1 Kasım 2009 Pazar

En İyi 33 Adventure Oyunu

1. The Longest Journey


2. Dreamfall (The Longest Journey 2)


3. Indigo Prophecy (Fahrenheit)


4. Still Life


5. The Secret of Monkey Island


6. Syberia II


7. Maniac Mansion: Day of the Tentacle


8. Broken Sword: The Sleeping Dragon


9. Runaway: A Road Adventure


10. Shadow of Destiny


11. Syberia


12. Paradise


13. Journey to the Center of the Earth


14. The Experiment


15. Myst V: End of Ages


16. Broken Sword: The Shadow of the Templars (Circle of Blood)


17. Secret Files: Tunguska


18. The Curse of Monkey Island


19. Black Mirror


20. Return to Mysterious Island


21. A Vampyre Story


22. Post Mortem


23. Grim Fandango


24. Broken Sword: The Angel of Death (Secrets of the Ark)


25. The Moment of Silence


26. The Watchmaker


27. Sinking Island


28. Agatha Christie: And Then There Were None


29. Next Life


30. Full Throttle


31. Destination: Treasure Island


32. Overclocked: A History of Violence


33. Keepsake


[Bu liste Kasım 2009 tarihli ama tam güncel sayılmaz; elimde oynanmayı bekleyen bir Still Life 2 var, sonra aynı şekilde Secret Files 2, Runaway 2, Kane & Lynch ve (utanarak belirtiyorum) Sam & Max, hâlâ oynamaya fırsat bulamadığım adventure oyunları. Pöh, şu an bu satırları yazarken Sanitarium'u unuttuğumu fark ediyorum ama tekrar sıralamayla ve görsellerle uğraşamayacak kadar yorulmuş olduğumdan burada geçtiği hali yeter diyorum. Bir de link verelim: işte Sanitarium (10 numaraya rahatlıkla kurulabilir! Hatta 5 numaraya! Hatta belki 3?). Sıralamaya şöyle bir baktım da, Black Mirror'ı hangi akla hizmet 19'a koymuşum ki, çok zormuş zaten oyunları kendi içinde sıralamak, Still Life'a 4. sıra çok fazla değil mi, peki Paradise bu listede olmayı hak ediyor mu, Grim Fandango 23'te hak ettiğinin altında kalmıyor mu, off off ve de off.. Blogger'da görsel yönetimi korkunç olduğu için hiçbir şeyi değiştirmeden böye bırakacağım sanırım... Daha fazla hata görmemek için yazıya bakmayı bırakıyorum, hatta aklıma unutulmuş oyun gelmemesi için bu konuda düşünmeyi de bırakıyorum, çıldırmamak için pencereyi bir an önce kapatıp bir daha da açıp bakmamalı. Evet en güzeli.]

21 yorumcuk:

kerevizli kedi dedi ki...

Çavlan ve adventure oyunları dediğim zaman "Longest Journey"in bir yerlerden mutlaka kafama düşeceğini bilirdim, tamam onu es geçiyorum, zira gerçekten harika bir oyundu, her ne kadar Dreamfall'u oynamamış olma cüretsizliğinde bulunsam da ve ilk oyunu oynadığım zamanlarda kabız ingilizcemin elvermediği ölçüde oyunun konusunu anlamamış, anlamak için de hiç çaba göstermemiş olsam da. Ve evet bu liste oldukça kişisel, subjektif bir liste, ona da peki. Ama dalga geliyor :
Böyle bir listede Lucas Arts'ın harikaları nasıl alt sıralarda olur! Evet Monkey Island için 5 bile alt sıradır. Dediğim gibi Longest Journey ile arandaki bağı (!?) bildiğim için es geçiyorum, fakat mesela bir Syberia 2 nasıl Monkey'in üstünde olur? Çıldırmıştım o oyunda be, yüz tane mekanik bulmaca, yürü dersin yürümez bir kadın, he manzaralar desen tamam, ama manzara bir oyunu 4'e, hele hele Lucas Arts klasiklerinden üst sıraya asla yükseltemez!

Ha... Ne oldu bana?

Çavlan dedi ki...

