevimsiz olan fareleri de animelerde çok sevimli göstermelerine de hastayım :)

Unknown dedi ki...

Üçünü de, yüzümde sıcak bir gülümseme ile hatırlıyorum. En çok hayran hayran paris'i seyrederen minik fareyi galiba:) Up ve wall-e ise pek çok filmden daha romantik,duygusal ve hüzünlü gelmişti bana..Monsters İnc. 'in yerine ben çok daha eski olmasına rağmen, her repliğini ezbere bildiğim nemo'yu eklemek isterim :)

Unknown dedi ki...

Bursaspor şampiyon!

7.oda dedi ki...

Ben de farklı bir yorumu paylayaşayım istedim sizinle..
Up için farklı ve sonuna kadar katıldığım bir yorum: Biraz da Aşağı Bakalım