2 Aralık 2009 Çarşamba

En iyi 13 Orkestral Soundtrack (Score)

Sevdiğim çoğu soundtrack orkestrasyona dayandığı için, Çavlan'ın soundtrack listesinden bu şekilde ayırmak istedim (Esasında soundtrack yerine "score" demek daha doğru olur, soundtrack filme dahil olan tüm müzikleri kastederken, score özellikle o film için yazılmış ve genelde enstrümantal olan parçalara deniyor. Yani ünlü bir grubun önceden yazılmış şarkısı için anlaşma yapılmış ve şarkı film temasına eklenmiş olabilir, film soundtrack'inde yer alabilir ama o şarkı filmin "score"u değildir).

Listemde sıralamayı önemsemedim. Bir sürü score dışarda kaldı/kalmıştır tabii ki ama benim aklımda yer edenleri yazdım. Neden 13 derseniz, bu yazı için bu kadar çıktı.

Bir garip not: Çoğu kişi için orkestrasyonla yapılan her şey "klasik müzik" altına girer, fakat esasında bu score'lar için pek doğru sayılmaz. Çoğu filmin score'u, klasik müzik armonisinde görülmeyecek yürüyüşler, birden temposu ve havası değişen düzenlemeler ve dissonant (uyumsuz tınlayan) seslerle doludur (bütün bunlara bilinçli olarak hem görüntüye uyum sağlamak, belli sahnelerde gerginliği artırmak/azaltmak veya farklı atmosferler oluşturmak için başvurulur). Ayrıca score bestecileri arasında ilginç enstrümanları aralara katıp denemeler yapanlar çoktur genelde. Hep çekici bulmuşumdur bu açıdan score'ları.

1 - Gladiator (Hans Zimmer)


2 - The Bourne Ultimatum (John Powell)


3 - The Last of the Mohicans (Randy Edelman & Trevor Jones)


4 - Event Horizon (Michael Kamen & Orbital)


5 - Star Wars (John Williams)


6 - Terminator 2 (Brad Fiedel)


7 - Aliens (James Horner)


8 - A Beautiful Mind (James Horner)


9 - The Fifth Element (Eric Serra)


10 - The Pirates of the Caribbean Trilogy (Klaus Badelt)


11 - The Matrix (Don Davis)


12 - Black Hawk Down (Hans Zimmer)


13 - Beetlejuice (Danny Elfman)


10 yorumcuk:

ardamardar dedi ki...

batman, nightmare before christmas, thin red line ve sunshine nerde? ayrica gladyator bir numara olamaz - cok geyik. bourne ultimatomda patlama ve bagirma sesinden baska ses yoktu sanki - filmde duygusal herhangi bi sahne olmadigindan muzigi sallamislar.

Umut dedi ki...

Thin red line'ın müziği nasıldı ki.. Film çok sanatsaldı, mesajın verilme şekli süperdi falan da, son saate doğru uyumuştum ben. :p

Batman'la nightmare before christmas aklımdan geçti ama danny elfman'ı beş yüz kez yazmayayım dedim. Gerçi diğerlerinde birden fazla yazdığım oldu ama. Gladyatörün müziğinin golden globe ödülü var, academy award ve BAFTA'ya da aday gösterilmiş hehe :) Bourne Ultimatum'u ben izlerken dahi çok beğenmiştim soundtrack'ini, meğer tüm serinin müzikleri ünlüymüş, vurmalıların ağırlıkta olduğu bir orkestrasyon var.

csyasoo dedi ki...

Hans Zimmer bu işin üstadı sayılabilir ya.

Prites serisinde de parmağı vardı yanlış hatırlamıyorsam.

pasifauna dedi ki...

Yenilerden A Single Man ve eskilerden kıymeti bilinmemiş Truman Show'u burada anmak isterim. Çok orjinal, çok etkileyici işler ikisi de.
Hatta A Single Man Soundtrack'i kadar iyi değilse diye izlemekten korkuyorum.

melih AKYIL dedi ki...

pearl harbour ve brave heart nerede?

Burak Özkan dedi ki...

Bram Stoker's Dracula - Wojciech Kilar

Emir dedi ki...

Conan the Barbarian filmi belki pek takdire şayan olmayan ve sıradan bir gişe filmi olabilir. Ama bence Basil Poledouris'in yaptığı tüm zamanların en mükemmel orkestral soundtrack'ini içermekte ve daha evvelden hiç dinlemediyseniz en azından bir kere baştan sona dinlenmeyi haketmektedir.

The Queen dedi ki...

The Lord of the Rings ? 3u birden ustelik...

csyasoo dedi ki...

Ennio Morricone listenin tepesinde Cinema Paradiso ile yer almalı :)

Özgen Ergin dedi ki...

Blue - mutlaka listeye girmeliydi.