33 kalemlik listede 5. sırayı altlarda mı buluyorsun, hadi len! Hem Dreamfall'u oynamamış bir insan ne cüretle gelir benimle konuşur?! Hem Fahrenheit'a niye laf etmedin, bilmiyon onu di mi, pis cahil!!! Hem hem Syberia 2'de kadın gayet de yürüyordu, mekanik bulmaca da azıcıktı (1'le karıştırmış olmayasın)!!!! Hem hem hem listeyi yaparken aklıma sen geldiğin (ve biraz korktuğum) için Monkey Island'ı 5'e aldım, ilk halinde 6'daydı aslında... Son olarak şöyle bitirmek isterim bu naçizane yorum-cevabımı:
- Unguard, touche!
- Oh that is so cliche..!

kerevizli kedi dedi ki...

Ay lütfetmişsin, neymiş 6'dan 5'e almış, çok teşekkür ederim.
Evet Fahrenheit'ı oynamadım, duymadım bile, cahilim, utanıyorum.

-You’re as repulsive as a monkey in a negligee.
-I look that much like your fiancee?

Bay Kavun dedi ki...

Çok kısa bir kaç şey söylemek isterim.
1- Longest Journey serisi benim için de çok önemlidir. Eğer bir sıralama yapsaydım, mutlaka Top 10'de olurdu.
2- Yorumlarda bir Monkey Island tartışması/şakalaşması dönmüş. Monkey Island, mesela Runaway gibi, Wanted gibi çizgifilmlerde rastladığımız çizimlere benzer grafikler sunan bir oyun. Tabi çok önemli bir oyun, ama grafikleri bir Syberia ile karşılaştırılamaz.
3- Keepsake'in bu sıralamaya son sıradan da olsa girmesine şaşırdım, ben yarıda bırakmıştım çünkü çok çocukça bulmuştum.
4- Shadow of Destiny fazla yukarlarda, Full Throttle ise fazla aşağılarda benim zevkime göre.
5- İlk 10'da önceden bilmediğim birkaç oyun var, onları hemen bir yerlerden edinip oynayacağım.
6- Niçin eski oyunlardan bu kadar az var? Bilinçli bir seçim mi (sevmiyor musunuz) yoksa az mı oynadınız?

Çavlan dedi ki...

Aslında bana göre epeyce bir var eski oyun listemde :) Maniac Mansion, Broken Sword, Monkey Island, Full Throttle.. Ama yazarken fark ettim, bunların çoğu benim son yıllarda oynadığım (geç keşfettiğim) oyunlar, yani çocukken oynadığım adventure yok, herhalde o yüzden eski oyunu az buldunuz.

Bu arada yorumlarınızı okuyorum, sanırım bir tek bu başlığın altındaki benim cevap verebileceğim -soru içeren- bir yorum, hepsi için toptan teşekkür etmek için kullanmak isterim bu fırsatı :)

kerevizli kedi dedi ki...

Monkey Island konusu, tartışmadan çok şakalaşma ve "Çavlan'a takılma" babında tabi ki :)
Ancak şunu eklemek isterim ki, MI'dan çok daha sonra yapılmış oyunların grafikleri elbette daha ilerde olacaktır, ancak bence bir adventure oyununu değerlendirirken grafik çok önemli bir kriter olmamalıdır. Misal ben ilk Monkey Island'ı hâlâ o pikselleri sayılan haliyle oynayabilirim, içerik, eğlence ve kalite olarak daha iyi bir adventure oyunu serisi asla kabul etmiyorum, etmeyeceğim :)

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

valla ben o black mirror'u çalıştımak için tam 1 yıl uğraştım.Bozuk olduğunu bir türlü kabul etmeyerek defalarca denedim.Ankara Maltepe pazarını kaç kere gittim geldim.En sonunda anladım ki çekilen serinin hepsi arızalıydı.Adamlar değiştirmekten bıktı zaten evde uzaktı derken öylece kaldı gitti.İçimde bir yaradır paylaşmak istedim:)

Bay Kavun dedi ki...

Haklısınız Gaia, elbette salt grafik baz alınmamalıdır bir oyunu değerlendirirken. Lakin grafikler önemlidir. Oyunun hikayesi, diyaloglar, seslendirmeler, puzzle'lar ve grafikler, işbu 5 öğe geliyor aklıma bir macera oyununu değerlendirmek için.

Sanıyorum ben ne demek istediğimi tam anlatamamışım, aslında meramım şuydu ki, ben [kişisel konuşuyorum] grafikleri çizgi filmleri andıran oyunları pek sevmiyorum, sevemiyorum.

Cihan Poçan dedi ki...

Listeye bakınca direk Longest Journey yükleyip oynayasım geldi, hiç oynamadım ve çok merak ediyorum.

Bu arada listedeki çoğu oyunu oynamadığımı da fark ettim.

Shivers I-II(1995/97), Phantasmagoria I-II(1995/96) ve Sanitarium(1998) gibi zamanının kült macera oyunlarını da hatırlatayım dedim.

evvah dedi ki...

indigo prophecy oynamamıştım o yazı sayesinde geldim buraya ve yazının başlığını görüp direk "acaba grim fandangoyu kaça almış" diye düşündüm ve yavaş yavaş listeye bakılakoyuldum, indim indim ilk on geçti yok 20 ye geldik cık 23 pehhh.
neyse sinirime hakim olup güzel listeymiş diyerek sayfayı terkediorum :D

mit dedi ki...

Güzel bir liste olmuş. Eski dostarı bir arada görmek keyif verici... Sanitarium'u oynamalısınız bence. Gelmiş geçmiş en iyi adventure oyunlarından biridir.

Jack dedi ki...

grim fandango'nun bu kadar gerilerde olmasına anlam veremedim. espriler, hikaye, diyaloglar ve karakterlerle still life denen oyunu(!) 3'e katlamalıydı.

yine de 33 adet adventure oyununu bir araya getirmek keyifli olmuştur. aralarından bilmediklerim çıka geldi, listeme aldım, deneyeceğim.

listenin tek eksiği bir black isle oyunu olan planescape torment.

kerevizli kedi dedi ki...

Planescape torment adventure türünde değil ama. :)

Jack dedi ki...

pure adventure değil evet, daha çok rpg. ama adventure yönü hayli kuvvetli olduğundan, bir de black isle fanı olduğumdan mıdır nedir, söyleyiverim dedim .)

Adsız dedi ki...

Güzel bir derleme olmuş. Oynadıklarım ve beğendiklerim listede.

Gözden kaçırdıklarımı ve unuttuklarımı görmek ayrıca sürpriz oldu, edinip oynamaya çalışacağım.

İyi bloglar

Unknown dedi ki...

cok ıyı bır derleme olmus ama sanaturıum dogrumu yazdım bilmiyorum atlanmaması gereken bir oyun:)

Unknown dedi ki...

merhaba .. bende yeni oyuncu olarak adventure oyunlarına bağlandım ve bırakamıyorum ilk oyunum syberia'ydı.still life'la devam ettim ama şuanda çoğu oyunu bulamıyorum indirebileceğim bildiğiniz bir site varmı yada bu oyunları nereden bulabilirim ??

Çavlan dedi ki...

adventure gamers'dan güzel oyunlar bulunabiliyor, eskiler de dahil olmak üzere.

Adsız dedi ki...

ben oyun ararken girdim bu siteye benim gibi ziyaretçi arkadaşlara bir kaç önerim olacak don't starve ve the cave yi bi denerim dedim emeğinize sağlık saygılar . .:)

alper dedi ki...

Aradan az biraz zaman geçmiş olsa da :P yazmadan duramadım.

Tez Murphy serilerini es geçmeyin, benim gelmiş geçmiş en sevdiğim adventure serisidir, aaah Chandler Avenue işte olmak istediğim yer, ruhum orada yaşıyor (Pandora Directive - Under a Killing Moon - Overseer)

Gabriel Knight - hadi amaaa özellikle 2. oyun Beast Within hemen oynayın !!

Beneath a Steel Sky - yoruma bile gerek yok, belki Tex biraz şahsi ama bu oyunun olmadığı liste üzgünüm ama gerçekten eksiktir, hemen hemen vakit kaybetmeden ;)

Şahsi ilk beşimi de konduruvereyim hemen:

1. Pandora Directive
2. Beneath a Steel Sky
3. Curse of Monkey Island
4. Broken Sword
5. Grim Fandango

Çavlan dedi ki...

@alper, bilmediklerimizi incelicez, harika oldu bu :)